Om Luis Anxo "A Torna dos Pasás" Tinto
Luis Anxos røde signaturvin hedder "Torna dos Pasás", der ligesom hvidvinene lukrerer på 100% lokal ur-druekraft i form af Brancellao (ca. 40%), Caíño Longo, Ferrol og Caíño Redondo. Disse druesorter har brugt flere hundrede år på at tilpasset sig Ribeiros rå, granitholdige skråninger ca. 40 km fra det lunefulde Atlanterhav, og på den baggrund kan de altså bare noget, udefrakommende druer ikke kan.
Vinificering
Et andet særprag er sammensætningen af gærpartikler i luften og på druerne, der ligeledes er helt ulig noget andet sted i verden, hvilket kan mærkes, når den man lader den vilde gær omdanne mosten til vin. Her er druesorterne vinificeret seperat, og først ved endt gæring hældes de så sammen i 300-liters primært gamle egetræsfade, indtil vinen meldes klar til aftapning 12 måneder senere.
Aroma og smag
Og hvad er det så, du som køber får ud af anstrengelserne?
Jo, hvis du forestiller dig at bevæge dig rundt i et smaragdgrønt klippelandskab af skove og blomsterenge, så er du rigtig godt på vej. Alle steder møder du buske med modne ribs, røde saftige skovjordbær, blåbær og friske krydderurter klar til plukning, mens udsigten ned til de tågefyldte dalbunde sender en stemning af mystik ind over idyllen.
På samme måde udgør vinens let rustikke tanniner og struktur en form for mystisk dis, der sender tankerne på vandring, indtil du på den anden side når frem til det sande slaraffenland af velvære. Her tæller de blot 12% alkohol absolut som et plus og understreger dermed den energi og smidighed, som hele tiden ulmer bag den umiddelbare frugtighed.
Serveringsforslag
Vi kan helt klart anbefale, at du deler denne oplevelse med andre, og allerhelst over et mindre måltid. Servér den da til grillet fisk og grønne asparges eller til blandede tapas med f.eks. stegt chorizo eller salater med ost og paprika. Vi anbefaler servering ved 14-16 grader.
Anmeldelser og point
92+ point - Robert Parker Wine Advocate, november 2023
"The herbal and balsamic red 2021 A Torna Dos Pasás shows the coolness and austerity of the year, with moderate alcohol and an austere mouthfeel. It has a certain rusticity and the chalky tannins from the granite soils and the tension they deliver. 8,000 bottles and 50 magnums were produced. It was bottled in January 2023."