- Producent
- TypeRødvin
- Varenr.5305.2018
- LandItalien
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13,5
- ØkologiskJa
- Primær Drue
- StilElegant & kompleks
- AnmelderVinous
- Point96
Om Tenuta di Ghizzano 'Veneroso' Terre di Pisa
Tenuta di Ghizzanos Signaturvin er en banebrydende økologisk vin - på sin vis ærkeklassisk, på den anden side helt unik - der viser vejen for de øvrige, knapt så berømte producenter i dette lille men spændende højkvalitets-område umiddelbart vest for Chianti. Byggestenene består således af ca. 70% Sangiovese og 30% Cabernet Sauvignon fra vingårdens bedste marker, der ligesom resten af bestanden hos Ghizzano stortrives med den økologiske og biodynamiske filosofi, de udspringer af.
Smagen er dermed både saftig, kraftfuld, helt klar og kompleks - altså Toscana, når det er bedst!
Vinificering
Efter den manuelle høst bringes de friske druer forsigtigt til vinhuset, hvor de sorteres og omhyggeligt fodtrampes, inden de hældes til gæring i store, åbne træbeholdere. Her overlades arbejdet så til den vilde gær, som spontant begynder de tre ugers omdannelse af most til vin.
Når vinen er gæret færdig, hældes den fra drueskallerne og videre på 500-liters egetræsfade til i 16 måneders lagring, hvor den får lov at bygge på med ekstra aromaer, mens kanterne afrundes.
Aroma og smag
Den færdige vin er på den konto i den fyldige omend langt fra oppulente ende af spektret, også i duften, hvor mørke blommer, let bitre kirsebær og nænsomme solbær byder valnødder, salvie, mynte, skovbund, jern og såmænd lidt frisk pibetobak op til dans.
Smagen er kraftig uden at være intens, fyldig uden at være fed og generøs uden at være sød. Tanninstrukturen er så moden, at den nærmest bliver cremet, mens frugtsyren og den mineralske energi løfter niveauet højt op i den lange, komplekse og dog saftige eftersmag.
Serveringsforslag
Dette er en dejlig "all-round-rødvin", der dog især excellerer til simregryderne og lignende bastante retter - ikke mindst fra det italienske køkken i form af en omgang vildsvine-ragù, Osso Bucco eller diverse lufttørrede skinker og pølser. Prøv da også lige en langtidsstegt aubergine, som undervejs får følge af en hvidløgs-intens tomatsovs samt olivenolie-vendte salvieblade på toppen.
Hæld den gerne på karaffel en times tid inden du serverer den - i øvrigt helst ved 15-18 grader.
Anmeldelser og point
96 point - Vinous, august 2023
"The 2018 Veneroso is bold, punchy and super-expressive. Sweet pipe tobacco, cedar, leather, dried herbs and menthol lend notable aromatic complexity to this 70% Sangiovese and 30% Cabernet Sauvignon blend. A closing burst of dark red Sangiovese fruit punctuates the finish. This is such a classy wine."
93 point - Decanter, juli 2022
"This spends at least three years in the cellar before release. A selection from vines between around 15 and 30 years old, fermented in large open wooden tanks then matured in 500l tonneaux for 14-18 months, followed by 10-12 months in bottle. Very balsamic scented with a liquorice note, it's soft and juicy in the mouth with tangy red fruits supported by some fine-grained tannins. Darker fruits emerge on the mid-palate along with a surge of minty-fresh balsam and earthy notes. Mouth-coating yet focused and finely honed. 20-25,000 bottles produced."