- Producent
- Type
- Varenr.0178.2017
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent16,5
- ØkologiskJa
- Primær Drue
Kun 16% alkohol men ellers lavet efter samme metode som Vintage Port - blot på den diametralt modsatte side af den iberiske halvø, nærmere bestemt i Alicante på Spaniens østkyst.
El Sequé laves desuden på den altid karakteristiske Monastrell-drue, som giver en stor og kompleks smag, der kan være svær at tæmme... bare ikke for Artadi. Ligesom med deres mere berømte vine fra Rioja-egnen er Artadi således altid parat til at gå de ekstra mil, der skal til for i bedst mulige forstand at gengive det lokale terroir med alle dets klimatiske og mikrobiologiske særpræg i den færdige vin. Også her dyrkes markerne således både efter økologiske og biodynamiske standarder, og som du snart vil opdage, taler resultatet for sig selv...
Vinificering
El Sequé er som sagt produceret på ca. samme måde som de ypperlige Vintage Port portvine, hvilket går ud på, at man tager den bedste af den bedste frugt, man har og ca. halvvejs gennem gæringen tilsætter højalkoholisk druesprit, hvormed gærcellerne dør og den resterende sødme bevares. I kontrast til portvins 20% forstærkes El Sequé imidlertid kun op til 16% alkohol, hvilket giver en helt anden drikkevenlighed til ikke alt for intense desserter og søde sager - heraf altså risalamande... men det vender vi tilbage til! Også ligesom Vintage Port lagrer vinen lagrer i øvrigt 2 år på store egetræsfade - i dette tilfælde på 500 liter.
Aroma og smag
Den færdige vin er dermed blød som silke, når den rammer tungen med sine fyldige, søde smag og transparente aroma. Ud af de mange noter udpeger vi de friskpressede brombær og blåbær samt både figner, nougat, mørk chokolade, krydderier og vaniljecreme.
I eftersmagen er den desuden rund, ren, saftig og smidig, men først og fremmest blød og cremet. Og så kan det godt være, den ikke er helt så intens som de største Vintage portvine, men det bytter vi gerne for den lettere drikbarhed i langt de fleste sammengænge.
Serveringsforslag
Netop derfor er El Sequé så fremragende til den jo i bund og grund ganske sart-smagende risalamande juleaften, hvor mange portvine med deres 20% alkohol simpelthen bliver for kraftige og skarpe. Af samme grund er den også udpræget behagelig og rar i mødet med småkager, isdesserter og chokolade... eller som en herlig og pragtfuld dessert helt i sin egen ret.
Vi anbefaler at nyde den let nedkølet ved 12-14 grader.
Anmeldelser og point
93 point - Robert Parker's Wine Advocate, april 2022
"The 2017 El Sequé Dulce is a sweet fortified Monastrell produced with grapes from Pinoso in a similar style of a Vintage Port. It has 16.5% alcohol and 85 grams of residual sugar, which is a little less alcohol and sugar than in the earlier vintages, making it easier to drink. It has the notes of macerated plums and raisins, with varietal notes of esparto grass, aromatic and expressive, sweet but without excess and keeping the balance and freshness, which is what you want in a sweet wine. It has fine tannins and is long and persistent. It matured in 500-liter oak barrels for two years. 2,500 bottles were filled in September 2021."
93 point - James Suckling, januar 2023
"Pretty vinous with sweet blackberries, tarry spices, some chocolate and figs. Well-integrated oak gets hidden in the fruit. Smooth and sweet on the palate with silky, seamless tannins and a bright yet chocolaty finish. Drink or hold."