Oprindelse og smag
Grüner Veltliner er en grøn druesort, der bruges til at lave hele paletten af hvidvine; fra de helt sprøde, slanke og frugtige til de helt fyldige og komplekse - og fra tør til sød.
Druen menes at have sin oprindelse langs Donau-floden i det nuværende Østrig, og her er den blevet hængende, omfavnet og dyrket af hver en vinbonde i mange hundrede år. I dag er druen særlig udbredt i områder som Wachau, Kamptal, Kremstal samt længere mod nordøst i det lidt køligere Weinviertel. Den trives generelt i et kontinentalt klima med store forskelle mellem temperaturerne nat og dag, og her må Østrig altså siges at være det ideelle sted.
Historisk betydning
Grüner Veltliner har en lang historie og med Østrig som sit epicentrum, hvor den i mange århundreder har spillet en ubestrideligt vigtig rolle den nationale vinproduktion. Ligesom mange steder i Frankrig er arven er løftet og videregivet af munke på landets mange klostre, ligesom den har givet brød på bordet til små, vindyrkende familier helt frem til i dag. Østrigs ry som et vinland med mange kvalitetsvine og et meget højt bundniveau skyldes i allerhøjeste grad Grüner Veltliner, både for dens kvalitet, men også fordi dens særpræg har givet Østrig en unik plads på den internationale vinscene, som kun i meget beskedent omfang udfordres andre steder i verden.
Sprød og frisk med eksotisk touch
Grüner Veltliners særpræg kommer oftest til udtryk i vine med en frisk syre og en undertiden lidt eksotisk krydret aroma af peber, selleri eller ingefær, der læner sig op af de mere "klassiske" hvidvinsnoter såsom citrusfrugter, grønne æbler og hvide blomster. I den lettere ende af spektret kan vine på Grüner Veltliner læne sig stilmessigt op ad en frisk og sprød, mineralsk Riesling eller Chablis, mens enkeltmarksvine fra sydvendte skråninger ofte opnår en intensitet, fedme og kompleksitet, der i sandhed er unik.
Dette gør dem alsidige og perfekte til at ledsage et bredt udvalg af madretter, så du nemt kan nyde et helt måltid kun med vine på Grüner Veltliner.
Klima og terroir
Østrig har - som tidligere antydet - et kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. Dette klima, kombineret med variationer i jordbundstyper og topografi, skaber overordnet set optimale forhold for dyrkning af Grüner Veltliner, selvom druen visse steder kæmper med at opholde friskheden i de varmere og varmere somre.
I den berømte Wachau-regionen samt i nabodistrikterne Kremstal og Kamptal, der ligger side om side langs den temperatur-modrerende Donau-flod, nyder man imidlertid godt af et specielt mikroklima med stenet jordbund og stejle skråninger, der er ideelt for at lave karaktérfuld og rig Grüner Veltliner med rankheden i behold.
Et andet sted, der er garant for god Grüner Veltliner er det store område Weinviertel nordøst for hovedstaden Wien. Her er arealet væsentligt større og forskellen mellem vinene og vinhusene ligeså. Til gengæld udmærker områdets bedste producenter sig ved at lave spændende, karaktérfulde vine i et prisleje noget under, hvad man finder i især Wachau.
Moderne popularitet
Grüner Veltliner har i de seneste årtier oplevet en stigende popularitet på verdensplan. Dens unikke smagsprofil og evne til at parre sig godt med forskellige madretter har gjort den til en favorit blandt vinelskere og gastronomiske eksperter.