Vinificering
I dag er alle vinstokkene, der bruges til Riserva mindst 20 år gamle, hvilket giver en forøget kompleksitet og et endnu mere fremragende lagringspotentiale end i den "almindelige" Vino Nobile.
Ved høsttide plukkes samtlige druer manuelt og transporteres i kasser; efter afstilkning og en blid presning lægges de til gæring i egetræsfade. Lokale gærstammer igangsætter fermenteringen, som varer cirka 10 dage ved kontrollerede temperaturer mellem 28 og 30 grader.
Efter yderligere nogle dages forlænget maceration hældes på store egetræsfade (botti) på alt mellem 5 og 25 hl. bestående af hhv. slavonsk og fransk eg, og her bliver den så liggende mellem 28 og 32 måneder afhængigt af det enkelte fads udvikling. Først ved aftapning blendes alle fade og procentdelen af Canaiolo (ca. 5%) fastsættes. Herefter modner vinen så nogle måneder i flasken inden den vurderes klar til frigivelse.
Aroma og smag
Den færdige vin er i sin ungdom intens for Sangiovese med lidt støvet men også forunderligt dybrød og sort frugt, der kigger frem mellem lag på lag af efterårsskov, bark, tørrede svampe samt et drys friskplukket timian, sort the, appelsinskal og medicinske urter.
I sin struktur optræder Riserva atter med intensitet, tørhed og kropsfylde, som samles om en fantastisk syre, der til gengæld løfter oplevelsen højt op i elegancespektret.
Serveringsforslag
Boscarellis Riserva har et lagringspotentiale på flere årtier. I den proces vil den gradvis få slebet sine tanniner blødere, mens den med tiden også vil opleves mere sødmefuld. Allerede nu er den dog en fantastisk vin, hvis du åbner den i god tid, evt. giver den et par timer på karaffel og i øvrigt tænker dig om med hvad du spiser til:
Vi foreslår at holde det helt klassisk til regionens traditionsrigt grillede oksesteg "Bistecca alla Fiorentina", en tomat- og vinbaseret vildtragù, rosmarinmarineret lammekølle, Osso Bucco eller vegetariske alternativer fyldt med svampe, soltørrede tomater og umami-rig parmesanost.