Chardonnay

Chardonnay er den hvidvinsdrue, der bliver dyrket mest af i verden. Og det er der en ganske særlig grund til. Den priste drue er nemlig helt utrolig alsidig, og derfor kan man kan få den til at smage forskelligt afhængig af, hvilket terroir, den vokser i.

Druen i sig selv er forholdsvis neutral i smagen, og derfor tager den let smag efter den måde, den bliver behandlet på. Det er også grunden til, at der kan være så stor forskel på, hvordan en Chardonnay vin smager afhængig af, hvor i verden den er produceret.  

Chardonnay hvidvin fra hele verden

Fordi Chardonnay er en forholdsvist nem drue at dyrke, bliver den dyrket over stort set hele verden. Det har den konsekvens, at man kan få vine, der smager utroligt forskelligt, når de er dyrket i forskellige terroirs, i forskellige klimaforhold med forskellige traditioner.

Man kan let miste overblikket over vinenes forskellige særkender, og derfor vil vi her give dig et overblik over, hvad du kan forvente af en vin på Chardonnay.

 

Chardonnay fra Frankrig

Som med så mange andre druer, kommer druen også oprindelig fra Frankrig. Det giver landets vinbønder en meget lang erfaring med druen, som da også stadig bliver dyrket mange steder i Frankrig. Især Chardonnay fra Bourgogne er kendt for sin udsøgte kvalitet.

Her finder du Côte d’Or, som er et område med druer af en virkelig høj kvalitet. Det er ikke uden grund, at området kaldes ”den gyldne skråning”. Vinen herfra smager typisk af gule æbler, vanilje, citron og hasselnød. Vinen bliver her typisk lagret på egetræsfade, som giver deres besyv med til vinens smag og aroma.

Det er også i Bourgogne, at du finder Chardonnay fra Chablis. Denne vin er typisk lettere, slankere og friskere end vinene længere sydfra. Det skyldes dels det køligere klima, den granitholdige jordbund og at vinene derfra sjældent fadlagres.

 

Chardonnay fra Amerika

Californien er stedet at gå hen, hvis du søger oversøisk Chardonnay fra Amerika. Her laver de både Chardonnay vin i samme stil som i Bourgogne, men de laver også vine med en helt anden fylde med noter af både tropisk frugt, vanilje og smør. 

 

Chardonnay fra Spanien, Chile og Italien

Druen dyrkes som sagt over store dele af verden. Også Spanien, Chile og Italien dyrker rigtig meget vin af druen. I Chile er druen den mest plantede hvidvinsdrue i landet.

  • Chilenerne skaber vin af druen i mange forskellige afskygninger. Du kan finde let og tør samt sød og fyldig Chardonnay fra Chile. På den måde kan du næsten ikke gå galt i byen med en Chilensk Chardonnay uanset hvilken smag, du foretrækker.
  • Italienerne dyrker også druen i hele landet, fra syd til nord. Den største produktion er dog i de nordlige egne, hvor vinen får en tør og let karakter. Vine fra eksempelvis Sicilien smager ofte mere fyldigt, da de har fået langt mere sol og varme.
  • Spanien er godt på vej ind på Chardonnay markedet, så hold godt øje med, hvilke spændende vine, der kommer herfra i fremtiden.

 

Druens oprindelse

Som med andre druesorter, er der stor interesse for druens oprindelse. Hvem kan tage æren for den skønne drue? Denne diskussion har pågået over lang tid, og længe mente man, at druens ophav skulle findes i Libanon og Syrien og være nået til Europa med korsridderne. Der har også været teorier om, at druen skulle stamme fra Cypern.

Med moderne DNA teknik har man dog efterhånden fået en ret god ide om, hvor druen oprinder fra. Teorien er for nuværende, at den stammer fra en blanding af druerne Pinot Noir og Gouais Blanc.

Pinot Noir druen var længe forbeholdt den herskende klasse og måtte derfor kun dyrkes af eliten. Gouais Blanc derimod blev dyrket af almindelige bønder. Sandsynligvis blev den bragt til Frankrig af romerske bønder engang i perioden for det gamle Rom.

Bønderne plantede deres Gouais Blanc druer tæt op af elitens Pinot Noir marker, hvilket skabte forskellige hybrider af de to druesorter. Heriblandt altså forgængeren til vore dages Chardonnay drue. Man kan kalde det vinens Romeo og Julie – dog uden den ulykkelige slutning.

Op gennem 1980’erne var druen meget populær, og alle ville drikke Chardonnay. Derfor skete der også en kæmpe udbredelse af druen, som nogle steder helt fortrængte ældre lokale vinsorter. Desværre gik det, som det ofte gør, og efterspørgslen dalede kraftigt igen i slutningen af 1990’erne, hvilket skabte problemer for de mange bønder, der havde plantet deres marker til med netop denne drue. Heldigvis for dem, er Chardonnay dog stadig i dag en af verdens mest populære druer.

 

Find den rigtige Chardonnay-vin

Når du køber vin på Chardonnay, skal du huske at undersøge, hvor din vin kommer fra. Det har meget at sige for smag, aroma og fylde, hvordan vinen er blevet lavet. Produktionsprocessen er der, hvor vinen opnår dit særpræg. Du kan finde ud af meget mere om den enkelte vin, ved at klikke ind på dem her på siden.

Som hovedregel er Chardonnay vine fra Europa, især Frankrig, komplekse, friske og mineralske med en god syre. De lagres på egetræsfade, som giver vinen noter af nødder.

Er du til mere frugtige og fyldige vine, kan du med fordel vælge en oversøisk vin. I Amerika lagres druen ofte i længere tid på egetræsfadene, og der benyttes en helt særlig slags gær, som trækker frugtnoterne ud af druerne. Dette kan give en voldsom og smagfuld, frugtig vin.

Chardonnay vin kan serveres med ro i maven til en hvilken som helst ret med fisk eller lyst fjerkræ. Du kan også sagtens servere en Chardonnay, mens I venter på maden. Prøv at servere forskellige Chardonnay vine, og oplev forskellen ved de forskellige huse og oprindelseslande. Samme drue giver som sagt meget forskellige udtryk. 

 

Hvis du mangler hjælp til at finde den helt rette vin, så står vi naturligvis klar med vores ekspertise og rådgivning.