Sangiovese

Med 100.000 hektar eller mere end 10% af Italiens samlede vinmarker er den blå Sangiovese-drue den med afstand mest dyrkede druesort i Italien, hvor den er kendt og elsket for sin delikat frugtige, ofte lidt støvede og krydrede smag. Sangiovese passer på den baggrund fremragende til et væld af klassikere fra det italienske køkken, som vi jo ikke mindst har et svagt punkt for her i Danmark.

Så dem må man jo hellere have på sit vinlager i tilfælde af en spontan pizza- eller pastadag. Eller til intense og komplekse simreretter, når der virkelig er kræset for detaljerne...

Læs alt, hvad der er værd at vide om Sangiovese nederst på siden

Sangiovese - udbredelse, oprindelse og smag

Her dyrkes Sangiovese

Har man sagt Sangiovese, må man i første omgang også sige Toscana - hjemstedet for romantiske byer som Firenze, Pisa og Lucca samt altså Italiens berømte vindistrikter; Chianti (Classico), Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano. I disse regioner er Sangiovese den ædleste druesorter, og den danner rygraden i mange berømte vine såvel i historisk som i nutidig målestok.

Når det er sagt, dyrkes Sangiovese også i stort set alle andre regioner i Italien, hvilket er temmelig unikt for et land, hvor hver region har sine druer og sin kulturelle arv, der i hvert fald ikke skal forveksles med naboernes. Størst udbredelse har Sangiovese således Umbria og Marche, mens den er sjælden længst mod nord og syd.

Derudover findes der både i Californien, Australien og de fleste andre oversøiske vinlande producenter, der eksperimenterer med Sangiovese. Det meste sælges og nydes lokalt, men der er undtagelser derude, som både er til at få fat på og som også smager godt.

Slægtninge fra nær og fjern

En af de Sangiovese-druens nærmeste slægtninge druesorten Mammolo, der ligesom Sangiovese bruges til at producere rødvin i Toscana.

Druen er endvidere relateret til Colorino og langt ude sågar også Cabernet Franc samt Canaiolo, der er blandt af de sekundære druesorter i Chianti-området.

Sådan smager Sangiovese

Sangiovese dyrkes i mange terroirs og optræder dermed i lige så mange stilarter og prislejer, hvilket gør det vanskeligt at generalisere hvad angår smag og struktur. Hvis man alligevel skal prøve, er vinene på Sangiovese typisk tørre og strukturerede med en medium til høj smagsintensitet, mærkbare tanniner og en mediumhøj syre. Dens aroma og smag kendetegnes ved noter af røde bær, krydderier og tørre blomster samt variabel indflydelse fra fad og lagringstid, der medføre en enormt dybde og smagsintenset.

...og det skal du servere den til

Som hovedregel er vin på Sangiovese ekstremt alsidige og dermed også vedvalgte til en række forskellige italienske retter, herunder pasta, pizza, oksekød og lam. Vinene er også en fremragende ledsager til middage med venner eller familie, eller til en eksklusiv begivenhed.