- Producent
- Type
- Varenr.8026.2019
- Land
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilFrugtig & saftig
I 2010 stak en håndfuld vinbønder i Chiles "Maule Secano"-distrikt hovederne sammen. De ønskede at skabe en ordentlig oprindelsesbetegnelse for Carignan-vine lavet på områdets unikke bestand af +50 år gamle, vandingsfri gobelet-vinstokke (bush vines), og de stiftede i den forbindelse VIGNO som en form for garanti for, at du i disse vine virkelig kan mærke Chiles terroirs røre på sig. Som sagt så gjort, og her har du så den formentlig fineste og bedste Vigno-vin, der er skabt til dato!
Vinificering
VIGNO Cariñena kommer - som Garage's to øvrige topanmeldte Carignan-vine - fra den lille, regenerativt dyrkede og kvalitetmæssigt overrumplende mark med det umage navn "Truquilemu" [trukilæmu] - mere konkret fra markens nederste del, som har den bedste dræning og desuden også rummer en smule af druesorterne País og Monastrell.
Jorden pløjes den dag i dag stadig med hest, og de perfekt modnede klaser fra disse særligt udvalgte vinstokke plukkes ved håndkraft med sortering både i mark og igen i vinhuset.
I kælderen vildgæres druerne - herunder en del hele klaser - i konisk formede gæringstanke. Drueskallerne på toppen presses nænsomt ned med håndkraft, og vinen lagres til sidst ca. 18 måneder på neutrale egetræs-barriques fra nogle af de mest velrennomerede bødkerier i Frankrig.
Vinen lagres til sidst to år i flasken, inden den frigives.
Aroma og smag
Aromatisk er VIGNO mere raffineret end den "almindelige" Cariñena og samtidig også både renere og måske lidt mere kompleks.
Dens saftige frugtprofil af mundvandsdrivende kirsebær, boysenbær, blodappelsin og enebær minder mere om det, man finder i Truquilemu CRU. I baggrunden får den support af appelsinskal, knust peber, muldjord, trøfler, en knivspids frisk pibetobak og en hektar blomstermark, der fordeler sig i mange fine lag uden at vægten dermed tager til.
Vinen byder derudover på en rig, ærkesaftig smagsoplevelse og en bemærkelsesværdig kompleksitet. Den lavere alkoholprocent fremhæver en række subtile og elegante indtryk. Syren er skarp og livlig, tanninerne er raffinerede, mens vinens krop synes smidig og atletisk som en gymnast. Eftersmagen bringer markens karakteristiske dybde og hjertevarme frem med en ny transparens og ren frugtkarakter, som overgår det, nogen Carignan-vin tidligere har opnået.
Serveringsforslag
Denne chilenske vinoplevelse bør nydes ved sin bedste potentiale ved at blive iltet i 1-2 timer, især inden for dens første 8-10 leveår. Vores bud er, at den når sit højdepunkt mellem 10 og 15 år, men det kan sagtens være, at den kan ligge væsentligt længere - vi ved det bare ikke, fordi den ikke findes i så gammel en udgave endnu.. Det kan derfor være værd at smage den årligt for at følge med i dens udvikling.
VIGNO er i alle tilfælde et fremragende valg til braiserede, grillede og krydrede retter med rodfrugter, peberfrugter, kalvekød, vildt og lam. Den vil også være et perfekt match til julemiddagen, når den er 10+ år gammel.
Anmeldelser og point
99 point - Robert Parker/The Wine Advocate
"There are three Carignan/Cariñena wines from the same vineyard in Truquilemu in 2018, and the 2018 Vigno comes from a section further down along the creek where there's terrific drainage and thus low yield and concentration. It's Carignan with smidgens of País and Monastrell in the field blend, the grapes grown by a mall farmer by hand and horse with traditional methods of dry-farming, uncertified organic for 75+ years. Like all the rest, it fermented in open-top vats with indigenous yeasts and matured in used barrels over two winters. None of these wines are about the process, they are about the place and the year. In 2018, the wine finished with 13% alcohol, a pH of 3.2 and seven grams of acidity, parameters that talk about a wine with moderate ripeness and vibrant freshness, from a cooler year in a cool part of Maule. 3,336 bottles produced."