Riesling

Riesling er blandt tidens allerhotteste hvidvinssorter, og dét er der flere gode grunde til. Få andre druer har således evnen til at tilpasse sig de klima- og jordbundsforhold, den dyrkes i - vel at mærke på en måde, hvor disse særpræg integreres i vinens samlede fortælling uden at spolere dens fra naturens side høje syre og ranke, mineralske struktur!

Riesling opleves med andre ord altid super frisk og pakket med energi. Samtidig er den meget aromatisk, men når man sammenligner Riesling med de fleste andre primært friske og aromatiske hvidvine, er der især én egenskab, der skiller sig ud:

Riesling har et kæmpestort lagringspotentiale! Du kan lagre din Riesling vin i op til flere årtier på flaske. Druen passer ikke godt til at ligge på fad, men i flasken kan den ligge længe. Vinen vil naturligvis skifte karakter og smag af lagringen, som med årene vil gøre den mere cremet og fremhæve komplekse noter af bl.a. honning og petroleum . Nogle Riesling-vine er dog beregnet til at drikke unge og sprøde, så tjek lige vinbeskrivelserne inden du gemmer dem væk i kælderen.

Smagen af Riesling

Vine lavet på Riesling-druen er ofte ganske aromatiske med tydelige cirusnoter og - i de unge år - noter à la æbler, pærer samt evt. fersken og blomster. Aromaen og smagen afhænger imidlertid meget af, hvilket terroir, den er vokset i. Terroir hentyder til jordens geologiske sammensætning, dens geografiske placering og de klimatiske forhold på stedet - altså et ord for alle de faktorer, der til sammen præger vinstokkenes unikke miljø både over og under jorden.

En af Riesling-druens fornemmeste egenskaber er at gengive karaktertræk fra det terroir, den har vokset i. Druens foretrukne jordtype er skiferholdig jord, som ofte indeholder store koncentrationer af fortidens skaldyr i form af fossil havbund. Det er en udbredt fejlslutning, at vinstokken derfor "suger" jordbundens mineralske substans op i vinen, men vi kan ikke desto mindre konstatere, at  Riesling dyrket i denne jordtype ofte opbygger en tydelig 'mineralsk' smag, der kan give associationer til våde eller gnistrende sten, jern, salt og/eller hav. Ydermere kendetegnes mineraliteten ved den stringente og ofte dirrende struktur og rygrad, som presser alle elementerne på plads med stor, uforløst energi.

En tysk klassiker

De mest klassiske (og i manges øjne bedste) eksemplarer af Riesling kommer fra vinverdenens lidt køligere egne. Her får den lov at modnes langsomt, og den beholder derved sin fineserige aromaudvikling, mens den opnår den bedst mulige balance mellem sødme og syre, som er druens helt særlige kendetegn.

Dette er sandsynligvis den største årsag til, at Riesling først og fremmest regnes som en tysk klassiker og specialitet. Over halvdelen af verdens Riesling dyrkes i Tyskland, hvor forholdene mange steder er perfekte for, at druen kan udvikle sin særlige karakter med balance mellem sødme og syre. Får Riesling meget mere sol, bliver den for hurtigt moden og enstrenget uden balancen fra syren. Derudover kan man som tommelfingerregel regne med, at jo mere sol druen får, jo fyldigere bliver vinen til forskel fra lettere og lysere i et køligere klima.

Druen dyrkes traditionelt i Tyskland, hvor man også mener at druen oprindeligt stammer fra. I områderne Rheinhessen, Mosel og Rheingau er Riesling den klart mest udbredte druesort. Langs floderne Mosel, Saar og Rhinen finder du således verdens største sammenhængende område med Riesling-druer.

...men også fransk, østrigsk og oversøisk

Det er dog ikke kun i Tyskland, man kan dyrke Riesling. Andre steder i verden har også et klima, der passer godt til den elegante drue. I Frankrig er det eneste område, hvor man må dyrke Riesling i Alsace. Her laver de en fantastisk og knastør Riesling vin. Du finder også verdensklasse Riesling vine fra Østrig, hvor områderne Wachau, Kremstal og Kamptal er dem, du skal gå efter.

