Råt og rustikt rejser de vulkanske skrænter sig op af det salte Atlanterhav på den vestligste, mest udsatte og isolerede af de canariske øer. El Hierro er ulig noget, du har oplevet andre steder, og det samme kan man sige om denne hvidvin, der både formår at sende tankerne mod Sancerre, Bourgogne og knastør Fino Sherry men ikke desto mindre holder på at være 100% sig selv.
Bimbache Blanco består af mange forskellige druer, du måske ikke plejer at være på fornavn med (Diego, Listán Blanco, Babosa Blanco, Gual, Pedro Ximénez m.fl.) og som står skulder ved skulder i små vindblæste vinmarker på El Hierros nordlige og nordøstlige skråninger i 500-800 meters højde. Der bruges ingen sprøjtemidler på disse kanter. Til gengæld forhindrer det ujævne terræn og markernes ringe størrelse at bruge andet end god, manuel arbejdskraft året rundt.
Med det enestående terroir følger enestående metoder: I vinhuset presses de hele klaser ned i rustfri ståltanke, hvor den vilde gær fra markerne og dermed druerne sætter spontant gang i omdannelsen af sukker til alkohol og tilføjer sjove aromatiske indslag på sin vej. Ved endt gæring flyttes en mindre del af vinen til et stort Stockinger-fad og endnu en del til små barriques. Sidstnævnte fyldes kun ca. 3/4 op, og ved vinens overflade udvikles dermed 'flor' - det samme skimmellag', der er kendt for at give Fino Sherry sin knastørre, salte og nøddeagtige smag. Vinen er i øvrigt ufiltreret, når den aftappes 12 måneder senere.
Tilbage står en frisk, mineralsk, sprød og dog fyldig hvidvin med ravfarvede toner, som stråler af friske citrusfrugter svøbt i saltlage, nødder og også en håndfuld tørrede frugter for at komme hele spektret igennem. På tungen er vinen knastør med sitrende mineralsk syre men stadig en afrundet og cremet finish, der gør den charmerende og let at gå til - selv for mere "konventionelle" vindrikkere.
Bimbache Blanco er dermed en enestående vin at servere til østers, muslinger og alt andet godt fra havet. Desuden passer den virkelig godt til spanske delikatesser, altså ost, lufttørret skinke og chorizo serveret med god olivenolie, grillet peberfrugt og deslige. Vi anbefaler servering ved omkring de 8 grader.
Årg. 2019 fik 93 point af Robert Parker Wine Advocate:
"The second vintage of the white blend 2019 Bimbache Blanco has less alcohol (1.2% less than the 2018) and the same or higher
acidity and freshness! Part of the volume fermented with skins in oak barrel, where it developed a layer of yeast, and 60% of the volume
aged in stainless steel and the rest in oak barrels. This is a lot more volcanic and mineral, a lot more Atlantic, with contained alcohol and
a vibrant palate with a salty touch. It's a lot fresher than the 2018 and even fresher than what the nose points at, with a citrus sensation
intermixed with that marine background. The majority of the grapes are Verijariego Blanco. 3,500 bottles produced. It was bottled in July
2020."