- Producent
- Type
- Varenr.4551.2022
- Land
- OmrådeARDECHE
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent13
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilFrugtig & saftig
Louis Latour købte i 1979 en mindre ejendom i Ardèche nede ved Rhône-floden, der råder over den samme kalkrige jordbundstype som den, man finder i Bourgogne. Generelt er Ardèche dog præget af lidt mere varme og sol, hvilket giver lækkert fuldmodne druer med potentiale til at skabe stor vin til en langt venligere pris!
Her gælder det så den største af Ardèche-vinene: Grand Ardèche opstår i første instans via en delikat udvælgelsesproces, hvor de bedste druer skilles fra de almindeligt gode, som bruges i lillebrorvinen "Ardèche". Den største forskel ligger dog i vinificeringsprocessen. Den er nemlig træt på identisk med den, der tilfalder deres Meursault og lignende topvine:
Høst og Vinificering
Efter mødet med pressen hældes mosten til Grand Ardèchedirekte ned i egetræsfade, hvor den gæres til vin og efterfølgende gennemgår fuld malolaktisk gæring for at lægge endnu et lag til dens fyldighed og kompleksitet.
Efterfølgende lagres vinen 10 måneder på franske egetræsfade fra Louis Latours eget bødkeri (25% nye fade). Vinen omrøres jævnligt for at få ekstraheret størst mulig fylde fra bærmen, og når vinen dernæst er klar til aftapning, er det med den samme komplekse smag fra lagringen som i deres Meursault og lignende store Bourgogne-vine:
Aroma og smag
Grand Ardèche har dermed en stor og fornem aroma, der både indebærer pærer, fersken, kalk og blomsterhonning tilsat smør og ristede hasselnødder fra fadet.
På tungen er den rund og kompleks med en dejlig Chardonnay-fedme og sødmefulde noter af bagværk, karamel og hasselnødder. Den største forskel herfra og op til top-bourgognerne ligger i den mere afdæmpede syre og lidt kortere eftersmag, men i sin helhed er oplevelsen ikke desto mindre stor. Ganske som dens gastronomiske potentiale:
Serveringsforslag
Også på middagsbordet er Grand Ardèche således et glimrende alternativ til stor Bourgogne. Nyd den eksempelvis til stegt fisk med smørsauce, tærter à la quiche lorraine, stegt kylling med bagte rodfrugter eller til en lækker omgang spaghetti carbonara.
Vi anbefaler servering ved 8-10 grader inden 7-8 år fra høståret.