Tempranillo

Tempranillo er en kraftig blå drue, som både henvender sig til gourmanden, der elsker at opleve mad og vin gå op i en højere enhed, samt til dig, som bare har lyst til at nyde en god, let krydret rødvin på en varm sommerdag. Det er en druesort, som har eksisteret i mere end 3.000 år. Det har den gjort med så stor overbevisning, at næsten hver vinregion i Spanien og Portugal regner den for sin egen.

Nogle af de spanske vinregioner har verdens bedste forhold til at dyrke Tempranillo, hvilket kommer til udtryk i form af ikke kun Spaniens men nogle af verdens bedste rødvine. Også i Portugal produceres der nogle fantastiske vine af den klassiske drue. Her (under navnet Tinta Roriz) indgår den oftere i blends sammen med andre druesorter end tilfældet er det i Spanien, eksempelvis i Portvin.

I Spanien er Tempranillo den mest berømte druesort og i øvrigt landets mest udbredte blå druesort med mere end 200.000 ha dyrket land under sine vinger. Mange steder optræder den under regionale navne, og du kan derfor støde på en rødvin, der hedder Cencibel, UII de Lebre, Tinto del Pais, Tinto de Toro, Tinto Fino m.fl. afhængigt af, hvor du befinder dig.

De forskellige navne skyldes dels druens lange historie, dels dens evne til at tilpasse sig de lokale forhold, hvilket påvirker smagen, indholdet af tannin og intensiteten. Inden DNA-analyser begyndte at blive peget i vinverdenens retning, troede man derfor også hvert sted, at der var tale om en lokal druesort med et unikt tilhørsforhold. Det var der på sin vis også, men det forhindrede altså ikke den genetisk samme drue i at optræde med tilsvarende selvstændighed i naboregionen, og bl.a. derfor kan du opleve, at en Tempranillo opfører sig forskelligt alt efter hvilket vindistrikt, du smager den fra. Et af de mest populære områder for dyrkning af druen er Rioja, hvor den typisk giver mørke, krydrede vine med en del syre og masser af power.

Sådan smager en Tempranillo

Hvis du elsker komplekse rødvine, der både giver dig oplevelsen af friskhed og dybde, vil du formentlig elske Tempranillo.

Røvin på Tempranillo har (oftest) noter af:

·       Syrlige kirsebær

·       Blåbær

·       Jordbær i en fyldig kombination med mørke, undertiden tørrede, frugter

·       Røg, vanilje, kanel, tobak og dild, hvis den har ligget på fad.

 

En Tempranillo-vin har en fantastisk dyb og mørk farve. Det er en drue, som ofte fadlagres, da den fra naturens side både er udstyret med et højt indhold af syre og tannin, hvilket giver et ekstremt godt lagringspotentiale. Derfor er mange Tempranillo-vine mere end fire år gamle, når de frigives, og ofte vil du kunne ane toner af bl.a. vanilje, røg og tobak fra de lange perioder, de har ligget på fad.

Bemærk: Lang tids lagring er ikke altid en nødvendighed for, at der er tale om en stor vin. I nyere tid har interessen for terroir fået en række top-producenter til at skrue ned for lagringstiden, men bestemt ikke for kvaliteten. Og prisen.

Hvad er det bedste klima for en Tempranillo?

Tempranillo (afledt af spansk temprano) indikerer, at denne druesort er tidligt modnende, hvilket skal ses relativt til Spaniens øvrige blå druer, der typisk opnår fuld modenhed et par uger senere. Tempranillo kan desuden holde til masser af sol og varme, hvilket er årsagen til dens store udbredelse. Dog kommer opnås de bedste resultater i vores optik, når druen dyrkes i et moderat klima, da det ikke kun giver dybe og fyldige men også de mest elegante rødvine.

