Vin til nytår

VIN TIL NYTÅR

Find de helt rigtige vine til årets mest festlige middag.

Nytårsaften er for mange højdepunktet, hvor alt fra velkomstbobler til desserten spiller en vigtig rolle i at gøre denne aften speciel.
Men hvilke vine løfter maden og stemningen til nye højder?
- Det får du svarene på her!
 
Vi tager udgangspunkt i en klassisk nytårsmenu bestående af velkomstsnacks, fisk/skaldyr, rødt kød og dessert og guider dig til valg af vine, der både komplimenterer maden og står stærkt alene. Lad os starte aftenen, som mange andre nytårsfester starter: med bobler og dron...øh, kongens nytårstale.

Rigtig god nytårslæsning!

KONGENS NYTÅRSTALE


Når landets regent toner frem på skærmen, er det traditionelt til lyden af Champagne, der popper og små canapéer, der lokker.
 
Champagne er det stilfulde valg til denne traditionsbårne seance, men oplevelsesmæssigt er der i vores øjne intet galt med at vælge noget andet.
- Det vigtigste er, at vinen er i balance og hverken er for sød eller alt for tør.

Gå derfor efter en vin mærket med "brut" – den giver en behagelig tørhed, står flot i sin egen ret og passer også til tilbehøret.
 
ANBEFALING:

På Champagne-siden lyder vores anbefaling til dig mere konkret at åbne en klassisk Champagne non-vintage Cuvée på en blanding af Chardonnay og Pinot Noir for elegance og kompleksitet. Disse Champagner er ofte meget stilrene og klassiske, og modsat de ofte endnu mere komplekse Vintage Champagner er cuvéerne ofte at finde i den mere prisvenlige ende. 

Alternativt kan en velproduceret cava, en Crémant de Loire eller Bourgogne også gøre underværker her. Ligeledes laver man i New Zealand og Australien også store mousserende vine på den klassiske metode (tidligere kaldt champagnemetoden), som kan være enormt dejlige i deres egen, ofte lidt blødere, stil. 
 
Sørg forresten for at have bobler nok. Hvis der er noget tilovers, kan man nemlig sagtens tage glasset med til forretten, hvor det især passer godt til de kolde serveringer.

FORRET

Vi danskere er faktisk bemærkelsesværdigt klassiske i vores valg af retter til nytårsmåltidet, hvor forretten gerne funderes på fisk eller skaldyr. Til nytår er der dog det særlige tvist, at hummerbisque efterhånden er blevet lidt af et folkeeje, men de maritime serveringer kan også sagtens være kolde.

Måden, vi tilbereder råvarerne på, er således afhørende for valget af vinen. Generelt er hvidvin generelt det oplagte valg til alle disse retter, men dernæst gælder følgende tommelfingerregler:

Til kolde, rå eller koldrøgede serveringer anbefaler vi gerne, at vinen har enkeltheden og friskheden i behold i form af friske, umiddelbare frugtnoter og en veldoseret, mineralsk syrestruktur. Disse egenskaber findes især i vine fra relativt kølige egne og som typisk ikke har ligget på fad.

Til de varme skaldyrsretter forholder det sig til gengæld anderledes. Her må vinen gerne have lidt mere sul på kroppen - evt. i form af mere moden/tropisk frugt eller fra lagring på egetræsfade. I visse tilfælde skal der måske endda lidt sødme til.


ANBEFALING:

En sprød og rank Chardonnay fra Chablis, en mineralsk Sauvignon Blanc fra Sancerre eller Pouilly-Fumé eller en tør Riesling passer alle vidunderligt til kolde serveringer med østers, rejer eller caviar.

Omvendt anbefaler vi gerne en fadlagret Chardonnay (f.eks. fra Bourgogne eller New Zealand) til en anden delikatesse; stegte kammuslinger.

Skal du servere den efterhånden traditionsrige, cremede hummerbisque, kræver retten en vin med masser af smag og kompleksitet - det kan være en traditionel spansk Rueda på Verdejo-druen eller en klassisk fed Bourgogne fra den legendariske kommune; Meursault.


HOVEDRET


Nytårshovedretten er ofte centrum for middagen og byder næsten altid på rødt kød som oksefilet eller tournedos, hvis man ikke lige er vegetar. Her er og bliver rødvin det klassiske valg, således også i vores anbefalinger til dig, men der er stor forskel på, hvad den enkelte udskæring og tilberedningsmetode kalder på.

Generelt kan man sige, at jo mere fedtmarmorering og stegeflade kødet har, desto kraftigere og mere fadlagret vin kan du med rette vælge.

Er hovedretten mere mild i sin smag – f.eks. kalvesteg eller en ret med fjerkræ eller vildt i zenit – kan lettere rødvine i stil med Bourgogne harmonere bedre, da det i højere grad understøtter maden uden at overdøve den.


ANBEFALING: 

Disse huskeregler kan gøres mere konkrete som her:

Til rødt kød kan en Barolo, en fadlageret spansk Tempranillo eller vin på Syrah/Shiraz således være oplagte valg.
 
Til fjerkræ eller lettere retter kan du i stedet prøve en Pinot Noir, der er kendt for sin forføreriske frugt og blide tanninstruktur og derfor elsket verden over. Når det er sagt, findes der mange andre elegante vine med en struktur, der minder om Pinot Noirs - f.eks. fra Loire, Beaujolais, Galicien eller for den sags skyld Mallorca.


NYTÅRS-TORSK


Endelig skal vi ikke glemme nytårstorsken.

Her er vi i så fald på hvidvinsbølgen, men derudover gælder omtrent den samme huskeregel:
Jo kraftigere tilbehør og tilberedning, desto mere fylde og fadlagring kan vinen trække.


DESSERT & KRANSEKAGE

 

Vi slutter i den søde ende, og vi vil faktisk gerne have lov at dvæle ved det med sødmen.

En tommelfingerregel siger nemlig, at en vin faktisk skal være sødere end desserten, du serverer den til, da vinen ellers vil fremstå overraskende sur og skarp.

Det er også derfor, dessertvin er så undervurderet, og det er derfor, du IKKE skal åbne en tør champagne kl. 24, hvis du samtidig agter at spise dig mæt i sød, sød kransekage.
 
ANBEFALING: 

Vores anbefaling ligger derfor i den søde ende, men kunsten er altid at finde en vin, der stadig har nerve og syre til at give det nødvendige modspil. Til søde desserter foreslår vi således, at du prøver en Sauternes for intens sødme og syre.

Hvis du foretrækker bobler, kan en Moscato d’Asti være et friskt og blomsterfrugtigt alternativ, mens en demi-sec Champagne giver lidt ekstra elegance, hvis sødmen i maden ikke er for udtalt.

CHAMPAGNE-MENU


Vi nærmer os slutningen, men der er en løsning mere!

Du kunne nemlig også bare glemme alt, hvad vi har skrevet ovenfor og i stedet gå all in på champagne!

Hos champagneproducenten Mailly serverer de således champagne til alle middagens retter.

Vi ved det, vi har nemlig været der og smagt, hvordan hver champagnes individuelle stilart og tørhedsgrad kan bruges til at få det bedste frem i maden, når man tænker sig om.
- Og hvilken mere oplagt anledning end nytårsaften er der til at nyde en hel champagnemenu til middagen?
 
Det kan du jo tænke lidt over. Vi ønsker dig i alle tilfælde et boblende pragtfuldt nytår!