- Producent
- Type
- Varenr.0531.2019
- Land
- OmrÄdeCOSTERS DEL SEGRE
- StĂžrrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent12
- ĂkologiskNej
- PrimĂŠr Drue
Castell d'EncĂșs 'Taleia' Sauvignon Blanc/Semillon
Langt fra det flade landskab i Bordeaux, hvor symbiosen mellem Sauvignon Blanc og Semillon har stÞrst genkendelighed, dyrkes druerne til denne egenrÄdige spanier fra ekstremt udsatte og - trods den sydligere beliggenhed - vÊsentligt kÞligere vinmarker i mere end 1000 meters hÞjde.
I trĂ„d med samtlige af Castell d'Encus' Ăžvrige marker, benyttes bĂŠredygtige principper om at sikre optimal biodiversitet, og det fĂ„r det unikke terroir til at sĂŠtte sit umiskendelige prĂŠg pĂ„ alle aspekter af vinen, som med andre ord er 100% sin egen... og dog er man ikke i tvivl om, at hoveddruen er Sauvignon Blanc!Â
HĂžst og vinificering
Hver en klase hÞstes og sorteres ved hÄndkraft, og gÊringen finder hovedsageligt sted under Äben himmel i de gamle kar, der blev udhugget i klipperne for 1000 Är siden. En mindre del er gÊret i nye franske egetrÊsfade og resten i smÄ stÄltanke samt gamle indendÞrs stenkar, der tilsammen udgÞr en sÊregen mosaik, hvor intet imdidlertid er overladt til tilfÊldighederne.
Endelig er tilsÊtningen af svovldioxid pÄ et absolut minimumm - kun nok til at sikre en vis stabilitet, inden den ufiltreret er hÊldt pÄ flaske, og netop i flasken har den sÄ lagret 9 mÄneder inden frigivelse.
Aroma og smag
Dermed opnÄs en intens og meget ren aroma med nuancer af bl.a. nektariner, citronskal, muskatnÞd, friskklippet grÊs og safran.
Smagen fÞlger op med et syrefriskt spark, der fÄr mundvandet til at lÞbe, inden en krystalklar og dog lÊkkert kompleks og mineralsk frugt udfolder sig ud. Pga. frugtsyren holdes det hele spÊndstig og saftigt, hvilket er mere end almindeligt lÊkkert i mange gastronomiske sammenhÊnge.
Serveringsforslag
Vi anbefaler at ilte vine i en times tid fĂžr servering ved 10-12 grader, gerne til dampet hvid fisk med hvidvins- eller appelsinsauce, sprĂžde salater eller paella med med skaldyr!
Anmeldelser og point
92 point - Robert Parker's Wine Advocate, september 2022
"The 2019 Taleia has a little more alcohol and lower acidity than the 2020 I tasted next to it. This is a riper and softer vintage for this Sauvignon Blanc with a touch of Semillon. It has a soft and velvety mouthfeel, keeping the balance and freshness and the pure and elegant style. There are notes of white flowers and gooseberries, and it finishes dry and with clean, focused flavors. This fermented with indigenous yeasts, part in new oak barrels where it matured (50% of the volume) and the rest in small stainless steel vats and stone pools, where it matured with the lees for some six months, but the wine shows no oak at all. 15,0000 bottles and 60 magnums were filled in October 2020."