Tempranillo fra Spanien

Rioja

Rioja er et af de områder, hvor forholdet mellem antallet af solskinstimer (mange) og temperaturer (moderate) går op i en højere enhed. Mens Tempranillo ubestridt er områdets kongedrue, indeholder vinene ofte op til 20% andre druesorter, oftest Graciano, Mazuelo og Garnacha, der med deres respektive egenskaber sikrer vinenes stabilitet i afvekslende årgange. De bedste af vinene kommer generelt fra Rioja Alta, der ligger i Riojas vestligste og også køligste del. Her kan druerne opnå imponerende kompleksitet og får desuden et højt syreinhold, der tæmmes ved en lang fadlagring. Traditionelt har man i Rioja benyttet fade lavet af amerikansk eg, som giver flertallet af vine deres umiskendelige præg.

Ribera del Duero

Mens der stod Rioja på stort set al den spansk vin, der ramte de danske hylder i 80’erne og 90’erne, er Ribera del Duero de seneste årtier kommet stærkt efter det. Ribera del Duero ligger lidt længere inde i landet, hvor den kølende indflydelse fra havet er mindre. Til gengæld ligger det endnu højere oppe (omkring 800 meter over havet), hvilket giver meget store forskelle mellem temperaturerne nat og dag og gør vinene endnu mørkere men også mere syrerige. Her holder den danske Peter Sisseck også til, som vi kender fra de populære og anerkendte Pingus-vine. Der er dog mange andre gode producenter til stede i Ribera, og generelt laves der fremragende vine hele vejen rundt.

Smag på Tempranillo fra Toro

Hvis du fra Ribera del Duero rykker længere vestpå, finder du endnu en omgang fantastiske vine på Tempranillo – herunder Tinta de Toro. Toro er et lille, charmerende vindistrikt for dig, der elsker vin med masser af koncentration og modenhed. Klimaet i Toro er nemlig varmere end i Ribera del Duero, hvilket giver en dybere og mere koncentreret vin. En Toro-vin bliver derfor også kaldt en powervin, fordi du får så smag og kraft ud af druen som muligt.

Hvis du udvælger en Tempranillo vin fra nogle af de rette vinproducenter, kan du nemt ramme en vin i verdensklasse. Ofte også til en virkelig god pris!

Smag på Tempranillo fra Portugal

Selvom Spanien er kendt for at være det foretrukne sted for druen, kan du få en helt unik oplevelse ved at prøve Tempranillo fra Portugal, eksempelvis bestemt fra regionerne Dão eller Alentejo. Lige præcis disse to regioner har et varmere klima i Portugal, hvilket danner grundlag for gode forhold for druen. Køber du derfor en vin fra disse vindistrikter, kan du forvente en frugtig og fyldig vin, der i de bedste tilfælde kan minde om vinene fra Rioja.

Hvilken type af mad passer godt til druen?

Ligger du inde med en Tempranillo-vin, vil vi anbefale dig at gemme den til en god anledning. Dem kan der heldigvis være mange af, f.eks.  hvis du vil forkæle dig selv, din familie eller gæster med en god mad og vin.

Druen passer til mange slags forskellige typer af mad, der meget gerne må have set diverse tørrede urter og hvidløg på deres vej. Det er det altid oplagt at åbne en god flaske, hvis du ønsker at starte grillen op for at stege nogle saftige bøffer. Du kan også være den gode vært ved at vælge en Tempranillo-vin, hvis du har planer om at servere lam for familien eller gæsterne. Her er det en fordel at gå efter druen fra enten Rioja eller Ribera del Duero, som går godt til dybe smag af lam og de varme krydderier – en kombination, Spanierne selv har perfektioneret over generationer.

Tempranillo går også praftfuldt i spænd med lækkre spanske tapas, herunder krydrede pølser eller en sortfodsskinke, der med deres dybe og komplekse smage næsten ikke kan få en bedre velkomst, end hvis du åbner en Tempranillo til.

Gå på jagt i vores udvalg og find en skøn vin. Vi hjælper dig glædeligt på vej med udvælgelsen – kontakt os i dag – og vi hurtigst muligt tilbage.