Denne skønne rødvin kommer fra vores lille producent i Bierzo-distriktet – Mencía-druens stavn på grænsen til Galicien - som råder over små, gamle, usprøjtede marker og derfra laver vin i en saftig og stedtypisk stil.
Mencía har mange ansigter, men vi kan helt klart bedst lide den, når den ikke får for meget ekstraktion og fad, så der bliver plads til dens potentiale for at udtrykke det delikate og finesserige. Heldigvis deler vin-parret José og Julia denne præference, og Unculín er i den henseende et oplagt sted at starte.
Vinificering
I kælderen gæres vinen i åbne gæringstanke og lagres på de bundfældne gærrester (bærmen) i mellem- og helstore, brugte egetræsfoudres. Bærmen "frasorteres" til sidst ved at omstikke vinen - altså hælde den frem og tilbage mellem forskellige tanke. Derfor benyttes ingen filtrering og heller ingen klaring af vinen, som dermed er så autentisk, som det kan tænkes uden at være naturvin.
Aroma og smag
Unculín er dermed en yderst drikkevenlig størrelse med dens florale, rødfrugtede, let animalske og reduktive udstråling, der i tidligere årgange har fået os i Laudrup til at gætte Beaujolais, Bourgogne og Toscana i en blindsmagningsseance. På det sidste har den dog fået tilføjet en smule mere dybde og kompleksitet til dens slanke og saftdrevne smag, som er rund i kanten og afsluttes krystalklart og elegant.
Serveringsforslag
Mens Unculín ikke er en udpræget bøfvin, er de gastronomiske muligheder i selskab med lysere kød og det grønne køkken til gengæld mangfoldige. Stegt kylling med masser af urter, salater med grillet aubergine eller knoldselleri, spanske delikatesser eller alskens pastaretter baseret på tomat. Giv den også et skud til svampe i efteråret og rodfrugter i forbindelse med vinterlige simreretter. Værs'go at gå på opdagelse!
Vi anbefaler i øvrigt at nyde den let afkølet ved helt ned til 12 og op til de ca. 17 grader.
Anmeldelser og point
93 point - Robert Parker's Wine Advocate - juni 2024
"There are many changes in the 2022 Unculín, as it fermented with 100% full clusters in 2,500-, 4,000- and 5,000-liter oak foudres where the wine matured for one year. This has given the wine more nuance and depth, gaining in complexity and harmony. It's more serious and is also dressed with a more formal label; it has contained ripeness and a low 12.8% alcohol, keeping the balance and freshness in this warm year when the wine shows an improvement. It's tasty and has very fine tannins. 40,000 bottles produced. It was bottled in January 2024."
Årgang 2021:
4,5 stjerner - Søren Frank fra Berlingske, juni 2024
“Unculín er allerede fint åben med Nordrhône-agtige noter af peber og stald. En relativ saftig og letdrikkelig sag uden for megen tannin. Et super køb værd fire og en halv stjerne.”