New Zealand – en ung vintradition med ideelle betingelser
Vinproduktionen i New Zealand er stadig ung sammenlignet med de traditionelle vinlande, men fordi det også er et mindre land end disse, er langt de fleste producenter også mindre, hvilket har skabt et markant fokus på kvalitet frem for rå mængder. I dag forbindes New Zealand ydermere med et generelt stort fokus på økologi og bæredygtighed, og det er ikke kun en gevinst for miljøet: I forhold til ambitionen om at skabe stedtypiske vine, der søger det unikke i den jord, druerne opvokser i, er det en vital forudsætning for at give vinene den personlighed og kant, der har medført, at vi i dag anser New Zealand som en af verdens største garantier for kvalitet.
Vin-boom med Sauvignon Blanc
New Zealand har som vinnation en kort men fascinerende historie. Selvom de første kendte vinstokke blev plantet af missionærer i 1819, skal vi således helt frem til 1970’erne for at øjne starten på en moderne vinindustri. I denne periode begyndte Sauvignon Blanc at indfinde sig i vinmarkerne, og især Marlborough-regionen blev hurtigt kendt som epicentret for landets vinproduktion.
Kulminationen kom i 1985, da Sauvignon Blanc-vine fra Marlborough imponerede på den internationale scene. Først fik Cloudy Bay's første årgang af Sauvignon Blanc stor anerkendelse og satte New Zealand på verdenskortet. Året efter vandt Ernie Hunter’s Sauvignon Blanc guld ved Sunday Times Vintage Festival i Storbritannien i en smagning med over 350 forskellige vine fra hele verden, og dermed lød startskuddet for en dynamisk vinindustri, der kombinerer innovation med respekt for det unikke terroir og ikke har set sig tilbage siden.
I dag er New Zealand således kendt for at producere vine på mange forskellige druesorter, der alle afspejler landets varierede dyrkningsbetlingelser.
Klima og geografi
New Zealands geografiske placering i det sydlige Stillehav gør landet til et unikt sted for vinproduktion, især på østsiden, hvor bjergkæden "Southern Alps" giver læ for de herskende vestenvinde. Samtidig præges havet på disse kanter af kolde havstrømme fra Antarktis, hvilket resulterer i en unik cocktail af relativt køligt vejr og mange solskinstimer. I en nord-sydlig kontekst fordeler de newzealandske vinregioner sig helt oppe fra den subtropiske del af Nordøen og mere end 1000 km ned til Central Otago på den sydlige del af den tempererede Sydø. Jordbunden på denne strækning varierer fra vulkanske og kalkholdige jordtyper til ler og skifer, og det er derfor mulighed for at dyrke en bred vifte af druesorter med stor variation i smag og stil.
Vigtigste vinregioner
Fra nord til syd ligger de New Zealandske vinregioner dermed på en perlerække med hver sine følgende karakteristika:
Nordøen:
Hawke's Bay – Kendt for sine Bordeaux-blends og Chardonnay. Fyldige og komplekse vine præger regionens produktion.
Martinborough – Anerkendt for sin produktion af elegant Pinot Noir. Den kølige klima og den kalkholdige jordbund giver vinene en fin balance mellem frugt og struktur.
Sydøen:
Marlborough – Hjemstedet for Sauvignon Blancs verdensberømmelse. Noter af stikkelsbær, citrus og friskgræs er signaturen.
Nelson – Et mindre, men stigende vinområde kendt for sine aromatiske sorter som Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Chardonnay. Det solrige og tempererede klima giver vinene en frisk og livlig karakter.
Central Otago – Det mest kontinentale vinområde i New Zealand, hvilket skaber vine med mere udtalt frugt og gerne også et højere syreindhold. Central Orago er specialist i Pinot Noir og indre grad også Riesling.
Desuden:
Waipara Valley – Et område i vækst med fokus på Riesling, Pinot Noir og Chardonnay, der fremhæver terroiret.
Gisborne – Chardonnayens højborg, men også hjemsted for aromatiske sorter som Viognier og Gewürztraminer.
Vigtigste druesorter
I alle vinområder er Sauvignon Blanc en faktor, lige på nær i Central Otago, der altså ser mod den mere kontinentalt forankrede Riesling. Her får du landets væsentligste druesorter:
Sauvignon Blanc – Landets flagskib med sine kraftfulde aromaer af blomster, stikkelsbær, passionsfrugt og i øvrigt livlige syre.
Pinot Noir – Producerer delikate, komplekse vine med noter af markante røde bær og elegant krydderi.
Chardonnay – Både friske, mineralske og fyldige, fadlagrede stilarter trives her - generelt er der dog altid en dog energi udanset fedmegrad og fadpræg.
Riesling – Balancerer sødme og syre med smagsnoter af citrus, blomster og petroleum.
Syrah – En historisk druesort på fremmarch i New Zealand, hvor den der leverer krydrede, elegante og strukturerede vine.
Derfor skal du drikke vin fra New Zealand
New Zealands vine kombinerer moderne vinavl med en dyb respekt for naturen og dens lokalt forankrede terroirs. Det kølige klima, de mange solskinstimer og den varierede jordbund giver vine med en helt særlig renhed og intensitet, der altså ikke kun har grundlagt verdens mest spirende Sauvignon Blanc-industri men også har gjort Pinot Noir og Chardonnay fra New Zealand til nogle af de største kvis/kvalitet-attraktioner på verdensplan.
Gå på opdagelse i dette vinland, der konstant genopfinder sig selv og som efterhånden står så stærkt, at de ikke er bange for at gå deres egne, globalt uprøvede veje.