- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.5401.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
- AnmelderJames Suckling
- Point94
Velkommen til Boscarellis ældste Vino Nobile-etiket, den mest repræsentative og emblematiske for dette klassiske vinhus' utrættelige arbejdsfilosofi, der sammenfatter druerne fra mindst 10 år gamle vinmarker i Cervognano.
Siden den første udgave i 1968 har den altid udgjort omkring halvdelen af produktionen; dens sammensætning og udtryk er stort set uændret, og i dag produceres der omkring 50.000 flasker af vinen, der igen i år er sammensat af 95% Sangiovese Prugnolo Gentile og 5% Canaiolo.... Og som dermed brillerer med sin elegance, rusticitet kompleksitet og lange lagringspotentiale.
Vinificering
Ved efterårstide udføres høsten manuelt klase for klase, og de transporteres derpå nænsomt ind til vinhuset, hvor de afstilkes og presses med største nænsomhed. Mosten gæres med lokale gærstammer i egetræs- og ståltanke ved kontrollerede temperaturer mellem 28 og 30 grader. Der udføres omrøringer og manuel nedtrykning af druekvaset. Macerationen fortsætter, hvis nødvendigt, i yderligere 5-8 dage efter gæringen.
Den færdiggærede vin lagres derpå i egetræsfade på fransk eg fra Allier samt slavonsk eg fra Kroation med på mellem 5 og 35 hl. i 18-24 måneder. I nogle fade vil vinen til sidst være perfekt bundfældet, mens andre filtreres let inden aftapningen. Herefter modnes vinen yderligere nogle måneder i flasken, før den frigives.
Aroma og smag
I glasset brøster den færdige vin sig af en smuk rubinrød farve og en dertil matchende aroma af både friske og let tørrede, røde bær (kirsebær, tranebær), blomstermark, tørrede toscanske urter, pinjekerner og cedertræ.
På tungen balancerer vinen nydeligt mellem det saftigt polerede og det mere rustikke. Den er tør og frisk med en dejlig frugtsyre, en mediumfyldig krop, finpolerede tanniner, og en lang, ærketoscansk smag, der emmer af tradition og kvalitet.
Serveringsforslag
Boscarellis Vino Nobile er en kæmpe succes af en madvin til Italiens mange lækre simreretter - gerne med tomat og en håndfuld friske urter som base, uanset om det er i en klassisk ragù alla Bolognese, tomatsovs med kødboller, kylling fyldt med urter og soltørrede tomater eller en lækker omgang porchetta.
Vinen har et aldringspotentiale på mindst 10 år fra høståret. Velbekomme!
Anmeldelser
94 point - James Suckling, april 2024
"There’s a depth and seriousness to this, with cedar, sandalwood, lavender, cherries and citrus. Medium-bodied with fine tannins that pull at the finish. Racy and polished. Give this two or three years to come around. Best after 2026."