- Producent
- Type
- Varenr.0135.2020
- Land
- Område
- StørrelseAlm. flaske (75cl)
- Alkohol procent14
- ØkologiskNej
- Primær Drue
- StilFrugtig & saftig
- AnmelderRobert Parker
- Point94
Marqués de Murrietas fintpolerede Reserva befinder sig milevidt fra den mørke, støvede historie, der i årevis definerede vinen fra Rioja. Vinen indeholder ganske vist mange klassiske elementer. Samtidig emmer druerne fra de uforligneligt velholdte marker på Finca Ygay af dybrød, spændstig og mineralsk frugt, der i selskab med områdets klassiske fad-noter både optræder elegant med et moderne, saftigt twist og en fantastisk dybde.
Vinificering
Frugtkombinationen bag Reserva lyder på ca. 85% Tempranillo, mens de resten deles af Mazuelo, Graciano og et lille drys Garnacha, der høstes og fermenteres separat og først efter et års lagring i amerikanske egetræsfade (10% nye) blendes til den endelige vin. Efter endnu et år på fad hældes vinen - som noget nyt - på cementtanke, som i følge winemaker María Vargas giver tannin-strukturen en finere elegance, inden vinen hældes på flaske.
I flasken hviler vinen i yderligere to år inden frigivelse, og hvilket gør den usædvanligt harmonisk og helstøbt, når den kommer til os!
Aroma og smag
Hæld vinen i glasset, sving den godt rundt og duft så til den både dybe, kraftfulde og virile aroma, der er pakket med rød frugt à la kirsebær og friske blommer foruden blåbær, blomstrende krydderurter, hasselnødder, vanilje, frisk pibetobak og grafit.
På tungen er vinen mediumfyldig, tanninerne ekstremt finpolerede og syren delikat mundvandsdrivende som den skal, når der står Murrieta på etiketten. Super elegant, med andre ord, men stadig med et veldoseret "umf" i eftersmagen, som bryder med det forventlige for en "helt almindelig" Rioja Reserva.
Serveringsforslag
Trods sin store personlighed opnår denne Reserva dermed også en sjældent eleveret finesse og elegance, der gør den velegnet som hyggevin. Samtidig kan den få det bedste frem i de fleste former for stegt eller braiseret lam og vildt samt til de af efterårets retter, der baserer sig på svampe og rodfrugter.
Vi anbefaler at ilte vinen 1-2 timer før servering ved 15-16 grader. I så fald er smager den forbilledligt nu men kan også gemmes i op til 20 år fra høståret.
Anmeldelser og point
94+ point - Robert Parker, februar 2024
"The 2020 Rioja Reserva, their flagship wine, comes from the 300 hectares of estate vineyards. Here, Tempranillo is the backbone, making up 82% of the blend in the low-yielding vintage of 2019, complemented with 8% Graciano, 7% Mazuelo and 3% Garnacha. It has controlled ripeness at 14% alcohol, with a pH of 3.65 and 5.1 grams of acidity. I loved the aromatics here—floral and elegant, more in the style of the 2018 than the 2019. it's lighter, more elegant, fine-boned and has a silky texture and very fine tannins."
94 point - James Suckling, august 2024
"Harmonious, textbook Rioja that shows cedar, spiced strawberries, vanilla and plums. Really polished on the palate, with fresh acidity and a linear, lengthy finish. Very subtle extraction makes this a really balanced, harmonious Rioja that’s appealing now. But the balance will help it age well for the next few years."
4,2 ⭐️ - Vivino