- Producent
- Type
- Varenr.0185.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskJa
- Primær Drue
Om Artadi 'Montes El Carretil'
Det store og koncentrerede balanceres på en knivsæg med det svævende elegante og subtilt mineralske i denne ekstraordinære enkeltmarksvin, som i Artadis hierarki kun overgås af 'El Pisón'. Her er vi dog en smule længere nede - i 500 meters højde - og næsten så tæt, man kan komme på Laguardias romantiske middelalderby, hvor Artadi i øvrigt har hjemme. Jorden med dens sammensætning af især ler og kalksten dyrkes økologisk og biodynamisk, dels for at tage deres ansvar for klodens tilstand på sig, dels for at skabe de sundest mulige druer og i sidste ende den bedste vin. Og den mest personlige.
Vinificering
Både i mark og igen i vinhuset sorteres druerne, der er trimmet, pudset, plejet og til sidst også høstet med hænderne. De, der kommer gennem nøglehullet hældes så til 'kold-maceration' i åbne træ-kar, hvor den blødende, nedkølede most opbygger struktur og mineralitet fra kontakten med druerne, indtil gæringen via langsom opvarmning sættes i gang. Der bruges kun det naturlige gær - intet tilsættes, heller ikke sulfitter.
Derpå modner vinen 8 måneder i en overvejende brugte franske egetræsfade af absolut højeste kvalitet, og først inden aftapning tilsættes en minimal dosis SO2 for at ruste den færdige vin til et potentielt langt liv i flasken.
Aroma og smag
Summen af anstrengelserne i mark og vinhus giver en ekstremt kompleks aroma, der jonglerer det intense med det helt fine og elegante: Sorte kirsebær, blåbær, trøffel, salvie, violer, the, peber, jern samt lidt mokka og pibetobak er bare toppen af poppen, hvad aromaen angår.
Imens domineres smagen af en intens rød og mørk frugt, en kraftfuld, rank og fyldig krop og en mineralsk dybde. Også her balancerer vinen på en knivsæg det store og koncentrerede med det svævende, elegante og imponerende friske. Eftersmagen ringer af med en mundfornemmelse af kalkflager, der popper - kun overgået af den intense frugt.
Serveringsforslag
El Carretil går et nærmest evigt liv i møde, hvis du giver den chancen. Nydes vinen i sin ungdom, bør den iltes 3-4 timer før servering, og så er det ellers med at gå til den med de fineste udskæringer af okse, lam eller vildt serveret med intenst indkogt rødvinsglace og årstidens bedste rodfrugter eller svampe, hvis årstiden hedder efterår...
Anmeldelser og point
99 point - James Suckling, august 2023
"Intense aromas of white pepper, blueberries, graphite, metal shavings, violets, and black truffle follow through to a medium body with chewy and fine tannins and a very structured finish. Oyster shell as well. Subtle black pepper, too. Needs four or five years to soften and open. From organically grown grapes. Try after 2027."
95-97 point - Robert Parker's Wine Advocate, februar 2023
"The cask sample of the 2021 El Carretil was a bit tight and a little tannic. This is from a vineyard that has compact silt soils and tends to suffer in warm and dry years, and it did suffer a little in 2021, a warm-ish year a little in the style of 2005 and 2015—years of powerful wines. It has abundant chalky tannins and an austere palate, but the nose surfaces after some time in the glass."
"