Riesling

Riesling druen er en af de klassiske hvidvinsdruer. Og det er der en rigtig god grund til. Druen er nemlig utrolig alsidig, men vil altid beholde sit særpræg, som er en eminent balance mellem delikat sødme og frugtig syre.

En Riesling vin kan på mageløs vis have mange forskellige karaktertræk, alt efter hvilken terroir den har vokset i. Derfor kan du opleve en stor variation i vine lavet på denne drue.

Riesling er en drue med stort lagringspotentiale. Du kan lagre din Riesling vin i op til flere årtier på flaske. Druen har det ikke godt på fad, men i flasken, kan den ligge længe. Vinen vil naturligvis skifte karakter og smag af lagringen, som ofte fremhæver petroleumsnoterne i vinen. Nogle Riesling-vine er dog beregnet til at drikke unge og sprøde.

Vis som Gitter Liste

51 produkter

Side
pr. side

Smagen af Riesling-druen

Riesling druens smag afhænger meget af hvilket terroir, den har vokset i. Terroir hentyder til den geologiske sammensætning jorden har, den geografiske placering og de klimamæssige forhold på stedet. Altså et ord for alle forhold for vinstokken både over og under joden.

En af druens fornemmeste egenskaber er at gengive karaktertræk fra det terroir, den har vokset i. Druens foretrukne jordtype er skifferholdig jord, som ofte indeholder store koncentrationer af fortidens skaldyr i form af fossil havbund. Måske er det grunden til, at en Riesling vin passer fortrinligt til østers og andre skaldyrsretter. Jordbundens mineralitet træder tydeligt frem i vinen og er med til at give den stringente struktur og rygrad, som er vinens kendetegn.

Druer af Riesling sorten trives bedst i lidt køligere klima. Her får den lov at modnes langsomt, og den beholder derved sin fine balance mellem sødme og syre, som er druens helt særlige kendetegn. Afhængig af, hvornår på høstsæsonen druerne bliver plukket, kan det give et stort udslag i vinens balance mellem syre og sødme. Jo mere modne druerne er, jo sødere bliver vinen. En af de mest eksklusive søde vine bliver skabt af druer, der er håndplukkede så sent på sæsonen, at de næsten er gået i råd.

En tysk klassiker

At Rieslings druen dyrkes bedst under køligere himmelstrøg, er måske en af årsagerne til, at den er blevet en tysk klassiker. Her er jordbund og klimaforhold perfekte for den delikate drue, og det kan smages i vinens blomsteragtige noter og renhed. Det kølige klima og den lange vækstsæson giver grobund for vinens stringente stil og ranke statur, der er så karakteristisk for druen.

Over halvdelen af verdens Riesling dyrkes i Tyskland, hvor forholdene er perfekte for at druen kan udvikle sin særlige karakter med balancen mellem sødme og syre. Får druen meget mere sol, bliver den for hurtigt moden og dermed sød uden balancen fra syren. Derfor skal man som udgangspunkt holde sig fra Riesling fra de helt varme områder. Derudover kan man som tommelfingerregel regne med, at jo mere sol druen får, jo fyldigere bliver vinen, mens den bliver lettere og lysere i et køligere klima.

Druen dyrkes traditionelt i Tyskland, hvor man også mener at druen oprindeligt stammer fra. I områderne Rheinhessen, Mosel og Rheingau er Riesling druen den klart mest dyrkede. Langs floderne Mosel, Saar og Ruwer finder du således verdens største sammenhængende område med Riesling druer.

Det er dog ikke kun i Tyskland, at man kan dyrke Riesling. Andre steder i verden har også et klima, der passer godt til den elegante drue. I Frankrig er det eneste område, hvor man må dyrke Riesling i Alsace. Her laver de en fantastisk og knastør Riesling vin. Du finder også verdensklasse Riesling vine fra Østrig, hvor områderne Wachau, Kremstal og Kamptal er dem, du skal gå efter.

Er du mere til vin, der har oprindelse andre steder end Europa, kan du også sagtens finde gode Riesling vine andre steder fra. For eksempel kan du kigge mod Australien, Canada, New York State eller Washington State. Klimaerne i de områder, der bliver brugt til at dyrke Riesling, er kølige og man formår at skabe fine, elegante vine, som holder balancen mellem syren og sødmen perfekt.

Find den rigtige Riesling hvidvin

Druen bruges til at lave en klar, smuk og forfinet hvidvin. Druen kan give vin på hele skalaen fra knastør til sødmefuld og blød. Dette er også grunden til, at Riesling vin kan nydes i mange forskellige situationer. Du kan nyde et glas afkølet tør hvidvin på terrassen eller et glas lækker fyldig hvidvin til osten. Afhængig af hvilke smagsnoter, du søger, kan du vælge en Riesling med forskelligt udtryk.

Fælles for vinene er, at de, i sammenligning med andre vine, ikke har et særligt højt indhold af alkohol. De sødere vine har ofte en alkoholprocent på omkring 9 %, mens de stiger lidt i procenterne, jo mere syre vinen indeholder.

Fælles for Riesling vinen er også den generelle vinprofil.

Druen har noter af:

  • Blomster
  • Lime
  • Mineraler
  • Petroleum

Den har et højt syre indhold og en stringent stil, og den skal gerne serveres ved en temperatur på 6-8 grader.

Når du skal finde den Riesling, der passer bedst til dit formål, kan vi hos Laudrup Vin hjælpe dig på rette vej. Du skal overveje, om du er mest til tørre hvidvine eller de mere søde vine. Og så skal du huske, at Riesling kan det hele, så det har bestemt også noget at sige, hvad du skal spise til din vin, eller om du skal drikke den uden mad.

Det kan også være, at du køber vinen for at gemme den, og så er det også en vigtig information, for at vi hos Laudrup Vin kan hjælpe dig med at finde den rette vin for dig.

Sidst men ikke mindst er der også prisen, som du skal være opmærksom på. Du kan finde Riesling vine i alle prisklasser, og de bliver bestemt ikke dårligere af, ikke at ligge i den helt dyre ende. Derfor kan du sagtens kigge på vine i lige den prisklasse, der passer til dit budget.

 

Husk at vi hos Laudrup Vin tilbyder nem og hurtig levering i hele landet indenfor 1-3 hverdage. På denne måde kan du hurtigt komme til at nyde dine nyindkøbte vine.