Risottoens Italienske Ophav

Risottoens Italienske Ophav

Risotto er mere end bare en ret; det er en kulinarisk oplevelse, der har sin dybe rod i det nordlige Italiens gastronomi. Dette område er specielt kendt for sine frodige rismarker, især i regionerne Piemonte, Lombardiet og Veneto. Risotto blev født ud af disse rismarker og har siden spredt sin popularitet over hele verden.

Risotto er en teknik snarere end en bestemt opskrift. Det kræver tålmodighed, da risen langsomt absorberer væsken, den koges i, og frigiver sin stivelse. Denne proces resulterer i en ret, der er både cremet og al dente - blød på ydersiden af kornene, men fast i midten.

Svampens Hovedrolle i Risotto

Når vi taler om svamperisotto, træder svampene virkelig frem som stjernen i retten. Men hvorfor lige svampe?

 • Smagsdybde: Svampe har en naturlig "umami" smag. Umami er anerkendt som den femte grundsmag, udover sød, sur, bitter og salt. Denne dybe, rige smag gør svamperisotto til en hjertevarmende, tilfredsstillende ret, selv om den er relativt enkel i sin konstruktion.
 • Tekstur: Svampenes kødfulde tekstur komplementerer den cremede risotto perfekt. De tilføjer et bid og en fornemmelse af robusthed, der løfter retten op på et nyt niveau.
 • Variation: Der findes så mange forskellige svampetyper, fra de almindelige champignoner til de mere eksotiske som porcini og shiitake. Hver type bidrager med sin egen unikke smag og tekstur til retten, hvilket giver dig utallige muligheder for at eksperimentere og finjustere din svamperisotto.

Næste gang du fordyber dig i en skål med svamperisotto, ved du nu præcis, hvilken rejse ingredienserne har været på for at ende op på din tallerken, og hvorfor hver bid er så velsmagende.


Svamperisotto til 4 personer 

Ingredienser:

 • 300g Arborio ris (Risotto ris)
 • 250g champignon, skåret i skiver
 • 100g shiitake, stængler fjernet og skåret i skiver (valgfrit)
 • 50g tørrede porcini svampe, rehydreret i varmt vand og hakket (eller tilsvarende mængde friske)
 • 1 medium løg, finthakket
 • 2 fed hvidløg, finthakket
 • 200ml tør hvidvin
 • 1 liter kylling- eller grøntsagsbouillon (hold den varm på komfuret)
 • 100g revet parmesan
 • 50g smør
 • 2 spsk olivenolie
 • Et bundt frisk persille, finthakket
 • Salt og peber efter smag (start med 1 tsk salt og ½ tsk sort peber og juster efter smag)

Fremgangsmåde:

 1. I en stor gryde eller pande, varmes olivenolie og halvdelen af smørret. Tilsæt løg og sauter indtil det er klart. Tilsæt hvidløg og sauter i yderligere 1-2 minutter.
 2. Tilsæt svampene og sauter indtil de er bløde og har frigivet deres væske.
 3. Tilsæt risen til gryden og rør godt, så hvert riskorn er dækket af fedt.
 4. Hæld hvidvinen i og lad den simre, indtil den er næsten fuldstændigt absorberet af risen.
 5. Begynd at tilføje den varme bouillon, en skålfuld ad gangen, og rør konstant. Vent med at tilføje mere bouillon, indtil den forrige er blevet absorberet. Fortsæt indtil risen er al dente og retten er cremet.
 6. Tilsæt den resterende smør og den revne parmesan. Rør godt og tjek for krydring, tilsæt mere salt og peber efter behov.
 7. Server straks, toppet med friskhakket persille.

Serveringsforslag for Svamperisotto

Når du har brugt tid på at perfektionere din svamperisotto, fortjener den også en præsentation, der gør retten ære. Her er nogle trin og tips til at servere din risotto med stil og tilføje et ekstra touch til din middag:

Vælg den rette service:
Vælg dybe tallerkner eller skåle til servering. Dette fremhæver risottoens cremede konsistens og gør det nemt at nyde hver eneste bid.

Pynt

Friskhakket Persille: En let strøelse af finthakket persille over toppen tilfører ikke kun farve, men også en frisk smag, der komplementerer den rige risotto.

Trøffelolie: For dem, der ønsker at tage deres ret til næste niveau, kan nogle dråber trøffelolie dryppes over toppen. Dette giver en dyb, jordisk aroma, der går utroligt godt i spænd med svampene.

Brød på Siden: En skål med friskbagt brød, enten rustikt surdejsbrød eller en blød focaccia, er perfekt til at dyppe i den resterende sauce og sørge for, at intet går til spilde.

En Simpel Grøn Salat: Da risotto er en rig og fyldig ret, kan det være en god idé at balancere den med noget let og friskt. Server en simpel grøn salat ved siden af. Blandet grønne blade, rucola, cherrytomater, agurk, en let olivenolie- og citronvinaigrette, og måske nogle pinjekerner eller parmesanflager for ekstra tekstur og smag.

Når du serverer, husk at præsentationen er en del af oplevelsen. De små detaljer, som hvordan du anretter og hvilke tilbehør du vælger, kan virkelig løfte hele måltidet. God fornøjelse med serveringen!

Vintyper, der Komplementerer Svamperisotto

Risotto, med sin cremede konsistens og dybe umami-smagsnoter fra svampene, kræver en vin, der både kan komplementere og balancere disse smage. Her er de bedste valg og en dybere forklaring på, hvorfor de er ideelle valg:

Hvidvine

Pinot Grigio: Denne vin er kendt for sine lette, friske og ofte citrus-agtige noter. Denne friskhed kan skære gennem risottoens rige, cremede tekstur og fremhæve svampenes delikate smag.

Chardonnay (specielt dem med en smule fadlagring): Fadlagret Chardonnay bringer smagsnoter af vanilje, smør og undertiden nødder. Disse smage komplementerer svamperisottoens rige tekstur og den nøddeagtige smag af parmesan. Samtidig kan vinens syre skære igennem rettens fedme, skabende en smukt afbalanceret smagsoplevelse.

Soave: Denne italienske hvidvin er lavet primært fra Garganega druen og byder på noter af grønne æbler, honning og undertiden en lille bitter finish, der fungerer godt mod den jordiske smag af svampe.

Lette Rødvine

Pinot Noir: Kendt for sin lette krop og smagsnoter af røde bær, jord og undertiden skovbund, Pinot Noir's jordiske toner spejler smukt svampe i risotto. Dens fine tanniner og høj syre kan også modvirke rettens rigdom.

Ung Barbera: Denne italienske rødvin er kendt for sine lyse, frugtagtige noter, høj syre og relativt lave tanniner. Dens syrlighed balancerer rettens fedme, mens dens frugtagtige smag fungerer som en skøn kontrast til svampenes umami.

Tre gode vine til Risotto:

Der findes selvfølgelig også andre vine, der er et fremragende match til Risotto. 
Find dem her sammen med vores foretrukne valg.

Louis Latour Hautes Côtes de Beaune

Bourgogne, Frankrig

Neudorf Pinot Noir Tom's Block

Nelson, New Zealand

4Kilos 'Gallinas y Focas' (Hens & Seals)

Mallorca, Spanien