Den italienske region Piemonte ligger i det nordvestlige hjørne af Italien og er en guldgrube af delikatesser i allerhøjeste kvalitet. Ud over at være kendt for deres store osteproduktion og andre landbrugsprodukter som kvalitetskød fra okse, gris og høns, producerer Piemonte også vine fra den absolut øverste hylde.
Piemonte, der betyder ”For foden af bjerget”, er leveringsdygtig i kendte vine som Barolo og Barbaresco. De er områdets mesterstykker, og ligesom størstedelen af de andre eksklusive rødvine fra Piemonte laves de hovedsageligt på Nebbiolo-druen.
Denne drue er tykskallet og varmekrævende og giver en vin med en tæt, eksotisk og kompleks smagsoplevelse. Du får her vine med smagsnoter af blommer, lakrids, tørrede roser og tjære. Den ægte vare er ikke til at tage fejl af.
Piemonte som vinregion
Piemonte beliggenhed giver nogle helt særlige klimatiske forhold, som gør det yderst velegnet til at dyrke netop Nebbiolo-druen.
I den italienske region har man lange kolde vintre, som sørger for at give vinstokkene kulde og ro i vintermånederne. Til gengæld er somrene lange, lyse og varme, hvilket er vigtigt for de varmekrævende Nebbiolo-druer.
Druen får også gavn af den megen tåge, der ofte findes i Piemonte om efteråret. Den hjælper druen, som modnes sent, med at blive klar til tiden. Områdets jordbundsforhold er også karakteristisk og består af kalkholdig jordbund, der, ligesom i Frankrig, giver vinen smag af jordens mineraler og indholdsstoffer.
I Piemonte gør man meget ud af at tiltrække turister, der gerne vil opleve landets vinområder. Derfor har man arrangeret guidede ture og gode informationer om de forskellige områder og marker. Faktisk er regionen et at de områder, der tager sig bedst af deres vinturister. Mon ikke der kan falde en smagsprøve eller to af, når man besøger vingårdene?
Piemonte vine
Mange af de vine, der bliver produceret i området, er yderst eksklusive og berømte. Det drejer sig blandt andet om Barolo, Barbaresco, Barbera og Asti, og naturligvis om mange andre Piemonte vine. Af de her nævnte er Asti den eneste hvidvin, mens de andre er røde vine.
Asti Spumante er Italiens svar på Frankrigs Champagne, og produceres på druen Moscato Bianco. Moscato d’Asti er også en eksklusiv hvidvin på Moscato-druen. Skal der fejres noget i Italien, tyer man naturligvis til en Asti.
De røde Piemonte vine laves hovedsageligt at Nebbiolo-druen, og er gode til at lagre i lang tid. En Barolo er bedst efter ikke mindre end fem års lagring, mens en Barbarresco godt kan drikkes efter tre til fire år. Barbaresco-druen kendes i øvrigt helt tilbage fra romertiden, hvor man også producerede vin af denne slags Piemonte-drue.
Senere havde området en stærk tilknytning til Frankrigs vinproducerende områder. Blandt andet til Reims og Bourgogne gik der meget trafik. I midten af 1800 tallet rejste italienerne til Reims for at lære, hvordan franskmændene lavede deres champagne, og vinkøbmændene i Bourgogne var flittige modtagere af den udsøgte vin af Nebbiolo-druerne fra Barolo.
I dag er Piemonte sit eget vinproducerende område med sin egen stærke historie og traditioner, som ikke lader noget tilbage at ønske for de franske vintraditioner. Man producerer noget at verdens bedste vin i dette område, og det er uanset, om du er til tung, fed og kompleks rødvin, eller om du er til sprudlende, frisk og frugtig hvidvin.
Piemonte-druer
Nogle gange skulle man måske tro, at Nebbiolo er den eneste drue, der dyrkes i området, men intet kunne være mere forkert. Nebbiolo er så klart den drue, der giver den bedste kvalitet af vin i området, men det er faktisk også en af de druer, der dyrkes mindst af.
Babera-druen står f.eks. for en større andel af de blå Piemonte-druer. Tidligere brugtes Babera hovedsageligt til at skabe hverdagsvine med. Men producenter, som laver Barolo vine, har taget Babera under deres vinger og producerer nu også Babera vine. Dette har hævet kvaliteten af Babera vinene betragteligt, og de betragtes nu ikke mere som en almindelig hverdagsvin.
En anden blå Piemonte-drue, som er værd at nævne, er Dolcetto-druen. Som det næsten ligger i navnet, giver denne drue en mere ”dolce” vinoplevelse. Dolcettoen giver en friskere og mindre fuldig vin, end de andre blå druer, så hvis du er mere til frisk rødvin end tung og fed vin, så er det en Dolcetto-drue, du skal se efter.
Som nævnt kan du også finde hvide druer fra vinregionen. Her er det især Moscato Bianco og Cortese, du vil finde. Moscato-druen ses ofte i Asti vine og andre mousserende vine, mens Cortese-druen oftest ses i de stille hvidvine. Du kan også finde Piemonte hvidvine lavet på Chardonnay-druer.
DOC og DOCG
Når du drikker italienske vine, vil du opleve, at flaskerne kan være forsynede med banderoler og etiketter, hvoraf det fremgår, om vinen er en DOC eller DOCG vin.
Denne mærkning er et kvalitetsstempel af de helt store. DOC står for Denominazione di Origine Controllata og DOCG Står for Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Det betyder kort fortalt, at vine, der har denne mærkning, er underlagt en masse forskellige krav til produktionen af deres produkter. Der er blandt andet krav om oprindelsen af druerne, altså hvilke områder de kommer fra, og der er krav til vinifikation og lagring af de forskellige typer vin.
Med en DOCG mærkning er kravene strengere end med en DOC mærkning, så hvis du køber vin med denne betegnelse på banderolen eller etiketten, så ved du, at du køber et ypperligt kvalitetsprodukt. Du kan også med ro i sjælen købe Piemonte vine uden DOC(G), og stadig få en eksklusiv vinoplevelse ud af det.
Hvis du er interesseret i vine fra Piemonte eller er på udkig efter en bestemt vin fra det populære område, kan du altid kontakte os hos Laudrup Vin. Vi står altid klar til at hjælpe dig, så du får bestilt en vin, der falder i din personlige smag.
Vi tilbyder nem og hurtig levering i hele landet inden for 1-3 hverdage. Husk på, at vi desuden tilbyder fri fragt ved ordrer over 1500 kr. til brofaste øer i Danmark.