Om Il Borro
Il Borro er med sine ca. 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon og 15% Syrah intet ringere end en vaskeægte supertoscaner! Men her stopper det ikke:
Arbejdet, der ligger til grund for vinen er både økologisk og bæredygtig. F.eks. bruger de derfor kun naturlig gødning og anvender ingen pesticider. Desuden dækkes deres energiforbrug af solceller, og hver gang de øjner muligheden for at komme lidt tættere på naturens egne processer, griber de den.
Vinificering
Også i vinhuset anvendes naturlige metoder til at opnå den saft og kraft, der har gjort denne vin til den mest eftertragtede i Valdarno di Sopra.
Under gæringen hældes 10-20% af den unge most således allerede på andendagen fra for at resten af vinen over de næste par uger kan erhverve sig ekstra meget af alt det gode fra skinkontakten. Ved endt gæring lagres vinen så 18 måneder i egetræsfade fra Allier-skoven i Frankrig. Allier er intet mindre end fad-industriens pendant til Ferrari, og der er dermed ikke noget at sige til, hvis man efter sådan en omgang trænger til lidt restitution. Vinen forbliver derfor på flaske i 6 måneder i Il Borros kældre, inden den frigives.
Aroma og smag
Resultatet er på alle måder både super og toscansk: I næsen emmer det af både frisk og tørret mørk frugt friske krydderurter, engelsk lakrids, læder, tjære, vanilje og og friskbrygget espresso.
I sine unge år er den fyldige smag både kraftfuld, sødmefuld og moden, men Il Borro mister aldrig sin balance, hvilket den livlige og velkomponerede frugtsyre takket være Valdarno di Sopras bjergklima sørger for.
Efter lidt tid i glasset træder Cabernet Sauvignon endvidere mere i karakter. Dermed fremstår vinen også rankere og friskere på tungen, vel at mærke uden at gå på komromis med power i den uhelbredeligt lange og utrolige eftersmag.
Serveringsforslag
Åbner du vinen inden for dens første 7-8 leveår, anbefaler vi at dekantere den i et partimer før servering ved 15-17 grader. I den tilstand er det en flot ledsager til alle former for braiseret eller grillet kronvildt, vildsvine-ragú eller andre eksklusive middelhavs-klassikere serveret med f.eks. rodfrugter, pasta og/eller svampe.
I årets mørkeste måneder kan man så nyde resten af flaskens indhold foran pejsen.
Anmeldelser og point
97 point - James Suckling, juni 2022
"Aromas of blackberries, tar and bark. Complex. Full-bodied with ultra-fine tannins that spread across the palate. Fresh and vivid. Seamless. 50% merlot, 35% cabernet sauvignon and 15% syrah. Beautiful to drink now, but will be even better in three or four years."
95 point - Robert Parker's Wine Advocate, januar 2023
"This wine marks a 20th anniversary since the first vintage was produced in 1999. The Il Borro 2018 Il Borro is 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon and 15% Syrah. Previous vintages also had some Petit Verdot, but that variety was removed because it left too strong a mark in a changing climate. The vines were also converted over to guyot for the same reasons. The wine shows the mint and spice of Merlot and Syrah, respectively, and the structure of Cabernet Sauvignon. The 2018 vintage shows rich concentration and bright freshness. It had 18 months of oak to add supple softness."