Ribera del Duero – Spansk for kvalitet
Ved Duero-flodens bredder, omgivet af det barske landskab på den kastilianske højslette, ligger Ribera del Duero – en gudsbenovet vinregion, der har indtaget en stor plads i hjertet hos mange danskere for sine intenst aromatiske og mørke rødvine, der uanset prisen giver utroligt meget smag for pengene.
Geografi, klima og terroir
Ribera del Duero befinder sig mere præcist i Castilla y León på et plateau helt oppe i 800-1100 meters højde. Denne ekstreme beliggenhed skaber en unik kombination af varme, solrige dage og iskolde nætter, hvilket bremser modningsprocessen og koncentrerer aromaer i druerne. Endvidere medhører de mange højdemeter en kraftigt øget UV-stråling sammenlignet med f.eks. vine fra Rioja, hvad der bidrager til at udvikle endnu dybere farver og mere intense aromaprofiler, som hos de gode producenter suppleres af et energisk "spark" mineralitet takket være de kalk-, ler-, og sandstensholdige jordbundsforhold.
Tempranillo i verdensklasse
Områdets hoveddrue er - uden sammenligning - Tempranillo (ofte kaldet Tinto Fino lokalt), der trives perfekt i Ribera del Dueros ekstreme klima. Dens smag på disse kanter er generelt mørkere og endnu mere intens end i det lavereliggende Rioja, og vinene bærer dermed gerne et mørkere, mere intenst præg af sorte bær, lakrids, violer, krydderier og chokolade. Vin fra Ribera del Duero har ofte også en kraftig tanninstruktur, som sammenholdt med en rank og vital syre medfører en bemærkelsesværdig evne til at udvikle sig i flasken.
Områdets bedste vine hører til i verdenseliten, men også vinene i den lavere prisklasse imponerer. I 2022 blev Ribera del Duero det suverænt bedst placerede distrikt i Vinbladets "Mest for Pengene"-test – et tydeligt bevis på områdets stabile, høje bundniveau.
Vingården, der satte Ribera del Duero på verdenskortet
Ribera del Duero har bevisligt enestående vinpotentiale, men så godt som ingen udnyttede det efter fortjeneste før i slutningen af sidste århundrede - dog med én nævneværdig undtagelse, nemlig Bodegas Vega Sicilia, der allerede i midten af 1800-tallet frembragte enestående kvalitet på Bordeauxdruerne. Men det tog tid, før andre fulgte i Vega Sicilias gyldne fodspor. Først i 1980’erne kom der dog skred i tingene: 1982 fik området sin egen DO, og da Robert Parker roste Bodegas Pesqueras "Tinto Pesquera" til over skyerne, rettede verdens blikke sig fra én dag til en anden mod det spanske vindistrikt.
Herhjemme i Danmark fulgte områdets berømmelse i højere grad af danske Peter Sisseck - manden bag den verdensberømte Pingus.
Ribera del Duero – mere end bare én stil
Selvom Ribera del Duero primært er kendt for sine kraftfulde rødvine, findes der variationer afhængigt af producentens stil og den specifikke beliggenhed af vinmarkerne:
Ung og frugtig Tempranillo – Livlige vine med en saftig og frisk frugtprofil, ofte lagret i kort tid på fad (roble) eller slet ikke (jóven).
Crianzas og Reservas – Medium- til langtidsholdbare vine, der har lagret på egetræsfade i mindst et til tre år, hvilket tilføjer noter af vanilje, tobak og læder.
Gran Reservas – De mest lagringsværdige og komplekse vine, som tilbringer mindst fem år på fad og flaske, inden de frigives.
Flere og flere vine falder efterhånden uden for disse klassiske kategorier. En vin som Pingus lagrer eksempelvis ikke længere end en Crianza (12 måneder), og dog er det en af verdens bedste vine takket være et druemateriale af helt uhørt kvalitet.
En skattekiste af smagsoplevelser
Ribera del Duero er om ikke et "must-try" for enhver vinelsker, så i hvert fald noget, vi vil anbefale til enhver, der sætter pris på kraftfulde, smagsintense rødvine. Områdets ekstreme klima og høje beliggenhed resulterer i vine med en imponerende balance mellem friskhed, dybde og lagringspotentiale, og når du får alvor dykker ned i dem, vil du opdage de forskelligheder og nuancer, der gør fortællingen til virkelighed.
Velkommen til Ribera del Duero!