Vine til Asparges

Asparges kommer op ad jorden i slutningen af april og kan høstes helt frem til Sankt Hans. Det er derfor en herlig sommerspise uanset om det er de grønne eller hvide. Asparges har en herlig syre i smagen, som dog gør at man ikke blindt bare kan hive en hvidvin ud af kælderen eller vinkøleskabet. Vinen skal selv have en pæn portion syre, ellers kommer vinen til at fremstå lidt flad og kedelig. 

Rødvine er ikke bandlyst, men i så fald det bør være en pinot noir eller gamay/Beaujolais med flot syre, helt oplagt bliver det dog ikke, og hvidvine passer bare bedre til grøntsagen.

Asparges-sorten, tilberedningen og tilbehøret kan præge hvilken hvidvin som er mest oplagt, og derfor har vi lavet denne lille guide til dig.

Vin til grønne asparges, rå eller dampede:

De grønne asparges har en vidunderlig aroma, som gør vine på Sauvignon Blanc druen særligt oplagt. Nogle Sauvignon Blanc kan endda dufte og smage lidt af grønne asparges. Der er to områder som man ikke kan komme uden om når vi taler Sauvignon Blanc og det er Sancerre og New Zealand.

Er de grønne asparges "blot" tilbehør til grillkødet, bør du dog overveje en rødvin i stedet, hvor det kan være andre råvarer som bestemmer vinvalget.

Et andet vinvalg kunne være Riesling, der med sin syre og frugtprofil også vil passe fortrineligt til både grønne og hvide asparges.

Opskrift: Dampede grønne asparges med stegte kammuslinger og brunet smør med citronskal og dild.

 

Vin til dampede hvide asparges:

Englene vil synge hvis du serverer en kold Riesling eller Chablis.

Opskrift: dampede hvide asparges med hollandaise, laks og purløg. 

 

Vin til stegte hvide asparges:

Her er den mest oplagte en Grüner Veltliner

Opskrift: Stegte hvide asparges med klassisk vinaigrette med kapers og æg.

 

Vin til asparges og sauce mousseline:

Chardonnay med lidt fedme, eller en flot rosé med struktur

Opskrift: Dampede hvide asparges med friske fjordrejer og sauce mousseline. Sauce Mousseline er "groft sagt" blot hollandaise med flødeskum.