- Producent
- Type
- Varenr.0184.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskJa
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Om Artadi 'La Hoya'
Den østvendte La Hoya-vinmark rummer 3,6 hektar med dybe, mørke jordlag og en hel del sandsten og udmunder på den baggrund i en af Artadis fyldigste, mest rå og dog sofistikerede enkeltmarksvine!
Marken dyrkes både økologisk og biodynamisk efter divicen, at den sundest mulige jord i sit eget lukkede økosystem også giver de sundeste vinstokke og dermed den bedste vin.
Vinificering
Både i mark og igen i vinhuset sorteres druerne indtil alle vurderes til at være ved perfekt modenhed og i øvrigt ubeskadigede. Den blødende, nedkølede most opbygger derefter struktur og mineralitet fra kontakten med druerne, indtil gæringen via langsom opvarmning sættes i gang. Der bruges kun det naturlige gær - intet tilsættes, heller ikke sulfitter. Derpå modner vinen 8 måneder i en kombination af nye og gamle franske egetræsfade af absolut højeste kvalitet, og først inden aftapning tilsættes en minimal dosis SO2.
Aroma og smag
Intenst og kraftfuldt kravler aromaen fra den færdige vin op af glasset med sin sammensatte aroma af alt fra blåbær og lavendel til kirsebær, jern, urter, citrusfrugter, varme sten, pibetobak og peber. Med stor kropsfylde og intensitet fortsætter oplevelsen på tungen med at levere smagsindtryk, her forankret i en fast og sprød tanninstruktur og en saftig frugtsyre, der skaber transparens i den let cremede og langstragte eftersmag.
Serveringsforslag
La Hoya kan nydes ideelt, når den har fejret sin fem års fødselsdag. Kan du ikke vente så længe, skal du dog ikke være ked af det: Åbn vinenet døgn i forvejen eller hæld den alternativt på karaffel i et par timer, inden du serverer den, så går det nok alt sammen!
Servér den i øvrigt ved 16-18 grader, og nyd den til braiseret kalv og lam eller til diverse simreretter lavet på kød, urter, rodfrugter, bønner... og rødvin!
Anmeldelser og point
94 point - James Suckling, oktober 2023
"Lots of wet earth, dark mushrooms and bark with blackberries and raspberries. Medium to full body, with firm and lightly chewy tannins that are so silky. Tight and focused with a savory finish. From organically grown grapes. Give it two or three years."
93-94 point - Robert Parker Wine Advocate, feb 2023
"The 2021 La Hoya was produced with Tempranillo from a plot in the village of Elvillar, an east-facing 3.6-hectare vineyard planted in 1965 on deep and dark soils on hard sandstone on the same slope as Tartalo from Oxer Bastegieta. It fermented in open-top oak vats and matured in French barrels for nine months. This feels very expressive, with a precise nose, ripe without excess, with fruit, earth and spice, nuanced and complex. The palate is juicy and powerful, with round tannins. It should develop nicely in tank, as it's already quite polished and balanced."