Albariño

Albariño (udtalt [alba'rinjo]) er på få år blevet en af verdens mest eftertragtede grønne druesorter, og hvis du godt kan lide mineralsk og citrusfrisk hvidvin med moderat alkohol, så er den nok også noget for dig!

Albariño er især populær i vinområdet Rías Baixas [rias baisjas], der strækker sig langs de galiciske fjorde (rías) ved den nordvestspanske atlanterhavskyst i regionen Galicien. Druen er ligeledes udbredt i Portugals Vinho Verde, hvor den kendes som Alvarinho, mens den i de mindre galiciske vinområder Ribeiro og Ribeira Sacra typisk optræder i blends sammen med andre lokale druesorter.

I Rías Baixas er det blevet normen snarere end undtagelsen at lave Albariño som varietalvin, altså uden at blande den med andre druer. De fleste af vinene gæres og lagres relativt kortvarigt i rustfri ståltanke, hvor druens renhed og charmerende aroma forbliver så autentisk som muligt. Efter gæringen af de bedre vine er det dog almindeligt at lade dem blive liggende i nogle måneder på de bundfældne gærrester ("sur-lie" eller på spansk: "sobre lías) for at udvinde større kropsfylde, struktur og kompleksitet.

De fleste producenter laver også en topvin, der er gæret og/eller lagret på egetræsfade. Disse har ofte en endnu større kropsfylde og intensitet, hvilket gør dem sjove at servere som alternativer til dyr Bourgogne, når du f.eks. spiser stegt fisk eller kylling.

Albariño - Klima og dyrkningsforhold

Med den omfattende årlige nedbørsmængde og det milde klima er vejret i det grønne Galicien og Vinho Verde temmelig langt fra de afsvedne plateauer i det centrale og sydlige Spanien. Dermed er der dømt perfekte forhold for Albariño-druen, som udvikler en slank til mediumfyldig krop samt en frisk og mineralsk syrestruktur, der går perfekt i spænd med områdets tradition for at servere alt godt for havet. Det våde vejr har dog også har sine udfordringer. Mange steder trænes vinstokkene derfor i over en meters højde (såkaldt pergola), hvormed den øgede luftcirkulation nedbringer risikoen for skimmel og råd i de druerne. 

Sydens Riesling?

Mange siger også, at Albariño i sin struktur og smag kan minde om Riesling, og faktisk har der i gamle dage været debat om, hvorvidt det i praksis var den samme drue. Sprogligt gør druen da heller ikke noget for at afbløde disse teorier med sit navn: På latin betyder alba "hvid", mens riño er det spanske ord for "Rhinen".

I nyere tid har genetiske analyser dog endegyldigt afkræftet, at Albariño skulle være Riesling eller i det hele taget komme fra Rhin-området, men det ændrer ikke på den sammenhæng, der kan opleves i smagen. Hvis du godt kan lide Riesling eller eksempelvis Pinot Gris fra Tyskland og Alsace, er der nemlig rigtig god grund til at tro, at du også vil kunne få en stor fornøjelse ud af at drikke Albariño!

Albariño-druens historie

Den karakteristiske drue er en af dem, der bærer på en rigtig lang historie. Nogle mener, at druen blev bragt til den Iberiske Halvø af munke i det 12. århundrede, men nyere forskning viser, at druen med sandsynlighed har holdt til i området i lang tid før det, og at den måske endda er opstået i netop Galicien og naboområdet i Portugal. Både på portugisisk og spansk betyder Albariño ’hvid’ eller ’hvidligt’.

Nogle har også ment, at druen er en klon af Riesling-druen fra Alsace i Frankrig, selvom Riesling ikke kan dateres så langt tilbage som Albariño-druen.

I dag er Albariño en af de mest populære druer i både Spanien og Portugal, og i slutningen af 1900-tallet begyndte druen også at vinde frem internationalt. Derfor kan du i dag også finde druen, der er dyrket i forskellige regioner i Californien, mens staten Washington også har et fint udvalg af vine på den smagfulde drue.

Også i Uruguay og Australien har vinbønder fundet interesse for druen, der dyrkes i et pænt omfang i begge lande. Der er dog blevet sat spørgsmålstegn ved, om det virkeligt er Albariño-druen, der står bag de vine, der i Australien har ’Albariño’ trykt på etiketten. En DNA-test har senere bekræftet, at store dele af de australske såkaldte Albariño-vine i virkeligheden er lavet på den franske drue Savagnin.

Hvilke kendetegn har druen?

Albariño er en drue med et forholdsvist lavt afkast. Det lave afkast kommer dog med et meget højt sukkerindhold, hvilket får druen til at minde om Riesling. Druen er også kendt for at være fin og sart i farven, når den er den eneste drue i vinen. Når du sætter næsen til et glas Albariño, finder du både friskhed, syrlighed og stenfrugt som eksempelvis fersken og abrikos.

Når vinen har lagret et par ekstra år på flaske, vil du også kunne opleve noter af melon, mens den botaniske aroma vil træde endnu mere frem med yderligere kompleksitet. 

En vin på druen vil typisk være let med et højt indhold af syre, mens alkoholprocenten typisk vil ligge omkring 11,5-12,5 %.

Smagfulde vine til skarpe priser

Albariño-vine har i de seneste år vundet stor popularitet herhjemme. Det skyldes bl.a., at mange vine på druen simpelthen bare smager så godt, at de er svære at glemme igen. Derfor har druen gjort Spaniens vinomdømme endnu bedre de senere år, hvor de forholdsvis simple men yderst friske og smagfulde vine har fundet et stort publikum.

Vinen er på mange måder uhøjtidelig men på samme tid yderst smuk, og netop derfor er mange faldet for den. Populariteten skyldes også de gode priser, der typisk ligger langt under lignende franske hvidvine.

Hvad kan du spise med Albariño?

Det er en fantastisk vin at drikke på egen hånd, hvor den lette og friske syrlighed passer godt ind på en sommeraften på altanen eller til en tur til stranden, når solen skinner fra en skyfri himmel. Albariño er en ægte livsnyder-vin, der kan drikkes i mange forskellige sammenhænge, og så er den naturligvis også rigtig god til mad.

Det er en hvidvin, der kan nydes med mange forskellige retter, hvor du normalt ville vælge en aromatisk hvidvin. Det er lette retter som eksempelvis suppe og fisk, hvor vinens profil vil fremhæve de fine smagsnuancer. Albariño er også et godt match til andre lette retter med eksempelvis skaldyr, mens den også er eminent til både lette pastaretter og risotto. Og hvis du gerne vil gå all-in på det spanske, er en vinen også en perfekt makker til en ægte omgang spansk paella med skaldyr.

Albarinos lidt grønne smagprofil gør at hvidvinene også går godt til grøntsager som salater og asparges. Albarino hvidvin kan også gå godt sammen med osteagtige retter som f.eks. en quiche eller en gratineret grøntsagstærte.

¡Buen apetito!