Om Luis Anxo "A Torna dos Pasás" Tinto
Fra ældgamle stenterrasser i et af Spaniens yderste afkroge gemmer knudredre, vejrbidte vinstokke på historier om tiden, der var engang. Torna dos Pasás er en direkte forlængelse af disse historier - en åbenbarende rødvin på fire lokale og lidet berømte druesorter med de mundrette navne Brancellao (ca. 40%), Caíño Longo, Ferrol og Caíño Redondo, der over adskillige hundrede år har tilpasset sig Ribeiros rå og granitholdige skråninger 40 km fra det fugtgivende og kølende atlanterhav.
Vinificering
Under disse forhold er også sammensætning af gærpartikler i luften og på druerne ulig noget andet sted i verden, hvilket kan mærkes, når vinen skabes af denne vilde gær. Ved endt gæring hældes alle druetyperne sammen i 300 liters primært gamle egetræsfade. Her modnes vinen i 12 måneder eller indtil den vurders klar til at blive hældt på flaske.
Aroma og smag
Og se så for dig et smaragdgrønt klippelandskab af skove og enge med bærbuske og frugttræer, mens du med vinglasset for næsen snuser til den generøse aroma af sødmefulde blåbær, saftige ribs og frisksplattede skovjordbær og dertil friske krydderurter, blomstermark samt ristede hasselnødder.
I baggrunden sender de tågefyldte dalbunde en stemning af mystik ind over idyllen. På samme måde skjuler vinens smag - bag alt helt rene, sødmefulde og saftspændte - en lang række subtile karaktertræk bag en form for mystisk dis, der sender tankerne på vandring, indtil du på den anden side når frem til det sande slaraffenland af velvære. Her tæller de blot 12% alkohol absolut som et plus og understreger blot energi og smidighed, som hele tiden ulmer bag den umiddelbare frugt.
Serveringsforslag
Vi kan helt klart anbefale, at du deler denne oplevelse med andre, og allerhelst over et mindre måltid. Servér den da til blandede tapas med f.eks. stegt chorizo, stegte små padrónpeber (pimientos padrón), mediumlagret manchego-ost samt - i det hele taget - svinekød i form af skaftkoteletter eller sågar flæskesteg. Eller and. Ikke mindst juleaften!
Servér den i øvrigt ved 14-16 grader, og åbn den gerne nogle timer i forvejen for at få den bedst mulige smag.
Velbekomme.