- Producent
- Type
- Varenr.7177.2021
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilElegant & let
Seven Springs Vineyard i Oregon er blevet sammenlignet med påde Puligny- og Chevalier-Montrachet Grand Cru i Bourgogne, og her - altså i Oregon - hentes sådan ca. 100% af frugten til denne helt vanvittigt vellavede Chardonnay, der med sin mundvandsdrivende mineralske energi og dog fyldigt komponerede krop emmer af eksklusivitet på måder, der stadig udfordrer de gængse forestillingr om amerikansk vin og winemaking!
Vinificering
I marken dyrkes Seven Springs efter biodynamiske principper, hvilket indebærer en lang række af biodiversitetsfremmende initiativer og manuelle tiltag i bytte for sprøjtegift og herbicider.
Efter sortering koldmacerer de hele drueklaser for at udtrække en ekstra grad af smag og tekstur, inden de forsigtigt presses. Derefter vildgæres mosten i gamle franske egetræsfade med efterfølgende lagring i 6 måneder. Denne relativt korte fadlagring sammenlignet med tidligere årgange er et nyt træk fra winemaker-teamet Raj Parr og Sashi Moorman, som på den måde ønsker at holde vinen så frisk og sitrende energisk som overhovedet muligt - uden at der dermed bliver tale om en simpel vin. Så langt fra, endda!
Aroma og smag
Aromaen i Evening Land er fantastisk kompleks bag sin underspillede facade. Efter lidt tid åbner dens aroma for pomelo, limesaft, appelsinskal, ananas, citrongræs og - ej at for glemme - de saftigste æbler, der suppleres saltede hasselnødder, kalk, granit og blomstermark fra dens terroir og lagring.
På tungen er vinen livlig, rank og energisk citrusdrevet trods den fyldige krop med de bløde, cremede hjørner og den lange, harmoniske eftersmag. Snarere end overgjort, varm og smøret Chardonnay-karakter er smagen pakket med netop de saftigste citrusfrugter og udfordrende mineraler i en rank frisk syrestruktur, der får mundvandet til at løbe.
Serveringsforslag
Med denne struktur er Seven Springs også i dén grad en madvin til f.eks. grillet eller stegt fisk og skaldyr, gerne med en intens sauce og et frisk/syrligt element på tallerkenen. Den vil udvikle endnu større kompleksitet de næste 8-10 år. Når det er sagt, gør den allerede nu et markant væsen af sig - især, hvis du ilter den på karaffel i en halv til en helv time, inden den skal drikkes.
Servér den endelig ikke alt for kold. Vi anbefaler fra 8 og helt op til 11-12 grader!
Anmeldelser og point
93 point - Decanter, februar 2023
"A bracing, breathless streak of lime and lemongrass, this full-bodied but sheer, almost tonic Chardonnay offers a transparency of fruit and glimmering minerality that are invigorating. Matured just six months in neutral barrique, it's beautifully unadorned but has a lasting persistence and vitality."
93 point - Wine Spectator
"Vibrant yet graceful"
17+ point - Jancis Robinson, februar 2023
"Pale lemon in colour. Crushed white florals, yellow apple and pear on the nose. Incredibly youthful. Nicely concentrated on the palate, viscous with a slight glycerol sweetness. Lingering finish. This is far too young, It'll be much better in a year or more. (SCJ)"
Evening land imponerede Berlingske: Årgang 2017
6 stjerner fra Berlingske (årg. 2017)
"Bravo Oregon! Det her er verdensklasse! Vidunderlig og let reduktiv næse, hvor man finder indslag af citrus, ananas, et skvis af ristede kaffebønner og et minimalt dryp af afbrændt tændstik. Totalt sexet bourgogne-look-a-like, der forekommer slank og atletisk som en araberhingst. Kridtet og mineralsk med et syrebid, der går direkte i tandhalsene. Enorm intensitet. Bedste oversøiske vin, jeg længe har smagt!"