Ribera del Duero

Ribera del Duero

150 km nord for Madrid trækker Duero-floden dybe spor gennem den castilianske højslette. Med dens aflejringer af fjerne bjergarter og mineraler har den været med til at formere nogle af Spaniens mest nuancerede flodbreder (spansk: riberas) set fra et geologisk perspektiv. I dag – 2.600 Ã¥r efter anlæggelsen af omrÃ¥dets første vinmarker - er Ribera del Duero sÃ¥ledes hjemsted for nogle af de største og mest eftertragtede rødvine i Spanien. 

Spaniens "reneste" Tempranillo-land

I Ribera del Duero er der intet over og intet ved siden af Tempranillo-druen, som pÃ¥ disse kanter kendes under navnene ‘Tinto del País’ eller ‘Tinto Fino’. Tempranillo udgør 95% af vinomrÃ¥dets 22.000 hektar. Derudover dyrkes Merlot, Malbec, Garnacha og Cabernet Sauvignon, men de fylder mindre og mindre i det samlede billede. I stedet bliver det mere og mere normalt at lave vine pÃ¥ 100% Tempranillo, hvilket er et af de omrÃ¥der, hvorpÃ¥ Ribera del Duero adskiller fra Rioja. 
 
Den høje forekomst af Tempranillo i Ribera del Duero medfører en overvældende produktion af rødvin sammenlignet med andre vintyper. De sjældne hvidvine pÃ¥ Albillo-druen skal du kigge lidt længere efter, og mange sælges ofte kun lokalt. Derudover vælger flere og flere producenter ogsÃ¥ at have en rosévin i deres sortiment. Her kan der ogsÃ¥ være spændende smagsoplevelser at hente. Dog er det for deres rødvine, at hele verden i dag er bekendt med Ribera del Duero. 
 
Nogle af de største rødvine i Ribera del Duero - især historisk – kommer fra producenterne Vega Sicilia, Pago de Carreovejas, Emilio Moro, Aalto og Cepa 21. Glemmes skal heller ikke danske Peter Sisseck med Dominio de Pingus, der i flere Ã¥rtier har hørt til omrÃ¥dets - og verdens – mest eftertragtede vinhuse. 

SÃ¥dan smager vine fra Ribera del Duero 

Du kan generelt se frem til rige og koncenterede smagsoplevelser, nÃ¥r du smager rødvine fra Ribera del Duero. Samtidig er vinene bÃ¥de utrolig velafbalancerede mellem frugt, struktur og mineralitet.   
 
Den utrolig fine balance, der kan opnÃ¥s med druer fra denne region, skyldes i høj grad klimaet: Ribera del Duero ligger knap 200 km fra havet i en gennemsnitshøjde pÃ¥ ca. 800 meter. Denne kombination medfører særdeles store temperaturforskelle mellem dag og nat, hvilket betyder, at druerne fÃ¥r en ekstremt mørk farve kombineret med en finesserig aromaudvikling. Samtidig bevares den vitale frugtsyre og dermed  oplevelsen af livlighed, nÃ¥r du smager vinene. Endelig medfører den høje koncentration af sand- og kalksten i jorden en præcision og nerve ud over det sædvanlige for sÃ¥ kraftfuld en vintype.  
 
Da vine fra denne region er kraftige, egner de sig ekstra godt til kødretter og i det hele taget rÃ¥varer, der er blevet intensiveret gennem stegning, grill eller simren. Og det er kun prikken over i’et, hvis retterne samtidig er krydrede med massevis af urter, hvidløg og paprika-toner.  

VingÃ¥rden, der satte Ribera del Duero pÃ¥ verdenskortet  

Ribera del Duero kom for alvor pÃ¥ verdenskortet takket være vingÃ¥rden Bodega Pesquera med Alejandro Fernández i spidsen. I forbindelse med, at vinkritikeren Robert Parker roste vingÃ¥rdens Tinto Pesquera til over skyerne, rettede verdens blikke sig fra én dag til en anden mod det spanske vindistrikt. Siden da har succesen fortsat og bredt sig vidt og bredt ud i omrÃ¥det.  
Herhjemme i Danmark var det blandt andet Peter Sisseck, der gjorde omrÃ¥det kendt. Det var i forbindelse med, at han etablerede vingÃ¥rden, Dominio de Pingus i selvsamme region. Peter har været med til at lave topvinen, Pingus - som ogsÃ¥ er med 100 % Tempranillo. En flaske som denne ligger til omkring 4.000 kr./stykket. 

