Nebbiolo (Barolo)

Når der skal en flaske god rødvin på bordet, så er Nebbiolo et sikkert valg. Den populære drue er én af de helt store kanoner inden for druesorter i Italien, og den er bl.a. druen bag populære vine som Barolo og Barbaresco.

Derfor er vi glade for at kunne tilbyde et stort udvalg af den smagfulde drue her hos Laudrup Vin, hvor du finder druen i flere forskellige udgaver og prisklasser.

Vis som Gitter Liste

21 produkter

Faldende orden
pr. side

Historien bag druen

Nebbiolo-druen er en helt særlig drue, da den leverer store vinoplevelser, mens den på samme tid ikke er særligt udbredt udenfor Italien. Helt konkret dyrkes druen i Piemonte-regionen, da det er forholdene i netop denne region, der egner sig allerbedst til Nebbiolo.

Det er en yderst kræsen drue, der kræver helt særlige forhold, og derfor er Piemonte i Norditalien i dag stort set det eneste sted i verden, hvor Nebbiolo dyrkes med succes.

Druen har tilpasset sig forholdene i Piemonte gennem mange århundreder. En skriftlig kilde fra 1268 omtaler druen, men de fleste er enige om, at Nebbiolo-druen har groet i det nordlige Italien lang tid før det. Det er nemlig ikke lykkedes DNA-forskere at finde nogen forfader til druen, og det antages derfor, at forfædrene for længst er uddøde.

Druen er således med al sandsynlighed en rigtig gammel drue, der er tæt knyttet til det nordlige Italien og Piemonte. Her er det milde men kølige klima samt den kalkholdige jordbund helt perfekt for dyrkelsen af druen. Især områderne Barolo og Barbaresco indeholder store mængder er kalk i jordbunden.

Hvad kendetegner Nebbiolo-druen?

Druen høstes typisk sent i oktober, men den indeholder alligevel store mængder af tannin og syre. Druen har en lys farve og en meget livlig duft af kirsebær, hvorfor nogle vinelskere kommer til at blande Pinot Noir og Nebbiolo sammen i en blindsmagning. Her er det især syren og tanninen, der får en Nebbiolo-vin til at skille sig ud fra en Pinot Noir.

En Nebbiolo-vin kan også have mange andre smagsnuancer end kirsebær. Du kan eksempelvis være heldig at opleve både tobak, lakrids, og roser. Druen er desuden god til lagring, hvilket eksempelvis kan opleves med en Barolo, som er lagret i 36 måneder, inden den kommer til salg. Mange af disse vine kan dog lagres i langt over 10 år, hvor de kun bliver bedre og bedre. Dermed kommer der mere skovbund og trøfler, som vi også kender det fra Pinot Noir.

De store kanoner: Barolo og Barbaresco

De to absolut mest kendte Nebbiolo-vine er Barolo og Barbaresco, som er elsket af vinkendere over hele verden.

Førstnævnte er en stor smagsoplevelse, der kommer med flere forskellige aromaer, der skifter afhængigt af årgang og alder. Vinen er frugtig med noter af blomster, mens også mørkere noter at chokolade, trøffel og lakrids træder frem.

De unge Baroloer er kendetegnede ved at være faste og ved at have hårde tanniner, mens de ældre flasker er mere åbne og leverer flere forskellige aromaer. Vinene modnes på egetræsfade, hvorefter den også modnes på flaske, før den bliver sat til salg. De langtidslagrede Baroloer får mærkningen Riserva, og de er kendetegnede ved at have laget i minimum 5 år.

Barbaresco kommer fra en noget mindre område end Barolo, men er næsten lige så velkendt. Barbaresco kendes som dronningen af Nebbiolo, mens Barolo er kendt som kongen.

En Barbaresco er typisk lidt mere elegant, floral og mere blød end en Barolo, hvorfor den er lidt nemmere at drikke som ung. Barbarescoen lagres i minimum 26 måneder, hvoraf de 9 af månederne er på egefade. Riservaudgaven af denne vin skal lagres i mindst 50 måneder, hvorfor 9 måneder skal være på egetræsfade.

Hvad kan du spise til en Nebbiolo vin?

En Nebbiolo i form af enten en Barolo, en Barbaresco eller en anden vin er fortrinlig til forskellige former for mad. Husk dog, at druen giver en forholdsvis tør vin med store mængder af syre og tanniner, hvorfor vinen ikke går godt med alt.

Den syreholdige vin går således bedst med sød og krydret mad som eksempelvis rødt kød eller lam. Druen er desuden kendt for at være formidabel sammen med trøffel, mens også svamperetter, kylling, forskellige oste og sammenkogte retter går rigtig godt sammen med en Nebbiolo. Piemonte-hofretten Osso Buco er således et oplagt match!

Generelt er det en helt formidabel madvin, når den parres korrekt. Uden mad kan druen blive tør for mange vindrikkere, og netop derfor er en af ovennævnte følgevende altid en overvejelse værd, hvis du gerne vil drikke en Nebbiolo.

Stort udvalg af Nebbiolo hos Laudrup Vin

Her hos Laudrup Vin finder du altid et stort udvalg af de populære Nebbiolo-vine. Vi har druen fra forskellige årgange, og vi har vine fra flere forskellige vinproducenter. Blandt vores udvalg finder du naturligvis også de populære Barolo- og Barbaresco-vine fra flere forskellige årgange.

Pio Cesare er et at de allerstørste stor kult-Barolo huse, men enorm flot syre. Barale er mere prisvenlig og klart en pleaser som i højere grad kan nydes som ung. Dernæst har vi Sori della Sorba, som måske ikke så mange kender, men de fleste har måske hørt om Opus One og Continuum fra Californien, det er henholdsvis Carlo Mondavis farfar og far som står bag. Carlo har med sin partner funder netop Sori della Sorba der spås en lysende fremtid. Carlo er da heller ikke helt ukendt i branchen, da han har lavet Californisk Pinot Noir med sin bror i RAEN, der har fået 99 point af James Suckling.

Vores udvalg byder således på noget for de fleste, og du har derfor rig mulighed for at få dine ønsker opfyldte, når du går på udkig efter den populære drue hos os. Det gælder også, når det kommer til pris, da vores priser svinger fra et par hundrede kroner og op til over tusind kroner.

Køb Nebbiolo online i dag

Hvis du gerne vil have en helt unik smagsoplevelse, som går godt til mange retter, er en Nebbiolo en sikker investering. Druen kan imponere dine gæster, når du har god mad på bordet, og den kan skabe masser af hygge, når du vil slappe af og hygge med din partner med god mad og lækker vin.

Her på siden kan du gå på opdagelse i vores udvalg af vine, hvor du kan læse mere om de forskellige flasker. Under hver flaske kan du læse uddybende information om de forskellige vine, så du får de bedste forudsætninger for at træffe den rette beslutning.

Det er en af fordelene ved at købe vin online her hos Laudrup Vin. Her kan du købe vin i god ro og mag hjemme fra din sofa, og når du har fundet frem til de helt rette vine, leverer vi naturligvis det hele til din hoveddør i løbet af få hverdage.