Spaniens "reneste" Tempranillo-land
I Ribera del Duero er der intet over og intet ved siden af Tempranillo-druen, som på disse kanter kendes under navnene ‘Tinto del País’ eller ‘Tinto Fino’. Tempranillo udgør 95% af vinområdets 22.000 hektar. Derudover dyrkes Merlot, Malbec, Garnacha og Cabernet Sauvignon, men de fylder mindre og mindre i det samlede billede. I stedet bliver det mere og mere normalt at lave vine på 100% Tempranillo, hvilket er et af de områder, hvorpå Ribera del Duero adskiller fra Rioja.
Den høje forekomst af Tempranillo i Ribera del Duero medfører en overvældende produktion af rødvin sammenlignet med andre vintyper. De sjældne hvidvine på Albillo-druen skal du kigge lidt længere efter, og mange sælges ofte kun lokalt. Derudover vælger flere og flere producenter også at have en rosévin i deres sortiment. Her kan der også være spændende smagsoplevelser at hente. Dog er det for deres rødvine, at hele verden i dag er bekendt med Ribera del Duero.
Nogle af de største rødvine i Ribera del Duero - især historisk – kommer fra producenterne Vega Sicilia, Pago de Carreovejas, Emilio Moro, Aalto og Cepa 21. Glemmes skal heller ikke danske Peter Sisseck med Dominio de Pingus, der i flere årtier har hørt til områdets - og verdens – mest eftertragtede vinhuse.
Sådan smager vine fra Ribera del Duero
Du kan generelt se frem til rige og koncenterede smagsoplevelser, når du smager rødvine fra Ribera del Duero. Samtidig er vinene både utrolig velafbalancerede mellem frugt, struktur og mineralitet.
Den utrolig fine balance, der kan opnås med druer fra denne region, skyldes i høj grad klimaet: Ribera del Duero ligger knap 200 km fra havet i en gennemsnitshøjde på ca. 800 meter. Denne kombination medfører særdeles store temperaturforskelle mellem dag og nat, hvilket betyder, at druerne får en ekstremt mørk farve kombineret med en finesserig aromaudvikling. Samtidig bevares den vitale frugtsyre og dermed oplevelsen af livlighed, når du smager vinene. Endelig medfører den høje koncentration af sand- og kalksten i jorden en præcision og nerve ud over det sædvanlige for så kraftfuld en vintype.
Da vine fra denne region er kraftige, egner de sig ekstra godt til kødretter og i det hele taget råvarer, der er blevet intensiveret gennem stegning, grill eller simren. Og det er kun prikken over i’et, hvis retterne samtidig er krydrede med massevis af urter, hvidløg og paprika-toner.
Vingården, der satte Ribera del Duero på verdenskortet
Ribera del Duero kom for alvor på verdenskortet takket være vingården Bodega Pesquera med Alejandro Fernández i spidsen. I forbindelse med, at vinkritikeren Robert Parker roste vingårdens Tinto Pesquera til over skyerne, rettede verdens blikke sig fra én dag til en anden mod det spanske vindistrikt. Siden da har succesen fortsat og bredt sig vidt og bredt ud i området.
Herhjemme i Danmark var det blandt andet Peter Sisseck, der gjorde området kendt. Det var i forbindelse med, at han etablerede vingården, Dominio de Pingus i selvsamme region. Peter har været med til at lave topvinen, Pingus - som også er med 100 % Tempranillo. En flaske som denne ligger til omkring 4.000 kr./stykket.
De bedste årgange fra Ribera del Duero
En af de ting, som også gør Ribera del Duero til et særligt område er, at vinene herfra kan lagres utrolig længe - både i egetræsfade og efterfølgende i flasken. Dette er tilfældet for mere eller mindre alle de årgange, der laves fra området. Du vil derfor også opleve, at du uden problem kan gemme et par flasker væk og lade dem være i kælderen i flere år eller sågar årtier.
Ordet Cosecha benyttes omkring de enkelte årgange, der laves i Spanien. Helt ordret betyder det høst.
Find den rigtige vin fra Ribera del Duero
Er du på udkig efter en vin fra dette udsøgte område i Spanien? Så kan du bl.a. kigge efter de ting, der kendetegner de forskellige årgangene, eller Cosecha, i Ribera del Duero.
Cosecha 2015
En varm årgang, der gav et ekstra lag sødme og fylde på mange vine. De smager fremragende nu, men vine fra Reserva-niveau og opefter kan snildt lagre endnu et årti i kælderen.
Cosecha 2016
Vejrforholdene dette år var intet mindre end perfekte. Det har også resulteret i, at druerne er ekstra smagfulde og at du kan nyde et glas velsmagende vin. Du kan dog stadig gemme vine fra denne årgang væk lidt endnu.
Cosecha 2017
Dette år blev der ikke produceret nær så mange flasker, som året før. Det skyldes blandt andet, at der var frostskader, og dermed også høsttab. Dette var tilfældet på tværs af de mange producenter i regionen. Årgangen er kendetegnet ved at have ekstra meget struktur. En anbefales er, at du gemmer dine vin herfra, da der ikke blev produceret meget dette år.
Cosecha 2018
Søger du en vin, som er til den friske side, men som stadig har meget elegance? Så kan denne årgang være et godt match. I forhold til normalen var varmen dette år ikke helt på sit normale og der ses, at vinene fra 2018 indeholder mindre alkohol end normalt. Samtidig vil du også kunne se, at din rødvin er en smule lysere.
Cosecha 2019
Der er ingen tvivl om, at årgang 2019 er en af de bedste - i hvert fald hvis de spanske vinbønder også selv skulle sige det. Årgangen sammenlignes på flere måder med 2011. Den dybe farve er tilbage, smagen er intens og der er ikke en finger at sætte på strukturen. Leder du efter en årgang, som kan blive en del af samlingen derhjemme, så er 2019 årgangen, du skal vælge. Og hold dig endelig ikke tilbage med at fylde godt på med denne i vinkælderen.
Her findes Ribera del Dueros bedste vinmarker
Der findes gode vinmarker i hele Ribera del Duero, men den højeste koncentration findes i områdets ældste subregioner ved Roa de Duero, Peñafiel samt nær La Horra og Pesquera del Duero. Især er Pesquera de Duero helt perfekt placeret ift. Duero-floden. Pesquera de Duero ligger lige præcis der, hvor floden slår et knæk. Det betyder, at flodens mange skråninger giver vinmarkerne ekstra gode betingelser for at få optimalt med lys, vind og sol.
Kig vores udvalg af vine igennem fra vinområdet og bliv inspireret. Du er altid velkommen til at kontakte os vedrørende vejledning.