Barbera

Frugtig, blød og sødmefuld, næsten helt uden udtørrende tanniner og med en altid dejligt forfriskende frugtsyre:

Barbera-druen er kilden til adskillige af Piemontes højt elskede rødvine, og så interesserer vi os sådan set ikke så meget for, om den kommer fra Alba eller nabodistriktet Asti. Når bare du kender din producent, kan du nemlig vide dig sikker på, at du får en vin med masser af smag til en overkommelig pris... Og som passer rigtig godt til mange af de italienske retter, vi gerne nyder godt af alle ugens dage her i Danmark.

Det sikre (mad-)valg

Barbera er Italiens tredjemest dyrkede blå druesort, og langt de fleste marker findes i Piemonte helt oppe ved grænserne til Schweiz og Frankrig. Her har den i mange år været set som arbejdshesten, der har kunnet lave dejlig vin til hverdagsbrug - også selvom de bedste marker har været forbeholdt Nebbiolo-druen, der står bag de berømte vine fra Barolo og Barbaresco. Mens Nebbiolo ofte kræver mange år i flasken og et solidt stykke kød på tallerkenen, er Barbera imidlertid anderledes let at gå til. De bedste eksemplarer kan sagtens udvikle sig i mere end 10 år i flasken, men som regel er de allerede dejligt åbne og imødekommende, når de er helt unge. Og så er du næsten altid garanteret en god oplevelse, når du serverer Barbera til klassiske italienske retter som pizza og pasta med ingredienser som svampe, pølser, bacon og tomat.

En lang historie

De ældste skriftlige beviser på Barbera-druens eksistens i Bourgogne kan dateres tilbage til 1200-tallet, men ampelografer mener, at den er væsentligt ældre og formentlig er opstået i naboregionen Lombardiet, hvor den i dag nyder en noget mere beskeden tilværelse end i Piemonte. 

I Piemonte har vinen derimod længe været elsket for sin evne til give lækker rødvin, der med deres ofte fyldige og mørke frugtprofil kan minde om mange af verdens større rødvine men altså uden den samme udtørrende tanninstruktur.

Barbera som enkeltmarksvin

Fordi Barbera altid har stået lidt i skyggen af Nebbiolo, skulle vi runde år 2000, før Barbera for alvor begyndte at få udnyttet sit enorme potentiale, idet producenten Pio Cesare stik imod al "sund fornuft" plantede Barbera på en ellers enormt eftertragtet Barolomark. Hypotesen var, at Barbera fra den bedst mulige mark ville kunne måle sig med de bedste Barolo'er og Barbaresco'er, og selvom det kan være som at sammenligne pærer og nektariner, følger flere og flere producenter i dag deres eksempel.

Pio Cesares "Fides" er således den mest komplekse og - hvis intensitet udelukkende betragtes som postivit - bedste Barbera, vi har smagt til dato. Den er ikke så lettilgængelig som mange andre Barbera-vine, men hvis man virkelig ønsker en stor vin til f.eks. en god peberbøf, kan vi altså på det kraftigste anbefale at prøve den.