2018

Artadi Izar-Leku Espumoso

Mineralsk, sprød og endeløst livlig i en grad, der med længder overgår den gennemsnitlige entry-level-champagne!

94 point - Robert Parker

93 point - James Suckling

  • Hurtig levering - 1-3 dage hverdage
  • Prisgaranti - vi matcher prisen
  • Gratis fragt - ved køb over 1.000 DKK
Fra 335,00  DKK
  • Køb 12 og spar 335,00  DKK  22% pr. stk.
  • Køb 6 og spar 379,00  DKK  12% pr. stk.
1 stk.
429,00  DKK
På lager
Specifikationer
  1. Producent
    Producent
  2. Type
    Type
  3. Varenr.
    Varenr.
    0190.2018
  4. Land
    Land
  5. Størrelse
    Størrelse
    Alm. flaske (75cl)
  6. Alkohol procent
    Alkohol procent
    12
  7. Økologisk
    Økologisk
    Nej

Om Izar-Leku Espumoso

Artadi er med denne både komplekse og stringente mousserende vin i fuld gang med at få det optimale ud af de lokale druesorter fra de spektakulære, regnfulde og dermed frodige omgivelser, der omgiver Spaniens bjergrige nordkyst. Hondarrabi Zuri og Hondarrabi Beltza er navnene på disse druer fra den bare 3,75 hektar store, biodynamisk dyrkede mark, og selvom det måske ikke skaber megen genkendelighed, er der stor tilfredsstillelse at hente for enhver beundrer af tør, mousserende vin, der ikke frygter at lade sig udfordre!

Vinificering

Izar-Leku laves i overvejende grad på årets vin (ca. 90%), der lagres et halvt til et helt år på bærmen i gamle egetræsfade, inden den toppes med en ældre reserve-vin. I tråd med Champagne og for den sag skyld Cava har erhverver den herefter sine bobler i kraft af en andengæring i flasken (método clásico), hvor ca. 30 måneders lagring på gærresterne føjer kompleksitet, fylde og intensitet til den i forvejen citrusfriske salt-inspirerede personlighed, der strutter af livsglæde og iværksætteri.

Vinen degoreres uden dosage. Altså er den knastør men så abolut ikke ufremkommelig!

Aroma og smag

Tænk østersskaller, saltvand, den friskeste vesterhavsluft og først dernæst sprøde, saftige frugtnoter af citrusfrugter, æbler, når du skal spore dig ind på aromaen i den færdige vin, der desuden kan bryste sig af subtile mængder nybagt brød og kiks fra lagringsprocessen. I den tørre, mineralske smag går elementerne igen sammen med en frisk og sitrende syre, der alligevel rundes flot af i den lange og charmerende afslutning.

Serveringsforslag

Izar-Leku er altså en fremragende, tør og spændstig mousserende vin af højeste kvalitet og en smuk ledsager til stenbiderrogn, skaldyr eller østers med frisk citron ved siden af!


Anmeldelser og point

94 point - Robert Parker's Wine Advocate, februar 2023

"The sparkling 2018 Izar-Leku is from the Getariako Txakolina appellation and was produced with 90% Hondarrabi Zuri and 10% Hondarrabi Beltza grapes. It was kept with the lees for one year (one-third in barrel) and with a second fermentation in bottle where the wine matured with the lees for 36 months (they don't want a longer time with the lees). It has 12.55% alcohol, a pH of 3.123 and 8.2 grams of acidity, which is quite high, making it vibrant and lively on the palate and with a bone-dry finish. It has a fascinating and complex nose that is very attractive, aromatic, expressive and open. 2018 was a cooler year with more rain in Zarautz, and the search is for purity, finesse and depth. It has abundant yeasty aromas and a saline note and is clean and delicate with very abundant bubbles. It feels a bit too young (keep it for a while) and with very high acidity. 16,000 bottles produced. It was disgorged in September 2022."

 

93 point - James Suckling, august 2023

"Sourdough bread with dried lemons, pineapples and praline. Intense and flavorful on the palate with frothy but fine beads. Zesty and bright acidity give it personality and definition. Long, tangy finish full of yeasty crackers and lemon zest. Aged for three years on the lees. Drink or hold."

Skriv din egen anmeldelse
Du anmelder:Artadi Izar-Leku Espumoso
Din bedømmelse