- Producent
- Type
- Varenr.8029.2021
- Land
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent12,5
- ØkologiskNej
Tør vin på 100% Semillon er en global sjældenhed, og det er da heller ikke store mængder, der karakteriserer de gamle busktrænede vinstokke på den blot én hektar store "Isidore" mark i Maule Valley. Til gengæld kommer der en spændende og ultrapersonlig vin, der ikke rigtig minder om noget andet, vi nogensinde har smagt på Semillon-druen.
Dyrkning og vinificering
Isidore-marken er især rig på granit; den dyrkes ved håndkraft, pløjes med hest og er aldrig i sit liv blevet sprøjtet med giftstoffer eller kunstvandet.
I vinhuset er vinen gæret og lagret på amfora lavet af ler fra området. Dele er vinen har i 8 måneder ligget sammen med drueskallerne, som dermed udvinder farve og tekstur, mens frugtoplevelsen har fået mere kant.
Aroma og smag
Vinen ender dermed i en næsten ravfarvet kategori med en duft, der af Garage's Derek Mossman beskrives som citron, stearinlys og bipollen med et strejf af flor og appelsin.
Vi mødte også en del gule æbler, mens Semillons ofte tropiske islæt til gengæld holder sig på behørig afstand.
I munden går associationerne på citronsaft, kandiseret citronskal, hvide blomster og honning - bare uden sødmen derfra. Teknisk set er vinen nemlig tør med en høj syre for Semillon og med en diskret kridtagtig tekstur, der gør den overraskende læskende og anvendelig.
Serveringsforslag
Isidore er spændende, udfordrende og i særdeleshed en gastronomisk vin, som du bl.a. kan servere til lyse kødretter, indiske og mellemøsstlige (men ikke alt for stærke) risretter eller til salte oste med nødder, appelsinmarmelade og honning.
Nyd den ved omkring de 10 grader og giv den gerne tid i glasset (eller først på karaffel) for at den for alvor kan folde sig ud.
Rigtig god fornøjelse!
Anmeldelser og point
94 point - Robert Parker's Wine Advocate, april 2023
"The white 2021 Isidore Vineyard Maule Valley Semillon was produced with grapes from a vineyard planted in the 1940s on decomposed granite soils. It fermented in tinaja with skins (one-third each with full skins) and some whole bunches added, and it matured in tinaja, FlexTank, stainless steel and used barriques for 12 months. It has 12.6% alcohol and a very low pH with very good acidity. It has a golden color and a complex nose of pollen and chicken broth, and there's an oxidative whiff (in a positive way) that made me think of peroxide. The palate is vibrant, and there's a chalky, austerity in the mouthfeel. 4,146 bottles produced. It was bottled in February 2022." - Luis Gutiérrez
94 point - Vinous, marts 2023
"The 2021 Sémillon Field Craft 4 Isadore Vineyard hails from Empedrado in the Maule Region. It was partially fermented with skins and aged for a winter in clay vats and old barrels. Golden in hue. The complex nose presents honey and acacia notes with hints of linden-blossom and caramel. Dry and silky in the mouth, the taut flow is compressed by the skin tannins to create a crisp but creamy character. Intense and refreshing, this is a rare, flavorful wine for aficionados."