Felix Jiménez’ 1-stjernede Michelin-restaurant, Kiro Sushi, er blevet kaldt den bedste sushi-restaurant uden for Japan. Restauranten ligger midt i det vinglade La Rioja, og så skulle man ellers tro, at kælderen rummede en vinflaske eller to, men nej: Først da Felix gik sammen med den prisvinende Rioja-producent, Bodegas Ontañón, lykkedes det at skabe en hvidvin, der kan udfordre grundsmagene fra det japanske cuisine. Dét i en sådan grad, at Kaori Viura os bekendt er den eneste hvidvin, Felix Jiménez i dag serverer til sushi på hans restaurant.
Stil og vinificering
Kaori, der betyder “aroma”, er i essensen underspillet og dog komplekst komponeret af den lokale, grønne Viura-drue fra 35-årige økologiske vinstokke i Rioja Oriental.
Druerne håndhøstes, og der eksperimenteres både med gærtyper og temperaturer for at føre udviklingen i den ønskede retning inden næste skridt: Seks måneders lagring på ca. et år gamle amerikanske egetræsfade, som byder ind med smag og karaktér uden at løbe afsted med hovedrollen.
Aroma og smag
Elegant og unikt fremstår de første associationer i retning af sake på vinform, inden noter af soja og gær stedfortrædes af blomster, citrus og også mere tropiskpræget vinfrugt. På tungen står den lidt salt og livligt med en medium, blid syre og en rank, mediumfyldig krop. Og så slutter det ellers med grapefrugt, vanilje og peber i bedste krydrede Rioja-stil – men med japansk kontrolleret høflighed til at holde den på plads.
Serveringsforslag
Servér Kaori kølig men helst ikke alt for kold. Prøv med ca. 10 grader, og smag den til det japanske køkkens klassikere samt til andre asiatiske retter, hvor soja snarere end chili dominerer smagsbilledet.