Sauvignon Blanc-druen: en guide til en af verdens mest alsidige druesorter
Sauvignon Blanc er en af de mest populære druesorter på kloden. Druen er kendt for sin friske og frugtige smag og dens alsidighed, som gør den til en yndet vin blandt vinelskere verden over. Her er alt, hvad du behøver at vide om Sauvignon Blanc-druen.
En aromatisk druesort
Sauvignon Blanc er en såkaldt aromatisk (eller i hvert fald semi-aromatisk) druesort, der gør den enormt karakteristisk og (ofte) svær at tage fejl af. Dens ihærdige aroma skyldes et højt indhold af naturlige aromastoffer; de såkaldte 'estere', der ligger latent i druemosten og aktiveres i forbindelse med den alkoholiske gæring. Én af disse er "methoxypyrazin", der også findes i mange grøntsager og er med til at give vine på Sauvignon Blanc (og dens søskendedruer fra Bordeaux) variable grader af vegetalske præg i tillæg til deres frugtige og blomstrede sider.
Disse karakteristika medfører, at Sauvignon Blanc i mindre grad end druesorter såsom Riesling og Chardonnay tager smag af det terroir, den vokser i. Til gengæld betyder det, at man ofte kan have en temmeligt god idé om vinens omtrentlige smag blot ved at vide, at den er lavet på Sauvignon Blanc, hvilket kan være enormt tilfredsstillende som forbruger.
Hvad kendetegner en Sauvignon Blanc?
Sauvignon Blanc er kendt for sin karakteristiske duft, der kan spænde fra citrusfrugter, grønne æbler og græs og helt over til de mere tropiske islæt af passionsfrugt, guava og mango. Teknisk set er vinene er typisk tørre med et forholdsvis højt syreindhold, hvilket får dem til at opleves friske og utroligt livlige. Sauvignon Blanc er desuden kendt for sin alsidighed, hvilket gør, at den sjældent falder helt ved siden af!
Her stammer den fra, og her dyrkes den i dag
Sauvignon Blanc menes at stamme fra området omkring Bordeaux, og druen er da også genetisk nært beslægtet med Cabernet Sauvignon og de øvrige Bordeaux-sorter.
I dag dyrkes Sauvignon Blanc i mange vinproducerende lande over hele verden. Nogle af de mest kendte og respekterede Sauvignon Blanc-vine kommer fra Frankrig, New Zealand, USA og Chile.
- - I Frankrig produceres Sauvignon Blanc primært i Bordeaux og Loire-dalen - herunder de berømte vindistrikter Sancerre og Pouilly-Fumé, hvor druen viser sig fra sin allermest elegante og mineralske sider. I Europa dyrkes Sauvignon Blanc desuden med stor succes i Østrig men findes også i mange andre lande.
- - I oversøisk kontekst kan man i dag ikke nævne Sauvignon Blanc uden at fremhæve New Zealand, der har opnået enormt stor anerkendelse for deres intense og "tropiske" fortolkninger fra især Marlborough-regionen.
- - Endelig dyrkes Sauvignon Blanc i lande som USA (Californien), Chile (Casablanca-dalen), Argentina, Australien og Sydafrika. Druen kan alle steder omfavne et enormt register af stilarter og smagsnoter - dog er der næsten altid nogle aromatiske gengangere, der gør, at man sjældent er i tvivl om, at det er Sauvignon Blanc.
Hvad passer Sauvignon Blanc til?
Sauvignon Blanc er i sin anvendelse en alsidig - ja ligefrem fleksibel - drue, der passer godt til forskellige madtyper i den lettere ende af spektret. I den friske og mineralske stil, vi kender fra Frankrig, egner den sig eminent til fisk, skaldyr og lettere retter med grøntsager og for den sags skyld smørrebrød.
Oplevelsen af friskhed fra det høje syreindhold gør også, at Sauvignon Blanc med rette kan serveres til federe mad som f.eks. gedeost, der kan blive for tungt med andre vine.
I de mest tropiske newzealandske udgaver spiller Sauvignon Blanc desuden godt sammen med østasiatiske eller latinamerikanske retter med masser af frisk chili, lime og koriander!
Lagringspotentiale
Langt de fleste Sauvignon Blanc-vine er lavet til at blive nydt inden for deres første 5-6 leveår. Dette kan især tilskrives dens frugtbårne aroma, da de flygtige aromastoffer (estere) samtidig er blandt de første elementer, der forsvinder (eller i hvert fald afdæmpes) i takt med at vinen ældes.
I alle verdener er der dog undtagelser, og vi har selv erfaret, hvordan især fadlagret Sauvignon Blanc kan smage forrygende efter 10 år eller mere.
OBS: Tøv ikke med at spørge os om vejledning. Hos Laudrup Vin er vi altid behjælpelige med kyndig vejledning samt ekspertise. Vi leverer desuden dine nyindkøbte vine inden for 1-3 hverdage.
Flere hyppigt stillede spørgsmål - og svar!
Vi snupper lige lidt mere info om Sauvignon Blanc, hvis ovenstående info ikke var tilstrækkelig. Følgende spørgsmål har vi flere gange hørt til smagninger eller fra vores kunder, så det kunne jo være, at du også var interesseret =)
Hvad er forskellen på fransk og newzealandsk Sauvignon Blanc?
Ja Frankrig og New Zealand ER jo nok de to lande, hvor Sauvignon Blanc er allermest udbredt, og det giver derfor mening at trække fronterne op.
Skåret over en bred kam er fransk Sauvignon Blanc typisk mere afdæmpet i smagen end dens newzealandske modpart. Især i de franske vindisktrikter Sancerre og Pouilly-Fumé har Sauvignon Blanc noter af mineralitet og grønne frugter.
Til gengæld har de ofte en virkelig spændstig struktur, mens newzealandsk Sauvignon Blanc er lidt mere sødmefuld og mere aromatisk med tydelige noter af tropiske frugter såsom passionsfrugt og grapefrugt.
Denne forskel skyldes både klimaet - ikke så meget temperaturerne som antal af solskinstimer, der er højere i New Zealand. Og så ellers produktionsmetoderne, hvor mange newzealandske producenter benytter særlige gærtyper, der får allermest frugt- og forårsmag ud af druerne.
Hvad er forskellen på Sauvignon Blanc og Chardonnay?
Har man sagt Sauvignon Blanc, er det svært ikke også at sige Chardonnay, der er en anden ekstremt populær hvidvinsdrue med rod i Frankrig. Imidlertid er der stor forskel på de to druesorter: Chardonnay er ofte fyldigere og mere struktureret med en fra naturens side mere afdæmpet aroma, der gør, at den tit fadlagres og følgeligt kan smage af ristede nødder, smør og afdæmpet citrus. Chardonnay-vine gennemgår også ofte malolaktisk gæring, som giver vinen en blødere og mere cremet smag, mens Sauvignon Blanc typisk ikke gennemgår denne proces.
Sauvignon Blanc er også mere frisk og blomstret og opnår også tit et højere syreindhold end Chardonnay.
Er Sauvignon Blanc tør?
Ja, Sauvignon Blanc er typisk en tør hvidvin. Tør vin refererer til vin uden resterende sukker og kan være forskellige i smagsprofilen, alt efter druens oprindelse og producentens teknikker. Sauvignon Blanc er også kendt for sin forholdsvishøje syre, som gør vinen frisk og livlig - på den gode måde, det er klart!
Sauvignon Blanc indgår imidlertid også i søde vine. De ikoniske søde vine fra Sauternes er typisk lavet på Semillon og så netop Sauvignon Blanc.