Er du mere til vin, der har oprindelse andre steder end Europa, kan du også sagtens finde gode Riesling vine andre steder fra. For eksempel kan du kigge mod Australien, Canada, New York State eller Washington State. Klimaerne i de områder, der bliver brugt til at dyrke Riesling, er kølige og man formår at skabe fine, elegante vine, som holder balancen mellem syren og sødmen perfekt.

Find den rigtige Riesling-vin

Riesling-druen udmunder i udgangspunktet i klare, smukke og forfinede hvidvine, og især i Tyskland kommer de i alle sødmegrader fra knastør og skarp til sødmefuld og mere rund. Dette er også grunden til, at Riesling kan nydes i mange forskellige situationer. Du kan nyde et glas afkølet tør Riesling på terrassen og forretten, en kraftigere, stadig tør Riesling til hovedretten og et glas lækker halvsød hvidvin til osten... eller en helsød til desserten. Afhængig af, hvilke smagsnoter, du søger, kan du vælge en Riesling med forskelligt udtryk.

  Riesling med Prädikat

I Tyskland er de bedre Riesling-vine udstyret med et såkaldt "prädikat". Dette prædikat siger noget om sukkerindholdet i druerne ved høsttidspunktet, hvilket har betydning for vinens kropsfylde, intensitet og alkoholprocent. Fra Auslese og nedefter er druerne ved høst så sprængfyldte med sukker, at de umuligt kan gæres helt tørre, og vinene herfra er derfor halvsøde til søde.

  • Riesling Kabinett: Druerne plukkes under høsten, hvilket giver en let vin i den tørre ende. Ofte fremgår ordet "Trocken", hvis den er helt tør (mindre end 9 g/l restsukker). Ellers er den sandsynligvis halvtør.
  • Spätlese: Betyder “sen høst”. De fuldmodne druer skaber en vin med intensitet og fyldig krop. Spätlese-vine kan både være tør, halvtør eller halvsød.
  • Auslese: Betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves i de gode høstår på nøje udvalgte druer, som er mere end fuldt modne. Resultatet er en sød vin.
  • Beernauslese: Denne vin laves fra næsten overmodne håndplukkede druer, som er gået i råd, hvilket skaber en utrolig sød vin.
  • Trockenbeerenauslese: En af de sødeste og dyreste tyske vine, der kun laves i exceptionelle årgange. "Trocken" refererer her til druerne, der på det tidspunkt er tørret helt ind til rosiner. Ikke om vinen, der altid er meget sød og fantastisk koncentreret! 
  • Eiswein laves på frosne druer, som knuses, hvorefter isen skilles fra saften. En meget sød dessertvin med højt syreindhold

Når du skal finde den Riesling, der passer bedst til dit formål, kan vi hos Laudrup Vin hjælpe dig på rette vej. Du skal overveje, om du er mest til tørre hvidvine eller de mere søde vine. Og så skal du huske, at Riesling kan det hele, så det har bestemt også noget at sige, hvad du skal spise til din vin, eller om du skal drikke den uden mad.

Det kan også være, at du køber vinen for at gemme den, og så er det også en vigtig information, for at vi hos Laudrup Vin kan hjælpe dig med at finde den rette vin for dig.

Sidst men ikke mindst er der også prisen, som du skal være opmærksom på. Du kan finde Riesling vine i alle prisklasser, og de bliver bestemt ikke dårligere af, ikke at ligge i den helt dyre ende. Derfor kan du sagtens kigge på vine i lige den prisklasse, der passer til dit budget.

Og hvordan skal den så serveres? Ja vi anbefaler såmænd at nyde din Rielsing-vin fra 6 og op til 10 grader. Læs vinbeskrivelserne for mere info. Eller besøg os i vores butik. Vores sommelierer elsker at guide og komme med gode råd.

 

Husk at vi hos Laudrup Vin tilbyder nem og hurtig levering i hele landet indenfor 1-3 hverdage. På denne måde kan du hurtigt komme til at nyde dine nyindkøbte vine.