Bedste Rosévin: Den store rosévin guide 2022

Er rosévin en blanding af rødvin og hvidvin?

Nej, rosévin er ikke en blanding af rødvin og hvidvin.

Når vi taler rosévin er det her nok den største myte. Spørgsmål hedder sig om rosevin i virkeligheden blot er en blanding af rødvin og hvidvin. Nej - er det helt korte svar. Så er den misforståelse ryddet af banen.

Der findes dog mousserende rosévin, som faktisk er hvidvin tilsat en lille bitte sjat rødvin. Vidste du, at rosévin ej heller har fået tilsat farvestoffer? Det er naturlige farver.

Sådan laver man rosévin?

Måske du selv har bemærket det, men skærer man en vindrue over - uanset skindets farve - så er druens frugtkød gennemsigtigt. Nedenfor vil jeg gå lidt mere ned i detaljerne omkring fremstilling af rosévinen - læs med hvis du vil vide hvordan rosévin fremstilles - jeg skal mit for ikke og blive alt for teknisk.

Fra rødvinsdrue til blanc de noir

Tager man udgangspunkt i en rødvinsdrue og presset saften ud, fjerner skindet og laver vin af ‘resterne ‘ - en most - så vil man få en konsistens der kaldes “blanc de noir”. Bland de noir betyder hvid ud af sort.

Det er ofte denne teknik der anvendes når man fremstiller mousserende rosévin. Udgangspunktet er ofte rødvinsdruen pinot noir, som man bruger til fremstilling af en hvid mousserende vin.

Blanc de blanc betyder hvid lavet ud af hvid - og det er f.eks. denne teknik man når man tager udgangspunkt i en chardonnay drue.

Sådan får rosévin sin farve - maceration

Farven i rosévin kommer fra de blå druers skind. Man trækker denne ud i druemosten. Teknikken hedder “maceration” og kaldes ligeså også for “skin contact”.

I forbindelse med denne process trækkes både smag og tanniner fra drueskindet med ud i mosten.

Jo længere tid mosten trækker over, des mørkere farve opnår man i vinen. En kraftig farvet rubinrød bordeaux-vin har ofte trukket i mere end to uger hvor en lettere Beaujolais kan nøjes med en lille uge.

Hvor længe mosten til rosévin skal trække førend den rammer den perfekte farve afhænger selvfølgelig også af druen. Det er her at kendskab til vinproduktion også spiller en stor rolle.

En god tommelfingerregel vil være, at jo mørkere rosévin, des længere har den trukket farve, smag og tanniner ud af de blå druer.

Du har måske allerede nu gættet på hvor længe en rosévin trækker førend man fortsætter bearbejdelsen af sin most? Rosévin trækker 12 - 36 timer førend man arbejder videre med produktet. En sjov detalje vil være, at hver evig eneste rødvin på et tidspunkt i sin tilblivelse også har været en flot pink rosévin. Det er da sjovt!

Pink rosévin er også til manden

Pink er i dag også mandens farve - specielt når vi taler farven på trendy sommershorts og skjorter - og rosévin!

Rosévinen har gjort sit indtog og er kommet for og blive! Pink vin er ikke noget man rødmer over, men nyder koldt og i godt selskab. Der findes selvfølgelig også rosévin til enhver smag og lejlighed:

 • Letdrikkelige og læskende rosévine nydes ofte på terrassen og ved festlige lejligheder - Se efter sydfransk rosévin
 • Frugtagtige, friske, alsidige og tørre rosévine nydes ofte sammen med snacks, frokost, forretter - Se efter chilensk rosé eller Alsace-rosé
 • Kraftigere, intense mad-rosévine nydes ofte sammen med grillet lyst kød og krydrede retter - Se efter Bandol Rosé ell er Côtes du Rhône Rosé
 • Trenden med rosévin i Danmark har virkelig taget fat - og det er ikke tilfældigt. Med den støt stigende interesse for netop de pinke vine er udvalget ligeså eksploderet. Man kan finde vellavede, smukke, friske, easy-drinking, frugtagtige rosévine der passer til stortset alle former for selskab. Så hvad enten du er værten der serverer buffet, grillmad, salat eller noget helt fjerde vil du kunne finde en matchende rosévin.

For mig personlig er rosévin en ting der hører sig sommeren til, men serveres der en kraftigere rosé til mad i vinterhalvåret nyder jeg bestemt også et glas! Jeg serverer selv de pinke dråber fra påske til omkring midt-slut oktober.

