Portvin

Vintage, LBV, Tawny… Hvad er portvin, og hvad adskiller den ene fra den anden?

Portvin, Vinho do Porto eller slet og ret port, som englænderne blot kalder den... er en vintype, hvis historiske betydning for verden rækker langt ud over glasset, over atlanten og sågar ind i international politik, hvor århrundreders fredsalliancer mellem Portugal og Storbrittannien næppe havde været af samme styrke eller betydning, havde det ikke været for portvinens magt. I dette bloginlæg holder vi os imidlertid til den vinøse side af sagen. Og vi starter med det helt basale for lige at få alle med =)

Portvin ”kort” fortalt

Portvin har sit navn fra byen Porto i det nordlige Portugal ved Douro-flodens udløb, hvor man traditionelt har lagret og udskibet vinene fra Douro-dalen længere inde i landet. Al portvin skal være lavet på druer fra Dourodalen – ellers er det ikke portvin!

Men vent, der er mere!! Portvin er nemlig også en ”hedvin” - eller fortified wine - hvor en stor del af den oprindelige druesødme bevares ved, at man ca. midtvejs gennem gæringsprocessen tilsætter ufortyndet ’auguardente’ (druesprit på 77% alk.). Dermed forhindres gæren i at spise videre af sukkeret, da den simpelthen ikke kan holde til så meget alkohol – også selvom der stadig er rigeligt med sukker tilbage i mosten.

De fleste portvine ender på ca. 20% alkohol og kan som udgangspunkt inddeles i de to hovedkategorier: Ruby og Tawny. Der findes også hvid og rosé-portvin, men dem gemmer vi til en anden gang… ;)

Ruby vs Tawny

Ruby

”Ruby” – rubin på dansk – indikerer farven på denne første vinkategori, der igen kan inddeles i subkategorier såsom ruby reserve, Late bottled vintage (LBV) og de eftertragtede Vintage Port.

Disse vine lagres generelt i kort tid (2-6 år), hvormed størstedelen af deres ”oprindelige” smag af røde og mørke bær bevares intakt - ligesom i rødvin. Forskellen mellem subkategorierne afhænger mest af alt af kvaliteten på druerne. Vintage Port laves kun i de allerbedste årgange og kun fra A-klassificerede marker*

Tawny

Endnu en engelsk farveparallel: Tawny er en nuance af brun, og netop det brunlige går igen i Tawny-vinene, som opnår deres karakteristiske kulør og smag via en lang lagringsproces på egetræsfade. I kontrast til ruby-vinene introduceres en tawny i denne proces løbende for små mængder ilt, og det er dette møde – ikke fadet i sig selv – der i længden transformerer hele vinens essens fra det røde og frugtige til det brune, nøddeagtige og tørrede frugtunivers.

Tawny-vinene bliver for alvor interessante, når de kommer med aldersangivelse. Således er en 10- , 20-, 30- eller 40-års Tawny sammensat af ”modervine”, der – når de blandes - rammer et aldersgennemsnit svarende til tallet på flasken. Der findes også tawny-vine med årgangs-angivelse. Så hedder det en colheita [kol’jæita], hvilket er det portugisiske ord for høst(år).

Klassifikation af marker A-F... og ædle druesorter!

Når du kommer til Douro-dalen, rammes du af et himmelråbende panorama-landskab af vinmarker, der – så langt øjet rækker – formår at omslutte enhver side af de utrætteligt opstigende klippeformationer og kun brydes på midten af den mægtige Douro-flod (se billedet nedenfor).

Som i alle andre vinområder er der imidlertid stor forskel på markernes kvalitet og dermed druernes smag. I Douro listes alle marker derfor fra A-F, hvor de allerbedste marker får et A og de ”dårligste” et F.

