Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er hurtigt ved at blive en af de mere populære druer, og selvom den kræver meget af sine bønder, giver den udsøgte hvidvine.

Det er ikke for sjov, at druen hedder ”Sauvignon”, som stammer fra det franske ”Sauvage” og betyder ”vild”. For det første mener man, at druen stammer fra en krydsning mellem en ukendt, vild druesort og Savagin druen. Og for det andet kræver det en ihærdig vinbonde at holde Sauvignon druen fra at gro vildt. Den breder sig som et vildnis, hvis den får lov. Og er den først groet vild, kan den ikke bruges til at lave vin.

Vis som Gitter Liste

16 produkter

  1. FX Pichler Sauvignon Blanc - Sauvignon blanc
    2019
    FX Pichler Sauvignon Blanc
    1 stk.
    Tilbudspris 738,00 DKK Normalpris 749,00 DKK Fra 557,50 DKK
    • 6 fl. pr. stk.557,50 DKK Spar 26%
    • 12 fl. pr. stk.575,00 DKK Spar 23%
pr. side

Sauvignon Blanc – den kræsne drue

Druen kræver ikke kun at blive holdt tilbage af sin vinbonde. Den kræver også de helt rette betingelser i jordbunden og klimaet for at give vin, der er værd at skrive hjem om. Jordbunden må ikke være for fugtig, og der skal være lige præcis den rette mængde sol. Både for lidt og for meget kan være skadeligt for høsten af gode Sauvignon Blanc druer.

Den kræsne hvidvinsdrue trives godt i Loire-dalen, hvor man også mener, at den stammer fra. Man kan også dyrke Sauvignon Blanc i Bordeaux og Østrig, og andre Europæiske lande har også taget kampen op med den eksklusive druesort.

Som med så mange andre druer, er lande udenfor Europa også begyndt at melde sig på banen i forhold til at skabe fantastiske Sauvignon Blanc vine. Især New Zealand udfordrer med gode versioner.

Når man skal gære vinen, er der flere måder at gøre det på. Traditionelt gærer man i Frankrig vinen uden druerne i mosten og ved forholdsvist varme temperaturer. Dette giver en vin, hvor de syrlige noter træder i forgrunden. I New Zealand bruger man dog en anden metode, hvor man gærer mosten sammen med druerne det første døgn. Denne metode opstod ved et tilfælde, og den giver vinen en helt anden dimension, hvor andre fyldigere smagsvarianter træder frem. Kendere venter sig meget fra den kant.

Andre steder, f.eks. i Australien, bruger man gerne Sauvignon Blanc druen til at blande med andre druer, for at skabe spændende blandingsvine. Dens kraftige aromatiske smag egner sig godt sammen med druer med en knap så markant aroma.

 

Smag på din Sauvignon Blanc

En Sauvignon Blanc drue tager ikke meget smag af sit terroir, selvom det dog vil have noget at sige, hvor druen har vokset henne. Druen har til gengæld meget smag i sig selv. Man siger, at den har meget egen-karakter. Dette gør, at man kan have lettere ved at forudsige, hvordan en vin af Sauvignon Blanc ender med at fremtræde, men det gør samtidig, at den er knap så alsidig som eksempelvis en Chardonnay.

Selvom druen er meget aromatisk i sig selv, og ikke på samme måde som andre druer, tager smag efter den jord, de er vokset i, gør klimaet alligevel en forskel for, hvordan en Sauvignon Blanc ender ud.

Dyrker man druen i køligt klima, vil den ofte bære præg af noter af lime, grønne stikkelsbær og citron, mens den i et varmere klima vil have varmere noter af kiwi, ananas og lime. Disse noter lægger sig over druens generelle, typiske karaktertræk, som duften af hyldeblomst og smagen af citrus. Hvilken citrusfrugt afhænger så af, hvor varmt klimaet er, der hvor druen er dyrket.

Druen er, udover den frugtige smag, blevet beskrevet som urtet og med tendenser over imod grøn peber.

Når de i New Zealand gærer mosten sammen med druerne, opnår de at give Sauvignon Blanc vinen helt nye dimensioner og en helt ny duft af hø, asparges og stikkelsbær. Altså en helt anden vin end den traditionelle europæiske version.

Den friske, skarpe og lyse smag af druen gør, at det er en vin, som har bedst af at blive drukket ung. Lader man den lagre, mister vinen sin sprødhed, og druen vil tabe en del af sin karakter. Dette er også grund til, at man sjældent ser Sauvignon Blanc hvidvine lagre længe på fad. De har det som sagt bedst med at være unge.      

 

Find den vin, der passer til dig

Når du skal finde frem til den helt rigtige vin til dit formål, skal du først gøre dig klart, hvad dette er. Skal du bruge vinen til at drikke med det samme, eller er planen at lade vinen lagre nogle år, for at gemme den til en særlig lejlighed. Hvis planen er den sidste, skal du ikke købe Sauvignon Blanc. Den lagrer dårligt. Du kan i stedet se dig om efter en Riesling, som har et eminent lagringspotentiale.

 

Sauvignon Blanc druens vinprofil er, at druen typisk smager af:

  • Frugt: Hyldeblomst, Lime og Citron
  • Med noter af: Stikkelsbær og nyslået græs
  • Den er meget aromatisk og høj på syre
  • Den skal serveres kold med en temperatur på mellem 7 og 12 grader

Sauvignon Blanc til mad

Skal du bruge din vin sammen med mad, er Sauvignon Blanc hvidvin et godt valg, hvis du skal servere fisk eller skaldyr. Som udgangspunkt kan du servere vinen til de samme retter, som du ville servere en Riesling vin til.

Syren i vinen står godt til retter, med let fede elementer, som for eksempel mayonnaise eller fløde. Syren medvirker til at neutralisere det fede i maden, og den fine smag i vinen fremhæver de delikate smagsnuancer i maden uden af overdøve dem.

Sauvignon Blanc vine kan naturligvis også nydes uden mad, og derved komme fuldt til deres egen ret. Er du mest til vine, hvor mineralitet og syren fylder mest, bør du vælge fransk eller europæisk Sauvignon Blanc, mens du bør gå efter vine fra New Zealand, hvis du er mere til frugtagtige smagsnuancer.

 

Tøv ikke med at spørge os om vejledning, vi hos Laudrup Vin er behjælpelige med kyndig vejledning samt ekspertise. Vi leverer desuden dine nyindkøbte vine inden for 1-3 hverdage.