USA er et mangfoldigt vinland
Der findes ikke en stat i USA, der ikke producerer vin, og det store land har derfor rigtig meget forskelligt at byde på. Klima varierer meget fra nord til syd og fra øst til vest, og derfor er USA også et utroligt varieret vinland med mange forskellige druesorter og fremstillingsmetoder.
Det er dog hovedsagligt Californien, der producerer de vine, vi kender herhjemme, og det er da også Californien, som er ansvarlig for mere end 90 % af den samlede vinproduktion i USA. Dertil er staterne Oregon, New York og Washington også store producenter.
Vinens historie i USA
Amerikansk vin har en lang historie, der strækker sig lige så langt tilbage som de første kolonier i Nordamerika. Det var de spanske missionærer, der tog vinstokkene med til landet for at bruge vinen til religiøse formål, men vinen og dens producenter var ikke længe om at sprede sig til andre formål.
Produktionen af amerikansk vin tog dog for alvor fart i 1960’erne, da en række vinpionerer drog vestpå for at producere vin ved kysten i Californien. Derfor er Californien også i dag den største vinstat, hvor vinmarkerne har indtaget intet mindre end 132.000 hektar.
Amerikansk vin fra Californien
Californien er som nævnt stjernen inden for amerikansk vin. Det gælder både, når det kommer til de importerede vine i Europa og til amerikanernes eget vindrikkeri. I staten findes mere end 1200 vinproducenter, og det er både store internationale vinhuse og helt små boutique wineries, der holder til i staten.
Det var som nævnt i Californien, at vinproduktionen i USA tog fart i 1960’erne, men der har været produceret vin i staten i mere end 300 år.
Californien har eminente betingelser for vinproduktion, da der er rigelige mængder af sol samt et mildt klima store dele af året. Californien er dog en stor stat, hvorfor vine fra staten varierer meget fra område til område. Generelt kan Californien inddeles i 4 forskellige områder:
- Northern California som omfatter Napa Vally og Sonoma Vally, som er nogle af de mest kendte vinområder i USA
- Central Coast med områderne Santa Cruz, Paso Robles og mange andre
- South Coast
- Central Vally med områder som eksempelvis Sierra Foothills og Lodi
I de fire områder varierer klimaet meget, da nogle områder ligger helt ud til Stillehavet, mens andre befinder sig højere oppe og inde i landet. Helt generelt kan Californien dog beskrives som et middelhavsklima.
Amerikansk vin fra Oregon og Washington
Lidt længere nordpå i USA findes staten Oregon, der er et upcoming område som bliver mere og mere spændende. Her er klimaet anderledes end i Californien, og det minder mere om det, der hersker i Frankrigs Bourgogne-område. Faktisk er det samme breddegrad. Netop derfor er det druen Pinot Noir der er mest anvendt – præcis som den er i Bourgogne.
Endnu længere nordpå finder vi staten Washington, der ligeledes er placeret ud til Stillehavet. I Washington bliver vinområdet indhegnet af store bjergkæder, der sørger for at skærme mod de fugtige vinde, der trænger ind fra havet mod vest. Dertil sikrer floder i staten, at der er masser af vand, mens store svingninger mellem dags- og nattetemperaturer giver druer, der modnes langsomt – det giver balancerede vine med ganske fine aromaer.
Amerikansk vin fra New York
Du kan heller ikke sige amerikansk vin uden også at sige New York. Her lagde hollandske kolonister til kyst for mere end 400 år siden, og allerede fra starten så de muligheder for vindyrkning i området.
De første vinstokke blev således plantet i New York for mere end 350 år siden, hvilket skete på den lille ø, som vi i dag kender som Manhattan. Lidt længere nordpå blev vindyrkning også populært, hvilket især skete i Hudson Valley, hvor de første vingårde blev etableret i 1860erne.
Vinstokkene på Manhattan er for længst forsvundet, men de mange vingårde i Hudson Valley producerer stadig på livet løs, og der er således i dag mere end 150 vinproducenter i områder.
Øst for New York City findes også vinområdet Long Island, som går under navnet ’New Yorks Bordeaux’. Her skaber atlanterhavsklimaet gode betingelse for bl.a. Merlot, Chardonnay og Cabernet Sauvignon.
Hvilke druer bliver amerikansk vin produceret på?
USA er som nævnt et enormt og mangfoldigt vinland, og derfor produceres der også vin på rigtig mange forskellige druer over hele landet. Det er dog især Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc og Syrah, der produceres i landet, mens vi naturligvis heller ikke kan sige amerikansk vin uden også at sige Zinfandel.
Zinfandel er amerikanernes egen druesort, som har tætte forbindelser til den italienske Primitivo, der især dyrkes i Puglia. Zinfandel er en populær drue i USA, og den er faktisk så udbredt, at den står bag de fleste vine produceret i Californien. Her er druen hovedingrediens i forfriskende og tørre hvidvine, mens den også skaber de tunge og fyldige rødvine fra området.
I staten Oregon er det som nævnt Pinot Noir, der er mest populær, mens staten Washington foretrækker de franske druer Merlot, Cabernet Sauvignon og Chardonnay.
Køb din vin online i dag
Vores udvalg hos Laudrup Vin & Gastronomi rummer nogle af de mest efterspurgte vine fra USA, og du har derfor rigtig gode muligheder for at finde frem til en amerikansk vin til din smag – lige meget om du er til rød Pinot Noir eller en hvid Chardonnay.
Hvis du gerne vil have god tid til at sætte dig ind i de vine, du planlægger at købe, kan du handle lige her på siden. Her kan du sætte dig ned med en god kop kaffe eller måske endda et glas vin, mens du kan læse mere om de mange forskellige vine her på siden.
Køb din vin i dag og få den leveret direkte til din hoveddør i løbet af få hverdage.