Tips fra min ven der er sommelier

Jeg er af den holdning, at man altid bør omgive sig med nogen der ved mere end en selv. Er man den klogeste i rummet bør man andre ord finde nye græsgange - groft sagt! Jeg har taget min sommelier ven med på råd og fået presset et par gode rosé tips ud af ham. Læs med:

 1. Vælg franks rosévin når du er i tvivl - Er der for mange muligheder når du skal købe rosévin online, i vinbutikken eller i supermarkedet? Så kig efter en variant fra Frankrig / Provence, som er fødestedet for netop rose. Så kan du ikke gå helt galt i byen.
 2. Drik rosé med god samvittighed - Er fitness og sund livsstil hverdagskost i hjemmet kan du altid se hvor mange kalorier vinen indeholder, men det er ofte i den lave ende - sammenlignet med andre typer af vin.
 3. Pink dråber fungerer året rundt - Rosé rimer på lune sommeraftener og godt selskab. Jeg vil dog vove den påstand, at man kan få rosé der matcher alt mad. Du kan derfor fint nyde de pinke dråber året rundt.
 4. Drik rosé til… - Alt. Rosévin placerer sig på bedste vis et sted mellem rød-og hvidvin. Man derfor fint matche denne type vin med mange forskellige retter.
 5. Drik før udløb - Modsat rødvin bliver rosé ikke bedre med alderen. Man bør derfor ikke gemme de pink dråber i troen om, at de bliver forædlet og mere værd - rosé bør drikkes indenfor 2 år efter udgivelsen. Det gør vel egentligt heller ikke noget...?
 6. Rosé i madlavningen - Vi kender det fra rødvin og hvidvin, som på bedste vis kan indgå i madlavningen. De fleste varianter af rosé kan faktisk også anvendes hertil - dog vil smagen ikke være specielt gennemgående. Jeg vil anbefale at man tager et ekstra glas til maden, frem for og inkorporere den i selve madlavningen, men det er dog muligt.
 7. Jo lysere rosé, des koldere - Det er en god tommelfingerregel, men man alt med måde og man bør ikke lægge den i fryseren. Jeg vil ej heller anbefale isterninger, men det er en smagssag. Jeg synes personligt at rosévin med isterninger ender ud i en vandet smag da smagen fra de pink dråber udvandes.
 8. Den bedste rosévin er ikke altid den dyreste - Vin er ikke altid snobberi og det er roséen beviset på! Man behøver bestemt ikke og hive de store penge op af lommen for den bedste rosévin. Årsagen ligger i fremstillingen. Maceration tager 12 til 36 timer med rosé modsat rødvin hvor der ofte skal en til to uger - måske endda mere til. Rosé fremstilles hurtigere - derfor en lavere pris.
 9. En åben rosévin i køleskabet mister sin smag - Det er en god hovedregel - hvis man går lidt op i smagen, at man ikke lader en åben roséflaske stå i køleskabet mere end fem til syv dage. Smagen forsvinder stille og roligt. Procenterne forbliver dog...
 10. Glas til rosévin, vælg små vinglas - Rosévin behøver ingen iltning hvorfor man fint kan servere de pinke dråber i et lille vinglas.
 11. Cocktails med rosévin - Den pinke farve fra vinen kan få enhver cocktail til og skrige af sommer. Den delikate smag fra de lette dråber går fint i spænd til cocktails og giver anledning til kreative varianter. Prøv f.eks. og miks lidt rosé med gin, grapefrugtjuice eller citron. En rosé cocktail kan bringe enhver rosévin op på et nyt niveau.
 12. Se på vinens farve - Jo lysere farve, des tørre rosévin. Jo dybere pink farve, des sødere rosévin. Så nemt er det.
 13. Duft, indtag, nyd - De bedste ting i livet skal dirkkes langsomt… Duft til de pink dråber, tag en lille tår, få den godt rundt i munden og synk.
 14. Rosé og kvinder - Ifølge et studie fra Journal of Sexcual Medicine skulle kvinder blive lidt ekstra kåde efter et til to glas vin. Vins indhold af antioxidanter frigiver nitrogenoxid produktionen i blodet, som forøger blodgennemstrømningen - hold nu fast - i underlivet hos kvinder. Det giver alt andet lige en seksuel stemning...
 15. Rosé og mænd - Ifølge et studie fra University of Western Australia oplevede 25-30% af vindrikkende mænd mindre problemer med impotens end dem der ikke drak vin. Det er da tankevækkende.
 16. Vin og muskelømhed - Den skulle være god nok. Indtagelse af alkohol skulle efter sigende resultere i mindre muskeltræthed.
 17. Drik rosé til desserten - En sød rosévin vil passe godt til enhver dessert - alt lige fra chokolade til kager. Man vil ofte kunne opleve en helt anden smagsprofil af både dessert og vin hvis man kombinerer disse to herligheder i livet.
 18. Rosévin til stranden - Solen bager, parasollen er slået op og den kolde rosévin er netop åbnet - det giver en afslappende effekt på dig selv og dine omgivelser. TIl strandturen ville jeg selv vælge en let vin. (En rosé med lys farve / let gennemsigtig)