- Producent
- Type
- Varenr.9917.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13,5
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilElegant & let
Farrside-marken består af mørk vulkansk jord med en undergrund af kalksten. Den blev tilplantet i 2001 med en til området udvalgt kombination af Pinot Noir-kloner og har fra starten været dyrket uden brug af kunstgødning og pesticider. Pga. de specielle og mørke vulkanske jordbundsforhold er Farrside altid den mørkeste Pinot Noir fra By Farr. Her er mere struktur og tannin end i Farrsides øvrige Pinot'er, men alt er dog relativt, og set i en global kontekst er vinen stadig helt uforligneligt klar, saftig, ja nærmest tørstslukkende i sin konstant pirrende smag.
Vinificering
I vinhuset afstilkes halvdelen af de friskplukkede drueklaser straks efter ankomsten, hvorefter de køles ned og koldmacererer i selskab med drueskallerne inden påbegyndt gæring. I mellemtiden tilsættes de hele klaser, og gæringen på den vilde gær fra druerne selv kan begynde. Det tager ca. et par uger, og den unge vin lagres derpå 18 måneder i lysristede franske egetræsfade fra Allier (ca. 50% nye). Vinen rackes gennem denne proces blot to gange; én efter den malolaktiske gæring og én gang til umiddelbart inden aftapning for at slippe af med de sidste sedimenter. Derudover bruges der ingen filtrering- eller klaringsmidler - kun lidt CO2 tilføjes for at stabilisere vinen og klargøre den til et potentielt langt liv i flasken.
Aroma og smag
Farrside har godt af lige at hvile et års tid i flasken efter den lange rejse til Danmark, men så skal vi da ellers også love for, at der åbnes for godteposen med forførende med nuancer af kirsebær, sveskeblommer, hindbær, appelsinskal, salvie, måske endda lidt trøffel og dertil kølig efterårsluft samt regnvåd muldjord.
På tungen er smagen er slank, saftig og kølig i sin stil uden dermed at mangle struktur og kompleksitet - så langt fra endda! Hele tiden holdes den mundvandsdrivende frugt i kort snor af de fine tanniner, mens eftersmagen er helstøbt og seriøs på en samtidigt uformel og "Laid back" stil, som næsten kun australiere kan gøre det.
Serveringsforslag
Det bør derfor også afspejle sig den evt. ledsagende mad, hvor grillet svinemørbrad, Boeuf Bourguignon eller simreretter med svampe andre vil kunne give vinen det rette modspil.
Nyd den ved 14-16 grader op til 15 år fra høståret.
Anmeldelser og point
Tidligere årgange:
93 point - Decanter, februar 2020 (årg. 2017)
"Sweet cherry, strawberry notes with hints of dried herbs and earth. Attractive savoury complexity on the palate, a deep-layered marvel."