Om man kan lave fyldige, lagringsparate hvidvine i Galiciens? Denne vin fra Ribeiro-regionen giver dig svaret, men først lidt baggrundsghistorie: A Teixa er den eneste enkeltmarksvin i Luis Anxo Rodríguez' flåde og er samtidig den med det største indhold af Treixadura (90%).
Marken befinder sig nemlig lidt længere inde i landet end de andre, hvor der er lidt større temperaturudsving og dermed også højere dagtemperaturer. Dermed er Treixaduras altid mere moden her, hvilket begrænser nødvendigheden af andre de andre druer (Godello og Albariño) i blendet. Men for at få vin, skal druerne høstes:
Vinificering
Hos Luis Anxo foregår denne proces største selvfølge i hånden, og efter presning naturgærer vinen så i 23 hektoliter store egetræsbeholdere (foudres) med efterfølgende lagring på de fine gærrester. 12 måneder senere har de både beriget dens smag og dens struktur: Først og fremmest er A Teixa således den kraftigste og mest modne af hvidvinene i porteføljen.
Aroma og smag
De aromatiske antydninger af hø, tørrede blomster og korn fra lagringen er helt dens egne, og matchet med den solide kerne af fuldmodne ferskner og abrikoser samt de friske og syrlige citruselementer er særdeles velkomponeret.
Serveringsforslag
Vi anbefaler at servere denne krabat ved 7-9 grader, gerne i ledtog med spanske oste, stegt hvid fisk og cæsarsalat. Ja for den sags skyld er der heller intet, der bør holde den fra det danske frokostbord med stegt fiskefilet, rejesalat, tarteletter og alt, hvad hjertet ellers kan begære.
Anmeldelser og point
94 point - Robert Parker, februar 2022
"There is a smoky and flinty sensation in the 2018 A Teixa, a white that is slightly different, from a rented vineyard, in a cooler year with a restrained 12.5% alcohol and a serious, mineral, austere and stony palate. It's mostly Treixadura with some 5% Godello and Albariño in a vintage with high acidity and very good aging potential. This has to be the finest A Teixa to date. 5,900 bottles were filled from two 2,300-liter oak foudres, where the wine matured for one year."