Lær, hvilke vine, der passer bedst til julefrokosten
Øl, snaps og mad i stride strømme… Sådan lyder traditionen, men smags-teoretisk er der intet til hinder for at nyde et velvalgt glas vin til decembers traditionsbårne smørrebrødsfrokoster.
Hvis du føler dig fristet af vinens magt, er der derfor gode råd at hente i dette blogindlæg, kære læser.
”ONE WINE TO FIT THEM ALL”
Til julefrokosten kommer man typisk både forbi fisk, skaldyr, kød og kål. Det stikker i mange retninger, så skal du – for overskuelighedens skyld – nøjes med én vin til alle julefrokostens retter? Så gør som os:
DRIK HVIDVIN. TRO OS DET VIRKER!
Det betyder dog ikke, at rødvin og andre vintyper er bandlyst. Din julefrokostvin kan godt være rød, lyserød eller orange, men det kræver, at du er forsigtig.
Riesling
I Tyskland drikker man gerne hvidvin på Riesling-druen til det meste mad: Vi snakker fisk, kylling og gris (schnitzel).
Med sin høje, bævrende syre, ranke struktur, høje aromaintensitet og til tider også lette sødme klarer Riesling-vinene sig ofte forbilledligt til disse krævende smagssammensætninger. Af samme grund er Riesling også et oplagt valg til julefrokosten herhjemme.
Gå efter en halvtør Riesling Kabinett fra Mosel eller en tør men mere kropsfyldig Riesling Trocken fra Pfalz.
Chardonnay
Vine på Chardonnay kan være alt fra citrusfriske og underspillede til smørfede, runde og tropiske, hvoraf vi her er interesserede i de mere syrefriske, ikke-fadlagrede udgaver.
Ved Chablis-distriktet nord for Bourgogne excelleres der netop i at lave mineralske og stimulerende vine på Chardonnay-druen, og selvom du måske ikke havde set det komme, tilføjer disse vine præcis det energiske modspil, vi ofte savner, når rødspætten, flæskestegen og julemedisteren skal følges ned.
Du behøver heldigvis ikke sigte efter de dyreste enkeltmarksvine her. En ”almindelig” Chablis eller en lidt billigere ”Petit Chablis” er begge gode valg.
Albariño
Ved atlanterhavskysten i det nordvestlige Spanien har Albariño de sidste par årtier åbnet et helt vildt kapitel for spansk hvidvin. Druen er ligeledes udbredt i Portugals Vinho Verde, hvor den kendes som Alvarinho, og begge steder præsenterer den en fyldig buket af gul citrus- og tropisk frugt, der suppleres af en markant, mineralsk syre og rank struktur.
Albariño er en såkaldt ”no-brainer” til stegt fisk og skaldyr, men oftest har den intensitet til også at ledsage fjerkræ og gris – altså meget af det, du almindeligvis vil blive præsenteret for til julefrokosten.
Rødvin
Selvfølgelig kan andre farver af vin også skabe fine resultater til din julefrokost.
Men undgå nu de kraftige, kulsorte og tanninholdige slags. Dette er ikke tiden til Amarone, Bordeaux eller australsk Shiraz – det kan fiskefileten, rejerne, ægge- og hønsesalaten slet ikke holde til, og vinen kommer til at smage metallisk og bittert.
Prøv i stedet en oversøisk, slank og let sødmefuld Pinot Noir eller en saftig Beaujolais på Gamay-druen.
Julefrokost med vinmenu
Som nævnt indledningsvis kan du også tage julefrokosten til ”next” level ved at servere retterne i etaper eller ”flights” med en ny vin til hver.
Her gælder samme tommefingerregel som i så mange andre gastronomiske sammenhænge, så lad os lige genopfriske dem:
Hvidvin til fisk, rødvin til kød
Hvidvin
Fiskeproteinet i fisk og skaldyr reagerer generelt dårligt på tannin – altså det udtørrende stof fra drueskallerne, som også kaldes garvesyre. Tannin findes i alle druer, men fordi mosten fra de grønne druer typisk fjernes fra drueskallerne umiddelbart efter presningen, kommer tanninerne ikke med over i vinen.
Derudover kan du næsten altid finde noget smag af citrus i en hvidvin, og det passer nu engang skønt til den citron, vi klemmer ud over fisken og skaldyrene
Af disse årsager er det sikreste valg helt klart at drikke hvidvin til det, der kommer fra havet.
Derfor fremhæver vi her de samme druer, som vi foreslog til hele julefrokosten længere oppe, altså:
Riesling
Rødvin
Kødprotein opfører sig meget anderledes end fiskeprotein. Så meget, faktisk, at selv den strammeste, mest udtørrende rødvin kan blive blid som et lam og få alt til at gå op i en højere enhed, når den nydes i forbindelse med et stykke rødt – gerne pandestegt eller grillet – kød.
Derfor kan du i vid udstrækning kigge på, hvilke rødvine du plejer at være gladest for, når du skal drikke den til kød. Det skal nok passe fint, selvom vi selvfølgelig stadig har nogle retningslinjer for, hvad der i teorien burde fungere bedst.
Vi anbefaler at du serverer leverpostej, frikardeller, flæskesteg, and osv. med følgende rødvine:
Pinot Noir fra Californien, Australien eller New Zealand