- Producent
- Varenr.8022.2021
- Land
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
Om Garage Wine Co. País 215 BC Single Ferment
País – også kendt på Tenerife (og så ellers stort set ingen andre steder i verden) som Listán Prieto – kom til Chile med de spanske missionærer i 1548. Først i 1763 fulgte nutidens chilenske bestseller Cabernet Sauvignon efter, og med denne i øvrigt saftige, let rustikke og herlige sommervin hylder Pilar og Derek País-druens 215 år “BC”, altså ”Before Cabernet”.
País er dog langt mere end et nostalgisk tilbageblik i historien. Denne blå drue har en tynd skal og et lavt indhold af farve, der matches af en sødmefuld men også lidt syrlig rød frugt og diskret rustikke omsvøb, der både giver den kant og charme, når man vel at mærke behandler den med respekt. Det er dog stadig for få, der gør, og derfor er den stadig langt væk fra den brede vinverdens søgelys, hvilket på sin vis er synd... men også lidt fedt, hvis du ligesom os holder af at prøve noget nyt. I hvert fald når det nye leveres af Garage Wine Co!
Vinificering
Denne vin er således lavet på druer fra mere end én vinmark med overvejende granitholdig jord, der så at sige er ”samgæret” på den vilde gær i én og samme tank. Sjældent modnes to marker på samme tidspunkt, og i stedet for at følge traditionen for at vinificere dem for sig, hældes de senest tilkomne druer så op til de tidligere høstede, der allerede er i gang med gæringsprocessen. Dermed forlænges gæringstiden, mens produktionsomkostningerne holdes nede.
Efter gæring tilføjes en dosis af stilkene fra de oprindelige klaser. Derpå hviler vinen én vinter i neutrale egetræsbeholdere inden aftapning.
Aroma og smag
Den færdige vin er lys og i øvrigt yderst poleret for en País uden at den på nogen måde mister sit varietale præg af rød, slikken frugt og let jordede toner - tvært imod! Dette kommer især til udtryk efter lidt tid i flasken (eller karaflen), hvor den initialt også byder på et hint af stald fra den vilde gær.
På tungen er vinen let og livlig med luftige, helt bløde tanniner og en mild frugtsyre, som smukt balancerer den milde frugtsødme.
Serveringsforslag
Her i Laudrup har flere af os haft kæmpe fornøjelse af at køle lige akkurat denne vin ned til mellem de 10-14 grader og så ellers svælge den som saftevand (eller Beaujolais) på terrassen samt under madlavningen. Vil du have den videre til maden, så gå efter lettere anretninger (tapas, charcuteri) eller sæt den i stedet for hvidvin til stegte/grillede dorader eller laks.
Vi anbefaler at drikke den inden for ca. fem år fra høståret.
Anmeldelser og point
93 point - Robert Parker's Wine Advocate, april 2023
"The 2021 País 215 BC Ferment, a village red from plots they know well, four of them fermented together. The explanation of the name is as follows: "A winery was making País in Portezuelo in 1548 (documented); Cabernet Sauvignon (a crossing of Cabernet Franc & Sauvignon Blanc) is documented from 1763 (near Bordeaux). The difference: 1763 – 1548 = 215 thus: 215 year BC 'Before Cabernet.'" Like the rest of the wines, it fermented wit indigenous yeast in open-top vats with some stems and matured in neutral barrels over one winter. It's perfumed, floral, clean and expressive, very elegant and balanced, with refined tannins. Brilliant. 6,517 bottles produced. It was bottled in February 2022."
16/20 point - Jancis Robinson, juni 2023
"Graphite, succulent red fruit, leather and clove. Lovely light body without having too much acidic drive. Simple and drinkable, with soft, appealing balance. (RH)"