De bedste årgange fra Ribera del Duero

En af de ting, som ogsÃ¥ gør Ribera del Duero til et særligt omrÃ¥de er, at vinene herfra kan lagres utrolig længe - bÃ¥de i egetræsfade og efterfølgende i flasken. Dette er tilfældet for mere eller mindre alle de Ã¥rgange, der laves fra omrÃ¥det. Du vil derfor ogsÃ¥ opleve, at du uden problem kan gemme et par flasker væk og lade dem være i kælderen i flere Ã¥r eller sÃ¥gar Ã¥rtier.  
 
Ordet Cosecha benyttes omkring de enkelte Ã¥rgange, der laves i Spanien. Helt ordret betyder det høst.  

Find den rigtige vin fra Ribera del Duero

Er du pÃ¥ udkig efter en vin fra dette udsøgte omrÃ¥de i Spanien? SÃ¥ kan du bl.a. kigge efter de ting, der kendetegner de forskellige Ã¥rgangene, eller Cosecha, i Ribera del Duero.  

Cosecha 2015 

En varm årgang, der gav et ekstra lag sødme og fylde på mange vine. De smager fremragende nu, men vine fra Reserva-niveau og opefter kan snildt lagre endnu et årti i kælderen.

Cosecha 2016

 Vejrforholdene dette Ã¥r var intet mindre end perfekte. Det har ogsÃ¥ resulteret i, at druerne er ekstra smagfulde og at du kan nyde et glas velsmagende vin. Du kan dog stadig gemme vine fra denne Ã¥rgang væk lidt endnu.

Cosecha 2017

 Dette Ã¥r blev der ikke produceret nær sÃ¥ mange flasker, som Ã¥ret før. Det skyldes blandt andet, at der var frostskader, og dermed ogsÃ¥ høsttab. Dette var tilfældet pÃ¥ tværs af de mange producenter i regionen. Ã…rgangen er kendetegnet ved at have ekstra meget struktur. En anbefales er, at du gemmer dine vin herfra, da der ikke blev produceret meget dette Ã¥r.  

Cosecha 2018  

Søger du en vin, som er til den friske side, men som stadig har meget elegance? SÃ¥ kan denne Ã¥rgang være et godt match. I forhold til normalen var varmen dette Ã¥r ikke helt pÃ¥ sit normale og der ses, at vinene fra 2018 indeholder mindre alkohol end normalt. Samtidig vil du ogsÃ¥ kunne se, at din rødvin er en smule lysere.  

Cosecha 2019 

Der er ingen tvivl om, at Ã¥rgang 2019 er en af de bedste - i hvert fald hvis de spanske vinbønder ogsÃ¥ selv skulle sige det. Ã…rgangen sammenlignes pÃ¥ flere mÃ¥der med 2011. Den dybe farve er tilbage, smagen er intens og der er ikke en finger at sætte pÃ¥ strukturen. Leder du efter en Ã¥rgang, som kan blive en del af samlingen derhjemme, sÃ¥ er 2019 Ã¥rgangen, du skal vælge. Og hold dig endelig ikke tilbage med at fylde godt pÃ¥ med denne i vinkælderen.  


Her findes Ribera del Dueros bedste vinmarker 

Der findes gode vinmarker i hele Ribera del Duero, men den højeste koncentration findes i omrÃ¥dets ældste subregioner ved Roa de Duero, Peñafiel samt nær La Horra og Pesquera del Duero. Især er Pesquera de Duero helt perfekt placeret ift. Duero-floden. Pesquera de Duero ligger lige præcis der, hvor floden slÃ¥r et knæk. Det betyder, at flodens mange skrÃ¥ninger giver vinmarkerne ekstra gode betingelser for at fÃ¥ optimalt med lys, vind og sol.  
 
Kig vores udvalg af vine igennem fra vinområdet og bliv inspireret. Du er altid velkommen til at kontakte os vedrørende vejledning.