Og med denne information smutter vi lige forbi vores eneste portvinshus i Laudrup-regi, selvom det egentlig ikke var meningen. De hedder Quinta do Infantado, og selvom de er små (eller måske netop derfor?) laver de nemlig udelukkende vin fra A-klassificerede marker – sågar fra subregionen Cima Corgo, der huser vinmarker fra alle de største og mest berømte Portvinshuse.

Endvidere benytter de sig hos Quinta do Infantado kun af 5 ud af områdets i alt 71 tilladte druesorter. Tre af disse - Tinta Roriz, Touriga Nacional og Touriga Franca betragtes som de "ædle" sorter og udgør i alt 90% af deres totale beplantninger. Det kommer der ikke store mængder ud af. Til gengæld får man med disse sorter det bedst mulige udgangspunkt for at lave førsteklasses portvin, og ligesom klassifikationen på markerne kan dette måske være nyttig viden at have med på din vej, hvis du en dag studser over, hvorfor én 10-års Tawny eksempelvis koster dobbelt så meget som en anden af samme alder.

Vue over Dourodalen med de evige vinmarksterrasser. Mange af de stejleste marker er A-klassificerede - ligesom Quinta do Infantados.

Hvad skal jeg drikke til hvad?

Vi slutter med det vigtigste, for hvad skal du egentlig servere til hvilken portvin, hvis du da ikke bare agter at nyde dit glas i sin egen ret uden forstyrrende elementer, der kæmper med om opmærksomheden?

Ruby og mad

Generelt minder ruby-vinene i deres smag og tannin-struktur mere om rødvin end det er tilfældet for tawny-vinene – især som helt unge, og det kan man prøve at afspejle i det tilbehør, man serverer dem med.

En klassisk ’uartighed’ er f.eks. at servere en helt ung, saftig, intens og tanninrig vintage port til peberbøf, og ja, det kan lyde mærkeligt, da den jo stadig er ret sød. Men netop i mødet mellem sødmen fra vinen og det stærke fra peberet opstår der sød musik i en genre, du ikke vidste, du elskede.

LBV’en, altså den lidt længere tids lagrede og noget prisvenligere pendant til Vintage Port, smager til gengæld helt fantastisk til mørk chokolade(kage), og så kommer vi endelig til klassikeren over dem alle;

RISALAMANDE!

For dig, der elsker kirsebærsovs højere end risalamande, er en LBV eller en Vintage Port af lidt ældre dato nemlig vinen, du skal åbne!

Tawny og mad

I min optik er tawny-vinene i mere udtalt grad dessertvine, der kan være helt fantastiske at tage et glas af til nøddekager, frugttærter og vaniljeis. Og så er det jo nærmest obligatoriske vine i julen, når der er en masse søde sager julegodter på bordet; f.eks. marcipan, nougat, småkager, karamelliserede nødder.

Tawny-vinene er desuden glimrende til især tørre oste som gruyère, prima donna eller vesterhavsost. Og så skal vi igen altså lige runde den der risalamande...

Tawny er nemlig det helt rette valg til dig, der faktisk rigtig godt kan lide risalamande og kun supplerer med ganske lidt kirsebærsovs.Hvorfor? Jo, fordi risalamande med sin smag af vanilje og mandler faktisk rammer nogle af de eksakt samme strenge, som tawny i kraft af sin lange, oksidative lagring spiller på. Disse noter kan dog være svære at smage, når ratioen kirsebærsovsen til risalamande tipper til kirsebærsovsens fordel. Og SÅ er det, at jeg hellere vil servere en Vintage eller LBV! =)

 

Og så ikke mere for nu om et enme, der ellers er så rigeligt at skrive om. Hvis du er kommet helt herned, takker jeg ikke desto mindre for opmærksomheden. Jeg håber, du har lært noget og at du kan bruge det, når du skal finde din portvin til jul og for den sags skyld til resten af året... 

PS: Herunder kan du i øvrigt se udvalgte vine fra Quinta do Infantado, der "tilfældigvis" passer ind i de ovenfor behandlede kategorier.