Viognier er en klassisk fransk og drue, der under de rette forhold giver fantastisk komplekse vine med en stor og forførende smag.
Ofte står Viognier i skyggen af den mere berømte men også mere kommercielle Chardonnay - måske fordi den er svær at arbejde med og i Frankrig kun for alvor udnytter sit potentiale i Condrieu - en lillebitte komunne i det nordlige Rhône. Viognier fra Condrieu giver almindeligvis kraftige og fyldige vine med et eksotisk og cremet udtryk, der i de bedste tilfælde har ferskner, abrikoser, honning og pærer samt en lav syre som sine klassiske karaktertegn. En del producenter er derfor begyndt at høste lidt tidligere for at få lidt syre i vinen, men balancen er hårfin, da man dermed også risikerer at begrænse den store aroma. Fra de bedste producenter har vi dog tilbage at smage en Viognier, der ikke lever op til sit ry.
Viognier har fedme og frugt som Chardonnay, men også noget herligt blomstret. Viognier er på mange måder en drue som er gået lidt under radaren for mange selvom den har utrolig meget at byde på. Vi kender den bedste fra Rhone dalen i det nordlige Frankrig hvor den som selvstændig drue står for nogle fantastiske vine i Condrieu og Chateau Grillet men også indgår som blend i nogle af verdens største vine fra Cote Rotie, selvom Syrah tager det meste af æren.
Viognier er en aromatisk grøn drue som byder på en nærmest eksotisk og krydret frugt og lav syre. Den har en naturlig fedme som gør den til den perfekte mad vin, og ofte bliver den vinificeret med meget lave doser af fad eller slet ingen.
Prøv den med en cremet suppe på artiskokker eller lyngrillet tun med eksotisk salat med mango og fersken.