- Producent
- Type
- Varenr.0536.2017
- Land
- OmrådeCOSTERS DEL SEGRE
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
Om Castell d'Encús 'Acusp' Pinot Noir
Som alle vine fra Castell d'Encus' kommer druerne til Acusp Pinot Noir fra vinmarker i Pyrenæerne, der dyrkes i +1000 meters højde uden sprøjtning eller gødning fra andet end deres egen kompost.
Alt arbejdet i marken foregår således manuelt. Det sammen gælder selvfølgelig for høsten, hvor nænsomme hænder udelukkende udvælger de perfekt modnede druer, hvilket er et ufravigeligt vilkår, når man som Raül Bobet ønsker at lave unik, terroir-specifik vin af allerhøjeste kvalitet.
Vinificering
Efter høst er ca. 1/3 af druerne gæret i ståltanke, den anden 1/3 på store, gamle fade og den sidste del udendørs i de gamle stenkar, der blev udhugget direkte i klipperne under åben himmel af munke i 1200-tallet.
Derefter har vinen lagret 11 måneder på franske barriques, heraf 60% nye fade forgulft af fire måneder i store, neutrale foudres. Gennem hele processen bruges yderst begrænsede mængder af svovl, og 'Acusp' er ikke filtreret før aftapning.
Aroma og smag
Lige efter flaskens åbning er det første, der møder næsen en duft af nytårskrudt og en beskeden brise af stald. Med lidt luft i glasset svinder disse naturvins-relaterede aromaer ind og lukker op for klare Pinot Noir-toner af jordbær, hindbær og orangeskal med dertilhørende jasminer, jordbund og subtile strejf af eg.
Tungefornemmelsen fortsætter i blød, nærmest svævende stil med en blid men præsent syre og en langlivet eftersmag. Kroppen er slank og emmer af uforløst energi, og den lange eftersmag løfter hele tiden sløret for nye facetter, der kalder på at blive udforsket.
Serveringsforslag
Med sin lethed og alligevel mærkbare intensitet er Acusp Pinot Noir et oplagt valg som ledsager til et bredt udvalg af oste, lette kødretter, sågar stegt fisk samt stegte svampe og grøntsager, som det f.eks. kendes fra tapasbordets alsidighed.
Vi anbefaler at nyde den ved 14-16 grader.
Anmeldelser og point
92+ point - Robert Parker's Wine Advocate, august 2019
"From Pinot Noir grapes planted in 2003 at 1,000 meters in altitude, the 2017 Acusp fermented with indigenous yeasts, part in stainless steel and part in their ancient stone lagares. It matured in used barriques for 11 months, followed by three months in foudres and then was kept in bottle for no less than six months before it was released. It's a ripe varietal Pinot with notes of ripe cherries and some herbs. The palate is medium-bodied with very fine tannins and good acidity, clean flavors and a dry and serious finish, with Pinot Noir fine-grained tannins. 10,700 bottles and100 magnums were filled in January 2019."