Påskeguide - Vine til Påske

5 hvidvine til påskefrokosten

De fleste mennesker forbinder en klassisk påskefrokost med øl og snaps, og det er da også en ganske naturlig og skøn kombination. Men der findes altså også nogle virkelig gode matches, hvis man har lyst til lidt vin til maden.

Jeg har valgt 5 hvidvine, da hvidvin generelt er langt mere fleksible og kan bruges til mange flere retter, end de fleste tror. Når det er sagt, kunne lette rødvine også sagtens kan fungere til f.eks. steg og hønsesalat, men her går vi ikke desto mindre med de hvide!

Fiskefilet med citron

Chablis, Simonnet-Febvres, Bourgogne Frankrig

En af favoritterne på påskebordet er den klassiske fiskefilet med remoulade og citron. 
Den sprøde panerede fisk giver flere muligheder men fungerer især godt med en helt klassisk Chablis som ledsager.

Vinen har både sprødhed og fedme, så den kan klare den sprøde og smørstegte overflade. Samtidig har den også en frisk og sprød syre, der respekterer den hvide fisk og harmonerer med citronen.


Karrysild med æg, rødløg og dild

Riesling Trocken, Rebholz, Pfalz Tyskland

Silden har igennem århundreder været danskernes nationalfisk, og den kommer i et utal af forskellige tilberedninger. En af de mest populære er karrysilden der er en syrlig marineret sild i cremet og krydret karrydressing. Ledsaget med godt brød, æbler, kapers og smilende æg er det en himmerigsmundfuld. Det er også en sammensætning, som sætter lidt krav til vinen, for her er der mange aspekter, der stikker lidt ud. 

En af de vintyper, der dog kan samle op på disse aspekter, er en tør Riesling i stil med Rebholz Riesling Trocken, der således har en fantastisk prikkende syre, der giver en rensende effekt efter den kraftige sild. Samtidig har den lidt frugtsødme, som understøtter de varme krydderier, mens også aromaen får elementerne til at passe smukkere sammen, end man måske umiddelbart skulle tro.


Rejemad med æg, citron og mayonnaise

Pouilly-Fumé, Domaine des Rabichattes, Loire Frankrig

Skaldyr og Sauvignon Blanc er generelt et rigtig godt makkerpar. Især når den kommer fra den ene af naboregionerne Sancerre og Pouilly-Fumé ved Loire-floden sådan ca. lige midt i Frankrig.

Når Sauvignon fra disse kanter er så godt til rejerne, skyldes det for det første en ekstremt delikat citrus- og blomsteraroma, der respekterer og understøtter rejernes sarte og forfinede smag uden at tromle hen over den. Samtidig er syren og strukturen i f.eks. Domaine de Rabichattes’ Pouilly-Fumé helt fantastisk, hvorfor vinen også både kan klare ægget, mayoen og et stort skvæt af frisk citronsaft på toppen.


Hønsesalat med bacon og svampe

Pinot Gris, Barmès-Buecher, Alsace Frankrig

Hønsesalat med svampe og bacon på toppen kræver en vin med lidt mere fedme og koncentration end de mere ”ferske” smørrebrødsretter. 

Selv har jeg altid haft en forkærlighed til Pinot Gris, der især når den kommer fra Alsace har det med at opnå en fyldig krop og sødmefuld frugtprofil, selvom vinen teknisk set er tør og stadig har noget friskhed. Og det er denne kombination, der gør, at den spiller fornemt sammen med lige præcis denne ret. 

Pinot Gris-vinen fra Alsace-producenten Barmés-Buecher og er et godt eksempel på, hvad renhed, fylde og moden frugt kan gøre ved hønsesalat og bacon.


Flæskesteg med rødkål og sprød svær

Van Volxem, Bockstein Riesling Kabinett

Til denne klassiske smørrebrødsret kunne man sagtens gå med en let rødvin, men jeg ville alligevel vælge en tysk Spätlese fra Mosel, som har en smule restsødme og så en klingende ren syre, der kommer i eftersmagen og sætter det hele i balance. 
Prøv Van Volxems Bockstein Riesling Spätlese, som sammen med flæskestegen og de sprøde svær er en kombination, man aldrig bliver træt af! 

I Tyskland serverer man Riesling til alle mulige retter, hvor vi andre normalt benytter rødvin… men tyskerne slipper fra det i mere end god behold! 

Prøv det selv!

God fornøjelse og god påske!

Med venlig hilsen

David Ekberg
Sommelier & Vinkonsulent