- Producent
- Type
- Varenr.4256.2019
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilKraftig & fyldig
Om Domaine Duclaux Côte Rôtie Coteaux de Tupin
Brødrene Duclaux havde en fornemmelse af, at visse vinstokke fra de allerstejleste steder på den i forvejen fænomenale "Coteaux de Tupin"-enkeltmark havde endnu et gear eller to i baghånden. I 2018 høstede de således for første gang frugten fra disse udvalgte stokke for sig, og tendensen har sidenhen været klar: Dette er en kæmpe vin, der allerede nu smager helt vildt og kun bliver bedre med alderen!
Vinificering
Coteaux de Tupin er skabt med Grand Cru Bourgogne som indirekte forbillede, hvilket realiseres gennem en respektfuld modning på en blanding af gamle og nye egetræsfade og 100% hele klaser. Dermed opnås en rank og fast struktur men også et ekstra 'touch' af guddommelighed og nærmest uhørte aromaindtryk at hvile på.
Aroma og smag
I næsen rummer denne vin således alt det samme som andenvinen Maison Rouge men med et ekstra gear og lag. Fra lavendel til liljer og brombær over peber, skovbund, urter og tobak leveres alt dog med et ekstra niveau og derudover en uhørt grad af renhed, som man først rigtig forstår, når man smager den.
Og netop i smagen ligger den største forskel. Vinen er tør, muskuløs, tætpakket og dog luftig og elegant med lag på lag på lag af storartede indtryk. Prisen lyver dermed ikke: En flot og endeløst elegant Côte Rôtie er født!
Serveringsforslag
Vin som denne fortjener i usædvanligt udpræget grad de bedste udskæringer fra bl.a. skotske højlandskvæg eller grillet mørbrad fra kronhjort. Hold i den forbindelse hverken igen med de stegte Karl Johan-svampe, morkler eller for den sags skyld trøfler, når menuen skal afstemmes.
Åbn gerne vinen et par timer i forvejen (husk at hælde den på karaffel), og servér den da ved omkring de 16 grader.
Velbekomme!
Anmeldelser og point
18,5 point - Jancis Robinson, oktober 2020
"Tasted blind. A complex nose with so much going on – a ferrous touch with sweet fruit, smoke and white pepper. Seamless fine tannins support a concentrated, stylish dark-fruit core lifted by focused freshness and acidity. So many layers of flavour – savoury, sweet and gamey. All beautifully balanced and harmonious. (AC)"
94-97 point - Robert Parker's Wine Advocate, efteråret 2021
"Still in barrel at the time of my visit (it was slated to be bottled around the end of 2021), the 2019 Cote Rotie Coteaux de Tupin is a terrific second vintage for this wine. A parcel selection from the named lieu-dit, made with undestemmed fruit, it boasts soaring aromatics of violets, mint, mixed berries and black olives. Full-bodied, concentrated and rich, with a long, velvety finish, it should be cellared at least five years and drink well for more than a decade after that."