Chenin Blanc

Hvis du vil nyde en god hvidvin til maden eller har lyst til at byde dine gæster på en kølig vin en varm sommerdag, går du sjældent galt i byen med en Chenin Blanc. Chenin Blanc en af verdens mest alsidige grønne druer, som egner sig godt til at lave vin i både kolde og varme områder og som smager af, hvor de kommer fra.

Som vinproducent giver druens alsidighed mulighed for at lave en skøn og velsmagende hvidvin, som afspejler områdets klima. Det vil sige, at du kan finde en hvidvin af Chenin Blanc, der er tør, sød, slank eller fyldig. Det hele kommer an på, hvor den er dyrket og hvilken stil, vinproducenten ønsker at ramme.

Du kan læse meget mere om den spændende drue nederst på siden.

Vis som Gitter Liste

16 produkter

Faldende orden
pr. side

Chenin Blanc ligger ofte noget længere nede i folks bevidsthed end andre franske druesorter, men det skal du ikke lade dig narre af. Især i Frankrig og Sydafrika laves der vidunderlige vine på Chenin Blanc, som vi ikke kan anbefale højt nok.

Druen har fra naturens side et højt syreindhold, hvilket oversat til vinsprog betyder, at den ikke kun har en dejlig friskhed men også er en type hvidvin, som kan gemmes i årevis. Det høje syreindhold betyder også, at den er god til at lave mousserende vin af (Crémant de Loire), ligesom den står bag mange gode dessertvine.

Hvordan smager en Chenin Blanc?

Chenin Blanc har et bredt spektrum af potentielle smagsnoter. Det skyldes naturligvis, at smagen dannes ud fra det klima og de forhold, den modnes under. Fælles for næsten alle hvidvine på Chenin Blanc er dog et tydeligt udtryk af især æbler, mens den øvrige frugtprofil kan variere fra citrusfrugter til mere tropiske frugtnoter.

Smagen af en Chenin Blanc er generelt friskere, når den er fremstillet i køligere egne. I Loire-dalen i Frankrig, hvor druen stammer fra, kan du derfor forvente en rund og saftig vin og næsten altid en tydelig smag af friske æbler, som ofte får selskab af både kvæde og honning. Det er den perfekte vin at servere på en varm sommerdag, eller hvis du vil forkæle dig selv med en frisk og dejlig hvidvin.

Chenin Blanc er desuden den mest udbredte hvidvinssdrue i Sydafrika, hvor den undertiden også kaldes ’Steen’. På disse varmere breddegrader får vinene gerne mere tropiske noter af ananas og mango, men pas på med at generalisere. Alle lande har subregioner og terroirs, der bryder med reglen, og vores producenter falder ofte i denne kategori!

De dyrere vine på Chenin Blanc har ofte ligget på fad. Undertiden kan du dermed også ane en røget smag samt noter af friske eller ristede nødder. Disse vine er typisk mere gastronomiske og giver mange spændende muligheder på både frokost- og middagsbordet.

Hvilket klima er bedst for Chenin Blanc?

Chenin Blanc er en som nævnt af de mest alsidige grønne druer, du kan finde på markedet i dag. Det er den, fordi den kan modnes under stort set alle de forskellige klimaforhold, hvor der dyrkes vin.

Druen stammer oprindeligt fra Loire-dalen i Frankrig. Sidenhen er den blevet så populær, at den har slået sig ned hos flere gode vinproducenter i oversøiske lande - ofte under varmere klimaforhold med mere sol og varme i løbet af året. Det varmere klima giver druen en mere eksotisk og tropisk frugtsmag. Samtidig vil den oftest have et lavere syreindhold, og vinen fra disse forhold vil derfor opleves blødere og måske også sødere end i sit oprindelige hjemland. Igen sagt med forbehold, naturligvis... Og så skal man ikke glemme, at nogle af Frankrigs bedste dessertvine laves på Chenin Blanc!

Smag på Chenin Blanc fra hele verden

 Chenin Blanc fra Frankrig

Franske Loire er den region i verden, der producerer de mest prestigefyldte og smagfulde vine på Chenin Blanc. Her kan du f.eks. vælge en Chenin Blanc fra Vouvray i Loire-dalen, der er et område, hvor det kun er tilladt at dyrke Chenin Blanc. Til trods for det, vil du opleve at dette territorie byder på et hav af forskellige smage på den selvsamme drue. Der er både tørre, søde og mousserende vine fra netop Vouvray-vindistriktet. Druen dyrkes også i andre dele af Loire-dalen, hvor topniveauet oftest er lidt lavere end i Vouvray. Hvis du bestiller husets hvidvin på en fortovscafé i Paris, får du oftest en Chenin Blanc fra Loire. 

 Chenin Blanc fra Sydafrika

Druen er også et af de mest plantede sorter i Sydafrika. Næstefter Frankrig er det Sydafrika, som gør sig mest i netop denne drue. Derfor finder du også nogle af verdens bedste vine på en Chenin Blanc i Sydafrika, som i de bedste tilfælde kommer fra meget gamle vinstokke og kan opnå en fantastisk kompleksitet. Druen kendes her også under navnet Steen, men de producenter, vi handler med, benytter sig umiddelbart kun af druens franske navn.

Sydafrikansk Chenin Blanc findes i mange kvaliteter og prisklasser. I den billige ende er der tale om masseproducerede vine, hvorfor du også kan forvente et enklere udtryk. Til gengæld får du altid et venligt glas vin, som danser i munden af f.eks. gule blommer, mango, papaya eller ananas.

I den mere seriøse ende kommer vinene tit fra hundrede år gamle vinstokke, der dyrkes uden kunstvanding og giver ekstremt få klaser. Til gengæld bevarer vinene fra disse druer ofte en imponerende friskhed og når på denne måde også en vældig struktur, der samler det bedste fra begge verdner.

 Chenin Blanc fra resten af verden

Chenin Blanc dyrkes også i Californien, Chile, Argentina og for den sags skyld Australien. Til sammenligning med Frankrig og Sydafrika er udbredelsen lavere og topniveauet på vinene ligeså. Når det er sagt, findes der små producenter, der laver fremragende vin alle steder i verden - også på Chenin Blanc. 

Hvilket mad passer Chenin Blanc til?

En helt klassisk vin på den populære drue er typisk frisk og balancerer godt mellem syre og frugtsødme. Det er derfor en let hvidvin at nyde, hvorfor den spiller godt sammen med særlig fisk og skaldyr. Hvis du derfor enten skal servere hummer eller sushi for dine gæster, kan du med fordel trække en Chenin Blanc vin op til anledningen. Den vil med sikkerhed falde i god jord med maden og hos gæsterne.

De vine, der har modnet på fad er generelt også forbavsende gode, hvis du ønsker at servere federe fisk eller lyst kød, eksempelvis fjerkræ. Gå på opdagelse i vores sortiment, og find din yndlings i blandt. Vi tilbyder hurtig levering, så du straks kan få hældt de smagfulde druer op i glassene.