- Producent
- Type
- Varenr.0531.2019
- Land
- OmrådeCOSTERS DEL SEGRE
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent12
- ØkologiskNej
- Primær Drue
Castell d'Encús 'Taleia' Sauvignon Blanc/Semillon
Langt fra det flade landskab i Bordeaux, hvor symbiosen mellem Sauvignon Blanc og Semillon har størst genkendelighed, dyrkes druerne til denne egenrådige spanier fra ekstremt udsatte og - trods den sydligere beliggenhed - væsentligt køligere vinmarker i mere end 1000 meters højde.
I tråd med samtlige af Castell d'Encus' øvrige marker, benyttes bæredygtige principper om at sikre optimal biodiversitet, og det får det unikke terroir til at sætte sit umiskendelige præg på alle aspekter af vinen, som med andre ord er 100% sin egen... og dog er man ikke i tvivl om, at hoveddruen er Sauvignon Blanc!
Høst og vinificering
Hver en klase høstes og sorteres ved håndkraft, og gæringen finder hovedsageligt sted under åben himmel i de gamle kar, der blev udhugget i klipperne for 1000 år siden. En mindre del er gæret i nye franske egetræsfade og resten i små ståltanke samt gamle indendørs stenkar, der tilsammen udgør en særegen mosaik, hvor intet imdidlertid er overladt til tilfældighederne.
Endelig er tilsætningen af svovldioxid på et absolut minimumm - kun nok til at sikre en vis stabilitet, inden den ufiltreret er hældt på flaske, og netop i flasken har den så lagret 9 måneder inden frigivelse.
Aroma og smag
Dermed opnås en intens og meget ren aroma med nuancer af bl.a. nektariner, citronskal, muskatnød, friskklippet græs og safran.
Smagen følger op med et syrefriskt spark, der får mundvandet til at løbe, inden en krystalklar og dog lækkert kompleks og mineralsk frugt udfolder sig ud. Pga. frugtsyren holdes det hele spændstig og saftigt, hvilket er mere end almindeligt lækkert i mange gastronomiske sammenhænge.
Serveringsforslag
Vi anbefaler at ilte vine i en times tid før servering ved 10-12 grader, gerne til dampet hvid fisk med hvidvins- eller appelsinsauce, sprøde salater eller paella med med skaldyr!
Anmeldelser og point
93 point - Parker, The Wine Advocate, August 2019
"2018 was a cooler year, and the 2018 Taleia is less ripe and has less alcohol and more acidity than the 2017 I tasted next to it. It's pale, young, shy, clean and focused and has a sharp palate with some bitter flavors and vibrant acidity. This feels undeveloped, very primary, in need of some bottle age. It's very tasty and makes you salivate. 17,700 bottles and 190 magnums were filled in June 2019."