Rhône er et område, som mange danskere elsker og sætter pris på. Derfor er det en vintype, som du med garanti sikkert selv vil komme til at synes om, eller som dine gæster vil sætte pris på at få serveret. Det er typisk rødvin, som kommer fra denne region, da forholdene og klimaet i stor grad passer godt til det. Her får du en rødvin i høj klasse, hvor der er både er dybe smage, krydrede noter af sort peber og en god fylde.
Selvom Cotês du Rhône er én region, bliver det skelnet mellem det nordlige og sydlige Rhône, når vi taler om vin. Det kommer af, at de fremstiller forskellige typer af vin, og derfor ønsker ikke at blive sammenlignet.
Forskellen på vin fra det nordlige og sydlige Rhône
Det er med god grund, at man har valgt at skelne mellem vin fra Nordrhône og Sydrhône. Selvom Rhône er en region med en fantastisk vinkultur, sætter de hver især en stor ære i de vine, som de fremstiller og dyrker. Med den naturlige kærlighed for druer og vin, er det givet at man navngiver vinen efter om den er fremstillet i den nordlige eller sydlige del af regionen. På denne måde kan du som vinentusiast og vinelsker bedre forstå den vin, som du køber eller blive præsenteret for.
Der er naturligvis også en anden grund til, at man har valgt at opdele vinregionen Rhône op i to dele. Klimaet og forholdene i de to forskellige regioner er også til forskellige, hvilket spiller en rolle i forhold til den vin der bliver fremstillet.
Man har derfor valgt at man i den nordlige del af Rhône primært dyrker fire forskellige druer. Her taler vi om Marsanne, Roussanne, Syrah og Viognier. Ud af disse fire forskellige druer er det primært Syrah druen de fleste vinproducenter anvender. Det er også den eneste drue der er tilladt i det nordlige del af Rhône, når vi taler om rødvin der ikke bliver blandet. Hvis du vælger at smage på en rødvin fra Nord Rhône, kan du som oftest forvente en elegant og krydret rødvin, som også bliver betragtet som en af de mest prestigefyldte fra netop dette område.
Hvis du kigger på den sydlige del af regionen, dyrker man primært druesorten Ganache. Det er en druesort som har et stamtræ på 16 andre druesorter. Ganache er en druesort som er langt mere krydret, kraftig og sødmefuld. Du får dermed en mere fyldig og intens rødvin, hvis du vælger en rødvin fra den sydlige del af Rhône, end den nordlige del af regionen.
Hvordan er klimaet i Rhône?
Rhône er et populært vinområde for mange danskere og mange andre rundt i hele verden. Det skyldes naturligvis, at de er kendt for at fremstille nogle af verdens mest prestigefyldte og velsmagende vine.
Det er et vinområde som består af en strækning på bare 250 km, hvis du kigger fra nord til syd. Til trods for den relative “korte” distance, vil du opleve en stor diversitet og smagsforskel i vinene fra netop Rhône. Det skyldes, at lige præcis det landskab, hvor vinproducenterne holder til, er konstant skiftende hele året rundt. Derfor vil der kunne være en smagsforskel i de forskellige vine alt afhængig af, hvilken årgang du vælger.
Hvis vi kigger på den nordlige del af Rhône, så er det et landskab som er stærkt præget af meget kolde vintre og varme somre. De store temperaturforskelle giver naturligvis druerne en variation i smagene fra år til år. Vinmarkerne bliver derfor hvert år udsat for den barske nordvestenvind, som i stor grad påvirker modningen af druerne.
Hvis vi derimod kigger på den sydlige del af regionen, oplever de det modsatte. Det vil sige, at her bliver druerne udsat for mindre varme og væsentlig mildere vintre. Det kan betyde, at det det er område som i stor grad har risiko for tørke. Det er dermed også med til at danne en variation i de smage, som du finder i rødvine fra Syd Rhône fra den ene årgang til den anden.
Høje standarder for vin fra Rôhne
Rhône har tradition for at fremstille vin af høj kvalitet. Det er et af verdens ældre og mest anerkendte vinregioner i verden. Her startede man helt tilbage i 1650’erne med at dyrke vin efter nøje regler og standarder. Dengang gik det under navnet Côste du Rhône, inden det senere hen blev lavet om til Côtes du Rhône.
Det flotte og fine omdømme som vinregionen har i dag har taget flere hundrede år at opbygge, hvorfor man i dag også værner om den kvalitet af vin der kommer fra området. Det stiller blandt andet store og strenge krav til de enkelte vinproducenter, når de vælger at fremstille vin fra netop Rhône. Der er løbende kvalitetskontrol og mulighed for at få klassificeret ens vin fra område, så det på denne måde opnår et særligt kvalitetsstempel. Det var noget den store vinentusiast Baron le Roy fik indført tilbage i 1933. Det gjorde han ved at lave et kvalitetsstempel som i dag kendes som AOC (Appellation d’Origine Controlée). Her ser man blandt andet på området, druesorten som man dyrker, dyrkningsmetoder samt stiller krav til en mindst tilladte alkoholprocent. For at få dette stempel kræver det også, at man høster i en særlig periode.
Sådan er klassificering af vin fra Rhône
Hvis du leder efter en god vin fra Rhône kan du gå efter de fire klassificeringer, som de er inddelt i. Det er for, at du nemt kan danne dig et overblik over, hvilken kvalitet du kan forvente af den enkelte vin fra denne vinregion.
Kort fortalt klassificeres Cru som de allerbedste vine fra Rhône. Dermed behøver de ikke skrive Cotés du Rhône på etikken. Herefter er det Cortés du Rhône villages plus bynavn. Som den tredjebedste klassificering vil der stå Cortés du Rhône Villages på etikken. Den fjerde og sidste klassificering er den omtalt AOC klassificering som et kvalitetsstempel.
Gå på opdagelse og find skønne vine fra regionen. Af vine kan vi blandt andet anbefale Côte rôtie, Hermitage, St.-Joseph, Cornas, Châteauneuf-Du-Pape og Gigondas. Du er altid velkommen til at kontakte os vedrørende spørgsmål og vejledning.