3 tips og tricks til servering af din vin

Opbevaring, dekantering og vinglas

Vil du gøre din vinoplevelse endnu bedre end den forhåbentlig allerede er (god, altså), så læs med og få svar på, hvordan du opbevarer din vin, hvordan du ilter/dekanterer og ikke mindst hvilke vinglas, der understøtter din vin bedst.

Tip #1: Opbevaring

Når du skal opbevare dine vine er det vigtigt, at du ikke lægger dem i eller over køkkenskabene. Deroppe bliver det nemlig rigtig varmt, og varmen kan hurtigt ødelægge vinen. Undgå også direkte sollys. Lys er nemlig vinens værste ven!

Hvor skal jeg SÅ placere min vin?
Har du ikke et vinkøleskab (det har de fleste altså ikke!), anbefaler vi en kølig kælder, et bryggers eller et sted, hvor temperaturen holdes rimelig konstant mellem 11-16 grader. 

Kan du kun tilbyde stuetemperatur, så find et mørkt sted, hvor temperaturen er nogenlunde stabil. Her kan de lagre fint... men nok ikke i flere årtier.


Tip #2: Iltning

Er din nyåbnede vin ikke særligt aromatisk, men har du en formodning om, at det burde være det? Så har den formentlig brug for ilt, og her er det mest effektive, du kan gøre, at hælde den på karaffel.

I karaflen øges vinens kontaktflade med luften, hvilket får vinen til at åbne sig hurtigere end i flasken.

Unge, kraftige rødvine har ofte glæde af at stå en time eller mere i karaflen. For ældre og lysere vine kan det være et spørgsmål om minutter. Der er dog intet facit på tid og præferencer, så tag et glas og smag dig frem. =)


Tip #3: Vinglas

Hvilke(t) vinglas, du skal eje og bruge kan være lidt af en religion. Og mens der er noget af snakken, er det vigtigste for os, at glasset er tæt og at vinen kan slynges godt rundt, så du kan få aromaerne op - men ikke ud - af glasset.

Til Champagne har man (næsten) altid brugt høje fluteglas, men formen forhindrer faktisk både den skønne duft i at blive hængende i glasset og muligheden for at den kan slynges.

Prøv i stedet at hælde dine bobler i et hvidvinsglas - evt. side om side med fluteglasset: Så kan du virkelig dufte forskel!