Om Domaine Duclaux Côte Rôtie Coteaux de Tupin
Brødrene Duclaux havde en fornemmelse af, at visse vinstokke fra de allerstejleste steder på den i forvejen fænomenale "Coteaux de Tupin"-enkeltmark havde endnu et gear eller to i baghånden. I 2018 høstede de således for første gang frugten fra disse udvalgte stokke for sig, og resultatet har du her: En kæmpe vin, der allerede nu smager helt vildt og kun bliver bedre med alderen!
Vinificering
Coteaux de Tupin er skabt med Grand Cru Bourgogne som indirekte forbillede, hvilket realiseres gennem en respektfuld modning på en blanding af gamle og nye egetræsfade og en stor andel af hele klaser. Dermed opnås en rank og fast struktur men også et ekstra 'touch' af guddommelighed og nærmest uhørte aromaindtryk at hvile på.
Aroma og smag
I næsen rummer denne vin således alt det samme som andenvinen Maison Rouge men med et ekstra gear og lag. Fra lavendel til liljer og brombær over peber, skovbund, urter og tobak leveres alt dog med et ekstra niveau og derudover en uhørt grad af renhed, som man først rigtig forstår, når man smager den.
Og netop i smagen ligger den største forskel. Vinen er tør, muskuløs, tætpakket og dog luftig og elegant med lag på lag på lag af storartede indtryk. Prisen lyver dermed ikke: En flot og endeløst elegant Côte Rôtie er født!
Serveringsforslag
Vin som denne fortjener i usædvanligt udpræget grad de bedste udskæringer fra bl.a. skotske højlandskvæg eller grillet mørbrad fra kronhjort. Hold i den forbindelse hverken igen med de stegte Karl Johan-svampe, morkler eller for den sags skyld trøfler, når menuen skal afstemmes.
Åbn gerne vinen et par timer i forvejen (husk at hælde den på karaffel), og servér den da ved omkring de 16 grader.
Velbekomme!
Anmeldelser og point
96+ point - Robert Parker's Wine Advocate
"The only vintage of this wine to be bottled, the 2018 Cote Rotie Coteaux de Tupin (previously reviewed as "Unnamed Cuvée") is a knockout effort, boasting incredible freshness to go along with oodles of cherries, raspberries and a bright, minty note. Made using only whole clusters, it's full-bodied, rich and concentrated yet silky, long and harmonious on the finish."