- Producent
- Type
- Varenr.4011.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskJa
- Primær Drue
Om Barmès-Buecher Pinot Blanc Rosenberg
Rosenberg er ikke en gang en Grand Cru-mark, og alligevel rangerer Barmès-Buechers Rosenberg-serie blandt de ypperste i Alsace - ikke mindst denne enormt karaktérfulde vin, der kan alt det, du ikke vidste, at Pinot Blanc kan... Ja som Pinot Blanc muligvis heller ikke SELV vidste, at den kan!
Rosenberg-marken hælder overvejende mod nord og øst. I jordbunden dominerer ler, sandsten og kalksten, hvilket er med til at sikre druernes sitrende mineralske og dog seriøse, fyldestgørende potentiale.
Netop druerne dyrkes i øvrigt efter økologisk og sågar biodynamisk praksis, hvor alt føres tilbage i et lukket kredsløb, og dét er ikke kun godt nyt for vinstokkenes sundhed og Rosenberg-markens biodiversitet. Det er også vitalt for den mikrofauna og de vilde gærpartikler, der udgør en stor del af de terroir-mæssige særpræg, der gør Rosenberg til Rosenberg.
Vinificering
I kælderen anvendes kun første pres fra druerne, som vildgærer på det naturlige gær fra marken i store neutrale egetræs-foudres med efterfølgende lagring på gærresterne (sur-lie), som stimulerer vinens struktur og smag i ca. 10 måneder indtil den efterfølgende sommer. På den måde opbygges noget af den kompleksitet og karaktér, man måske er mere tilbøjelig til at forbinde med Chardonnay-druen, omend i Pinot Blancs egen ret og med tydelige bånd til Rosenberg-marken.
Først lige inden aftapning tilsættes en smule sulfitter (SO2) til vinen for at den kan holde sig i flasken, hvilket den så absolut har potentialet til.
Aroma og smag
I glasset er vinen klar, lys og umiddelbar, men lad dig ikke narre: Duften er stor, kompleks og samtidig legende frisk med en brandfarlig citruscocktail af citron, grapefrugt og lime i både saft- og skrælform, der svøbes i friske mandler, hasselnødder og blomstermark i fuld flor.
Aromaerne afspejles én til én på tungen i en mediumfyldig, sitrende frisk og langstrakt smag med en velintegreret kant af bitterhed, som giver enorme gastronomiske muligheder.
Serveringsforslag
Vi foreslår at nyde denne spændende vin til ovnstegt torsk med cremet sauce, pasta carbonara eller "Alsace-pizzaen" tarte flambée. Prøv den endda til kyllingebryst med friske urter og en lige så frisk sauce.
Vinen smager pragtfuldt nu men har potentialet til at udvikle sig i en forunderlig retning over i hvert fald 10 år fra høståret.
Anmeldelser og point
97 point - James Suckling, marts 2023
"This has all the textural complexity that we expect from Grand Cru white Burgundy, but it is “only” an Alsace dry pinot blanc! And there’s a pink grapefruity freshness with notes of fresh almonds and Amalfi lemon zest. Then comes the mind-blowingly long, super-elegant finish. A cuvee of half a dozen parcels with clay, limestone and sandstone. From biodynamically grown grapes. Drink or hold."
16,5/20 point - Jancis Robinson, marts 2023
"Tasted from a 3-cl sample bottle. Certified biodynamic (Biodyvin). Calcareous soils and a cool site that gets only the morning sun. 70% Pinot Blanc, 30% Auxerrois. Fermented with ambient yeast. 10 months in foudre on full lees. TA 5.6 g/l, RS 1.8 g/l.
Even though this is a cool site, the aroma is of ripe fruit, green fruits and fresh pears, as well as an attractive hint of stone dust. Deep and generous in smooth fruit yet the core of acidity is like an arrow of freshness. Textured by the lees with a long, satisfying finish. (JH)"